Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
ДІЄТИ ЗА ТЕМПЕРАМЕНТОМ

Дієт з «індивідуальним підходом» є безліч: за групою крові, за знаком Зодіаку, за типом статури... Щоб не відставати від моди, ми добрали дієти за темпераментом.

Від часів Гіппократа люди поділяються на чотири типи: холерики, сангвініки, флегматики та меланхоліки. Сучасні психологи вважають, що темперамент залежить від психічної активності людини.

ДЛЯ ХОЛЕРИКА. Холерик — людина поривчаста, нетерпляча, схильна до різких перепадів настрою. Намагається всюди встигнути і всього досягти, внаслідок чого харчується нерегулярно та надто непродумано. Тому їм пропонується «пунктуальна» дієта, складена не за днями, а за годинами.
8.00 — кава без цукру. Кофеїн насамперед тонізує мозок і м’язи, крім того, напій містить антиоксиданти і корисні мікроелементи: залізо, калій, магній і марганець. Якщо несолодка кава не «надихає», можна до неї додати замінник цукру.
10.00 — одне варене яйце. У ньому багато вітаміну D, який зміцнює кістки та зуби, і вітаміну H, який поліпшує стан шкіри і «важить» всього 75 калорій.
12.00 — обід. Складатиметься він з 200 грамів нежирної шинки або ковбаси. Друга частина обіду переноситься на 14.00: 100 грамів нежирного сиру. Це може бути, наприклад, «Ольтермані» — 17% жирності. І ковбаса, і сир не дадуть розвинутися відчуттю голоду. З’їдені о 16.00 250 грамів знежиреного сиру збагатять організм набором корисних амінокислот, мінеральних речовин і вітаміном В2. А склянка нежирного кефіру (о 18.00) допоможе відновити сили та нормалізувати роботу кишечника. За десять днів такої впорядкованої дієти найневрівноваженіший холерик стане струнким, спокійним і миролюбним, як Будда, а колеги звірятимуть годинники за його обідами й підвечірками.

ДЛЯ САНГВІНІКА. Сангвініки вирізняються мобільністю та врівноваженістю нервової системи. Вони легко пристосовуються до обставин, безпосередньо реагують на все, що відбувається. І, звісно, вони гурмани. Плата за це — зайва вага. Тому сангвінікам, як найстійкішим до стресу, пропонуємо круп’яну дієту.
Протягом десяти днів ви повинні їсти тільки каші: гречану, рисову, пшоняну, пшеничну — будь-яку, на ваш вибір. Перед приготуванням крупу ретельно промийте, а потім варіть на воді, без солі, цукру й молока. Бажано, щоб каша була сухуватою. У такому вигляді вона має «ефект щітки» — виводить з організму шлаки і токсини. Зернові містять вітаміни групи В, Н, клейковину, клітковину, білок й інші корисні складові. Їсти каші можна хоч цілодобово, тільки-но виникне голод. Пити можна лише воду, краще мінеральну негазовану, але тільки за півгодини до і після їди. Несмачно, зате корисно і, що особливо приємно,— за десять днів можна скинути майже п’ять кілограмів.

ДЛЯ ФЛЕГМАТИКА. Він — людина спокійна, розсудлива, навіть подеколи нудна. Не любить змінювати своїх звичок. Якщо захоче схуднути, то, певніше за все, прочитає спеціалізовану літературу, зауваживши, скільки на нього чекає метушні з добором продуктів харчування і приготуванням страв, замислиться: чи воно мені треба?
Тому флегматикам пропонується «лінива» дієта: їжте те, що під рукою.
Сніданок: на вибір: хочеш — 30 грамів зернових пластівців з молоком, хочеш — тост з хліба з висівками і ложечку домашнього сиру. Не хочеш? Чи немає вдома тостера? Не біда, з’їж шматок хліба грубого помолу з бананом. Банани не до смаку? Теж не страшно: намасти хліб маргарином і заїж яйцем, звареним некруто. Запиваємо сніданок склянкою апельсинового соку.
Обід: велика порція листового салату плюс яблуко або апельсин, плюс простенький сендвіч. Готуємо його з того, що є в холодильнику. Між двома шматочками хліба кладемо 50 грамів вареної курки (без шкіри), 25 грамів едамського сиру та заливаємо столовою ложкою низькокалорійного майонезу. Інший варіант начинки для сендвіча: 75 грамів домашнього сиру плюс дрібно нарізані зелена цибуля й огірок. Тут і кальцій, і вітаміни, а калорій — зовсім нічого. Для різноманітності обід може бути й таким: 200 грамів картоплі, вареної в «мундирі», листовий салат (скільки хочеться), 125 грамів вареної квасолі або 25 грамів тертого едамського сиру. На закуску — склянка дієтичного йогурту.
Вечеря: можна з’їсти будь-яку низькокалорійну страву з листовим салатом. Наприклад, 150 грамів вареної курки або індички, на гарнір — 75 грамів смаженої або 125 грамів вареної в «мундирі» картоплі (або стільки ж будь-яких некрохмалистих овочів). А можна 75 грамів спагетті з кетчупом плюс 75 грамів креветок або 100 грамів вареної курки чи 75 грамів нежирної шинки. Вечерю належить запивати низькокалорійним йогуртом. На «лінивій» дієті вага втрачається повільніше, ніж на кашевій, але результат все одно буде помітним. До речі, якщо буде дуже голодно — в перерві між прийомами їжі можна перекусити персиками або нектаринами.

ДЛЯ МЕЛАНХОЛІКА. «Життя — це страждання» — ось його девіз. Меланхоліки стримані, не люблять перемін і часто впадають у депресію. Тому, щоб не порушити несталої душевної рівноваги, пропонуємо лимонно-медові дієтичні дні.
Цілий день нічого не їсти, тільки пити спеціальний еліксир. Робиться він так. З восьми лимонів вичавлюємо сік, додаємо до нього 2–3 столові ложки меду, розмішуємо. Потім у суміш доливаємо півтора літра мінеральної води без газу, висипаємо половину або й повну чайну ложку червоного пекучого перцю і все це збовтуємо. Виходить корисна суміш: багато вітаміну С, вітамінів групи B, каротину, мінеральних солей і ферментів. Певніше за все, відчуття голоду навіть не виникне — мед додасть сили. Протягом дня, крім еліксиру, можна пити зелений чай і звичайну воду. День на такому пекуче-підбадьорливому вітамінному напої очистить тіло, скорегує вагу і додасть оптимізму. Якщо є бажання, лимонно-медових діб можна влаштувати навіть дві-три поспіль, але не більше.

Ніна ГУЖВА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • КРИЗА САМОТНОСТІ
  • ПРЕМІЯ — ДЛЯ РОБОТІВ
  • КАРТА ШУМІВ І МІСЬКЕ БУДІВНИЦТВО
  • ОДНОФАМІЛЕЦЬ ТВОРЦЯ «ЕНЕЇДИ»
  • УКРАЇНСЬКА ВІДЬМА В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ КОНТЕКСТІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».