Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЯК ПАРЛАМЕНТАРІ КРАПКИ СТАВИЛИ
Незважаючи на те, що п'ятниця традиційно «напівробочий» день, а, зокрема, вчорашня ще й день завершення сесії, народні депутати вирішили розійтися на канікули не просто так, а поставивши кілька політичних крапок. Ось деякі з них.

Справа майора Мельниченка вічно живе!
Фракція Соціалістичної партії зробила заяву, в якій зазначається, що соціалісти не братимуть участі в жодному голосуванні в парламенті, поки у Верховній Раді не прозвітують відповідні підрозділи Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби офіційного зв'язку про використання засобів контролю електронного нагляду.
Таке рішення фракції її керівник Іван Бокий поясив тим, що у деяких інтернет-виданнях з'явилися записи фрагментів розмов Голови Верховної Ради з одним із британських дипломатів. Пан Бокий зазначив, що ці телефонні розмови записані українськими спецслужбами, і є всі підстави вважати, що запис є справжнім. З огляду на це, фракція вимагає від керівників правоохоронних органів і спецслужб у найкоротші терміни провести офіційне службове розслідування та виявити випадки незаконних прослуховувань розмов спікера. Соціалісти вимагають, аби було оголошено, скільки систем електронного спостереження завезено в Україну останнім часом, у чиєму вони розпорядженні й хто з посадових осіб несе персональну відповідальність за те, що нині незаконно прослуховують відомих державних діячів. Поки керівництво спецслужб не надасть повну інформацію за всіма названими пунктами, соціалісти дотримуватимуться свого «мораторію» на голосування, сказав Іван Бокий.

«Хтось із кимсь домовився». А «Наша Україна» — ні
Народні депутати з фракції «Наша Україна» заблокували парламентську трибуну після того, як Олександр Мороз не поставив на розгляд Закон «Про Кабінет Міністрів» із пропозиціями Президента, а оголосив наступне питання у порядку денному.
«Наша Україна» не підтримала також пропозицію фракції БЮТ розглянути найперше законопроекти про імперативний мандат і про опозицію. Лідер фракції «НУ» В'ячеслав Кириленко зауважив: «Чим викликаний такий поспіх? Спочатку треба ухвалити закон про Кабмін у тому варіанті, який пропонує Президент». Він додав, що «якщо хтось із кимось домовився, це не означає, що від цього має потерпати демократія».
Народний депутат-«нашоукраїнець» Руслан Князевич сказав журналістам, що одночасне бажання коаліції розглянути законопроект про опозицію, який було відхилено в парламенті, «говорить про певну логіку», можливі домовленості з «деякими політичними силами».
Напередодні, як відомо, Президент повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду Закон «Про Кабінет Міністрів України».
Однак після позапланової перер-ви трибуну розблокували. Олександр Мороз поінформував, що відбулася нарада керівників фракцій. За його словами, «Наша Україна» внесла пропозицію до закриття сесії розглянути закони про Кабмін, імперативний мандат і опозицію — саме в такій послідовності. Парламентарі підтримали пропозицію 361 голосом, щоправда, з «Нашої України» ніхто не голосував.
Тим часом В'ячеслав Кириленко заявив, що «НУ» не вносила пропозиції, про яку розповів спікер. За його словами, це зробила антикризова коаліція.
Зрештою, Верховна Рада подолала вето Президента на закон про Кабінет Міністрів. Усі пропозиції глави держави до цього закону парламент не підтримав. «За» проголосувало 366 народних депутатів. «Наша Україна» під час голосування продовжувала блокувати трибуну парламенту.

Уряд приростає віце-прем'єрами
Учора Верховна Рада дала згоду на призначення Володимира Радченка на посаду віце-прем'єр-міністра України. Подання про призначення зробив до парламенту Прем'єр-міністр Віктор Янукович. За ухвалення такого рішення проголосував 251 народний депутат.
Пан Радченко, відповідаючи на запитання, сказав, що його діяльність зосереджуватиметься на координації роботи силових відомств і боротьбі зі злочинністю. Головним завданням він вбачає «припинення метушні, що спостерігається у призначенні на посадах у цих відомствах». Він наголосив, що нині важливо «поставити конкретні завдання і контролювати їх виконання».
Спікер нагадав народним депутатам, що пан Радченко останнім часом був радником Прем'єр-міністра. До цього він очолював Раду національної безпеки і оборони України з вересня 2003-го до січня 2005 року. У 1994–1995 рр. був міністром внутрішніх справ України, з липня 1995 року до квітня 1998-го, а також з лютого 2001-го до вересня 2003 року — головою Служби безпеки України.
Створення нової посади віце-прем'єра є антиконституційним, оскільки силові відомства — прерогатива Президента, а не Кабінету Міністрів, вважає народний депутат, член фракції «Наша Україна» Борис Беспалий.
Призначення Володимира Радченка на посаду віце-прем'єр-міністра України, до компетенції якого відійде координація діяльності силових структур, значно посилить вплив Прем'єр-міністра на силові структури. Про це повідомив РБК-Україна народний депутат Андрій Шкіль (БЮТ). Він заявив, що створення нової посади віце-прем'єра, який опікуватиметься силовими структурами, є «відповіддю на посилення президентських позицій у силових структурах».
Як відомо, у складі уряду довчора працювало чотири віце-прем'єри: Микола Азаров — перший віце-прем'єр, міністр фінансів; Дмитро Табачник — віце-прем'єр, що займається соціально-гуманітарним блоком; Андрій Клюєв — з питань паливно-енергетичного комплексу, промисловості, аграрно-промислового комплексу; Володимир Рибак — віце-прем'єр, міністр будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства.

Інф. «ДУ»
також у паперовій версії читайте:
  • СЕСІЯ «БЕЗ ЗАЛІКУ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».