Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
МІРЧА ЛУЧЕСКУ:«НАША МЕТА — ПЕРЕМОГА У ВСІХ ТУРНІРАХ»
Чемпіони країни — футболісти донецького Шахтаря вийшли з відпустки і розпочали підготовку до другої частини сезону. Перед початком першого тренування в новому році головний тренер гірників Мірча Луческу поспілкувався з представниками вітчизняних засобів інформації. Пропонуємо вашій увазі фрагмент цієї розмови.

— Чи всі футболісти приїхали до Донецька?
— Так, усі тут. Щоправда, у трьох наших бразильців Матузалема, Елано та Фернандіньйо були проблеми з вильотом. У даному разі ні я, ні клуб нікому претензій не пред’являтиме. Подальша наша програма така: у Донецьку команда пробуде до 16 січня. За цей час гравці пройдуть медогляд і почнуть тренуватися двічі на день. Шістнадцятого зранку ми вилітаємо на Канарські острови, де візьмемо участь у міжнародному турнірі.
17 січня нашим суперником буде «Русенборг», а 19 — «Брондбю». З цими двома командами зіграє і бухарестський «Рапід».
Формула турніру така сама, як і торік в Ізраїлі на Кубку «Першого каналу». Хто набере більше очок у цих матчах, той стане переможцем. Потім «Шахтар» полетить до Марбельї, де проведе ще кілька товаристських матчів. У першому поміряємось силами із сербською «Црвеной Звєздою», у другому — з пітерським «Зенітом», а суперника у третьому матчі буде визначено безпосередньо на місці. З Марбельї вилетимо в Ізраїль для участі в Кубку «Першого каналу».
— Кого нині можна назвати новачком команди?
— У нас з’явилася лише одна нова людина — Полянський з донецького «Металурга», який помінявся місцями з Окодувою. Сергія Шевчука ми поки не залучатимемо до тренувань основного складу. Хочемо, щоб він взяв участь у московському «Кубку Співдружності», а потім визначимось остаточно.
— Яке завдання стоїть перед командою на другу частину сезону?
— Наше завдання — перемога у всіх турнірах, в яких беремо участь.
— Яке місце відведено Кубку «Першого каналу» у вашій підготовці до другої половини сезону?
— Це — важливий турнір, у ньому виступатимуть висококласні команди, і мотивація у всіх учасників вельми висока. Напередодні матчів із «Нансі» у Кубку УЄФА нашим головним завданням є компенсація нестачі ігрової практики. У французького клубу все одно буде на десять ігор більше, адже в чемпіонаті Франції немає перерви. Ще одна проблема: 7 лютого гравці національних збірних мають прибути в розташування своїх команд, і ми залишимося без них. Передбачається, що до складу збірної України буде викликано близько десяти осіб, плюс у «Шахтарі» широко представлені гравці інших національних команд, тому в нашому розпорядженні залишиться обмаль футболістів. У французів подібних проблем немає, вони готуються у звичному режимі. Подивимось, як організуємо наше подальше перебування в Ізраїлі. Можливо, затримаємось там, тому що 5 лютого українці мають прибути в розпорядження тренера збірної.
— Чи правда, що Олексій Бєлік їздив на оглядини до Сімферополя?
— Не знаю. Може, він проводив там відпустку? Та питання про його оренду сімферопольською «Таврією» навіть не розглядалося.
— Ви могли б прокоментувати численні трансферні чутки, зокрема щодо Елано?
— Наразі це все лише розмови. Єдину офіційну пропозицію з придбання цього гравця зробила італійська «Фіорентина». Але вона нас не влаштувала, адже була запропонована тільки половина суми, яку «Шахтар» сплатив за нього. Тож ми чекаємо офіційних пропозицій від клубів. Тут ніхто не залишиться в Донецьку проти своєї волі. Якщо хтось захоче піти, ми спробуємо працевлаштувати цього гравця в іншій команді. Подякуємо, обнімемо і побажаємо успіху.
— Як Ви провели різдвяні канікули?
— На Різдво я був в Італії, а Новий рік відсвяткував у Єгипті. Але найкраще, звичайно, Різдво святкувати вдома.
— Це спеціально так було улаштовано, щоб на Канарах «Шахтар» не зіграв із «Рапідом», який тренує ваш син?
— Так, щоб із цього приводу не було зайвих коментарів ні в Румунії, ні в Україні. Будь-яка гра з командою мого сина, навіть товариська, перетворюється на маленьку війну.
— Про українських новачків Ви сказали, а що відомо про аргентинського форварда Лавессі, навколо імені якого роздмухали скандал?
— Я не чув про такого гравця. У нас було шість нападників, тепер, після того, як команду залишив Окодува, залишилося п’ять. Це прізвище мені не знайоме. Це не той гравець, що міг би нас зацікавити саме зараз.
— Поки Ви відпочивали, в Україні відбувся конгрес Федерації футболу України, делегати якого практично одноголосно проголосували за Григорія Суркіса. Ви маєте намір повертатися до системної проблеми українського футболу?
— Це залежить від того, що відбуватиметься далі. Ми завжди висловлюватимемо свою думку, якщо відчуємо у цьому необхідність. Не заплющуватимемо очі на певні речі.
— Чи хтось з орендованих гравців, приміром, Фомін або Ярошенко, повернеться до складу «Шахтаря» цієї зими?
— Ніхто. Не тільки ці двоє, а й інші гравці. Десять футболістів, які належать «Шахтарю», проявили себе у вищій лізі, грають в основних складах своїх команд. Ми завжди можемо на них розраховувати і повернути. Але зараз їм краще залишитися там, де вони є, грати, а не сидіти на лаві запасних. Ми навіть на відстані створюємо конкуренцію.
— Голкіпер П’ятов поки залишається в Полтаві на правах оренди. Чи існує домовленість, що він не зможе вийти на поле в матчі проти «Шахтаря»?
— Період трансферів ще не завершений, тому зарано говорити про те, що станеться. Якщо інший наш воротар Плетікоса буде відданий в оренду або проданий до іншого клубу найближчим часом, то, природно, П’ятов з’явиться у Донецьку.
— Хто, крім Плетікоси, близький до того, щоб залишити «Шахтар»?
— Усе залежить від пропозицій, що нам надійдуть. І від бажання гравців піти. Але все має бути офіційно, без посередників. Якщо закордонний клуб звертатиметься безпосередньо до нас, ми розглянемо його пропозицію. Але особисто я гадаю, що хтось нас залишить. Можливо, в цьому аспекті варто говорити лише про нашого капітана Анатолія Тимощука, який багато зробив для нашого клубу. Ми готові його відпустити, якщо з’явиться гідна пропозиція.
— Що Ви сказали гравцям на перших зборах після відпустки?
— Нічого, тому що цих зборів ще не було.
— Чи гравці одержували індивідуальні завдання на відпустку?
— Звичайно, у кожного була своя індивідуальна програма. Я не сумніваюсь, що всі футболісти показали себе справжніми професіоналами і виконали усе, що їм запропонували. Тому ми відвели лише шість днів для загальнокомандної підготовки, після чого проведемо перший матч на зборах.
— Яка подальша доля ще одного воротаря команди — Яна Лаштувки?
— Ми постійно контактуємо з ним. Рішення, хай там яке воно буде, ухвалюватимемо після завершення чемпіонату. Для Лаштувки зараз важливо більше грати. Не тільки для нього самого, а й для нас. Наскільки нам відомо, Ян непогано почувається в англійському «Фулхемі». Єдине, чого йому бракує,— ігрової практики.
— Зимового турніру на призи Мірчі Луческу в залі цього року не буде?
— Мені здалося, що до нього немає великого інтересу уболівальників. Можливо, його не надто добре рекламували. Мені здається, коли у шанувальників після великої перерви з’являється можливість зустрітися зі своїми кумирами, зал має бути переповнений. Торік, на жаль, не зібралося навіть половини.
— Що Ви думаєте про «Кубок Співдружності», на якому виступатиме молодіжний склад «Шахтаря»?
— Для молоді — це чудовий турнір, шанс гідно себе виявити. Сподіватимемось, що молоді футболісти в Москві покажуть гарні результати.
— Хтось з основи підсилить молодіжний склад?
— Ні. Ми для того й запланували так багато матчів на зборах, аби усі наші гравці одержали достатню кількість ігрової практики.
— Хто-небудь з учасників московського турніру може приєднатися до першої команди в Ізраїлі?
— Вони туди не встигнуть. Ми прибудемо в Ізраїль 25 січня, коли турнір у Москві ще триватиме. Молоді гравці працюватимуть з «основою», коли роз’їдуться наші «збірники». Тоді ми на них подивимось.
— Наскільки реально набрати потрібні ігрові кондиції до першого матчу Кубка УЄФА?
— Багато чого залежатиме від погодних умов. Ми й програму робили відповідно до цього. Якби знали, що в Донецьку буде так тепло, то, можливо, діяли б інакше. Але зараз всі угоди підписано.

Підготував Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЗА МЕЖАМИ ДВАДЦЯТКИ
  • БЙОРНДАЛЕН ПОВЕРНУВСЯ?
  • КАЛИНИЧЕНКО У ФРАНЦІЇ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».