Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЗВИЧАЇ
АЯНІЯ ПРОКИНУЛАСЬ В СІЧНІ
Природа вирішила порадувати нас теплою зимою без сильних заморозків й хурделиці. Природна аномалія — явище не з найкращих. Рослини, скажімо, сприйняли теплий грудень за ранню весну і відреагували цвітінням. У Запорізькому міському дитячому ботанічному саду як у відомій казці «Дванадцять місяців», серед зими зацвіли квіти, які мали б розкриватися в різні пори року. Здається, й справді постаралися брати-місяці...

Під вікном кабінету дендролога Ігоря Шалімова прокинулась й розквітла жовтими квітами форзиція. Це — ранній чагарник, що використовують в озелененні. Зазвичай він просинається в березні, а перші скромні квітки з’являються в квітні. Цвітіння в грудні — явище рідкісне.
А ось жовті квіточки жасмину в нашій місцевості зацвітають ранньою весною. Але ніяк не в грудні, січні...
Для абелії великоквіткової час цвітіння — друга половина літа. Навіть зараз видно, якою рясною вона була. На ній нині розпустилися окремі біленькі зірочки.
Переплутали зиму з весною не лише чагарники, а й трав’янисті рослини. Ігор Шалімов показав маргаритку та фіалку: обидві красуні розкрили свої кольорові бутони, що взимку є для них незвичним.
Мала б дрімати й аянія. Це — вічнозелена рослина, листочки якої взимку зберігають колір. Квіти з’являються лише теплої пори року. Але й вони прокинулися від тепла. Якщо плюсова температура протримається у січні, то прокинеться кущ калини рожевої, вважає Ігор Валерійович.
Прогулюючись ботанічним садом, не можна пройти повз лимонарій. Побачене справляє враження. Приміром, величезні жовті лимони та помаранчеві мандарини на тлі темно-зеленого листя. Кожен плід важить до кілограма, а на пам’яті денд-рологів плід-велетень «дотягнув» до 1,7 кілограма. У природі листопад і грудень — час збирання врожаю цитрусових, у ботанічному саду їх не зривають з гілок до останнього, аби ними могли помилуватися численні екскурсанти.

Ніна ЛОМОНОС
також у паперовій версії читайте:
  • ВОДОХРЕЩА, АБО БОГОЯВЛЕННЯ ГОСПОДНЄ
  • НА ВАСИЛЯ ПОМИРИВСЯ З СУСІДОМ
  • А ВРОДИ, БОЖЕ, ЖИТО-ПШЕНИЦЮ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».