Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ІНВЕСТИЦІЙНІ ФОНДИ ЗМАГАЮТЬСЯ З БАНКАМИ
Інститути спільного інвестування, які залучають кошти інвесторів і вкладають їх з метою отримання прибутку в цінні папери, корпоративні права та нерухомість, торік суттєво збільшили частку на ринку України. На початку 2003 року було лише шість фондів спільного інвестування.

Впродовж минулого року їхня кількість збільшилася з 240 до 500.
Темпи розвитку інвестиційного ринку минулоріч перевершили трирічні показники. Така динаміка, за висновками експертів, триватиме і у 2007 році. Наприкінці цього року в Україні буде близько 800 різних інвестиційних фондів. Експерти вважають, що для нашої економіки оптимальною кількістю є тисяча. Це стимулюватиме високий рівень конкуренції, потенційні вкладники матимуть більші прибутки. Та після досягнення максимальної кількості число фондів зменшуватиметься, адже не всі зможуть досягти бажаних параметрів капіталізації й прибутковості. У інвесторів саме в цей критичний момент можуть виникнути проблеми. Проте експерти запевняють, що кошти і цінні папери компанії з управління переміщатимуть зі збиткових у прибуткові та успішні фонди, тому інвестори не зазнають жодних втрат. Тисяча інвестиційних фондів зможе забезпечити будь-які потреби за будь-якими варіантами й технологіями.

Гроші інвесторів — у будівництво
Акумуляція капіталу в інститутах спільного інвестування також зростає. На початку 2006 року сумарна емісія цінних паперів становила близько 26 млрд грн, наприкінці минулого ця сума досягла 40 млрд грн. Прогноз на 2007 рік передбачає зростання емісії до 60–65 млрд грн.
Інвестиції зосереджуються в інвестфондах, компанії з управління активами запускають кошти в розвиток економіки. На початку 2006 року в активах інвестиційних фондів було 6,9 млрд грн, наприкінці року активи зросли до 17 млрд грн. За оптимістичним прогнозом, цього року активи збільшаться до 50 млрд грн., за песимістичним — до 30 млрд. Учасники ринку переконані, що гарантовано капіталізація досягне 40 млрд грн. Такий інвестиційний внесок для економіки країни буде серйозним джерелом для модернізації та інновацій.
Найбільшу частку коштів (8,2 млрд грн) інвестиційні фонди вклали у будівництво нового житла. Інститути спільного інвестування відіграють роль посередника між населенням і будівельними організаціями, збираючи кошти і розміщуючи їх у виробництво. Це — привабливий і високоприбутковий ринок, який гарантує високий рівень ліквідності. Нерухомість — найкраще капіталовкладення. Зважаючи на те, що через фонди фінансування житлового будівництва та фонди операцій з нерухомістю залучено лише 330 млн грн, нині їхні власники прагнуть витіснити інвестиційні фонди з ринку нерухомості. За надійністю ці два види практично однакові, а ризики у сфері інвестицій є завжди. Тому інвесторам іноді буває складно зробити правильний вибір. Проте інвестиційні фонди пропонують більшу прибутковість. Щоб позбутися прямих конкурентів, до парламенту внесли законопроект про зміни до ст. 4 закону про інвестиційну діяльність, якими пропонується вилучити структури спільного інвестування з будівельного ринку.

Змагання з депозитами розпочалося
Нині 76 інститутів спільного інвестування (16,5 відсотка загальної кількості) залучають інвестиції приватних осіб. Це відкриті, інтервальні та закриті фонди. На початку 2006 року громадяни інвестували в фонди 48 млн, наприкінці минулого року — понад 300 млн грн. Річний приріст у шість разів — найвищий на фінансовому ринку. Банківські депозитні вклади громадян торік зросли на третину. В майбутньому банки можуть отримати серйозного конкурента на фінансовому ринку. Хоча якщо порівнювати загальні обсяги капіталу, розміщеного громадянами в банках і в інвестиційних фондах, то сума інвестиційних коштів незначна порівняно з банківськими депозитами, вона становить лише один відсоток.
Сумар-ні вклади громадян в інвестиційні фонди минулоріч досягли 315 млн грн, а на депозитах у банках — майже 100 млрд гривень. У США спільні інвестиції у півтора раза перевищують депозитні вклади. В Україні на один інвестиційний фонд припадає в середньому 7,5 млн доларів, у Росії — понад 9 млн дол., у Польщі — 120 млн, у США — більш як мільярд доларів. Тобто резерви капіталізації практично необмежені.
У банків є ще одна незаперечна перевага — це відсутність оподаткування прибутків від депозитів. Усі прибутки інвесторів, отримані у інвестиційних фондах, оподатковуються за загальними правилами без жодних винятків. Себто від загального прибутку неминуче доводиться відняти 15 відсотків. Якщо загальний прибуток 30 відсотків, то з урахування податку, прибутковість практично вирівнюється з більшістю банківських депозитів.
Експерти зазначають, що розвиток ринку спільного інвестування залежить від розвитку фондового ринку, збільшення його обсягів, поліпшення роботи фондових бірж, надійності й прозорості операцій. Через поширеність так званих схемних проектів, у яких учасники пов’язані між собою фінансовими інтересами і правами власності, нині є дефіцит привабливих інструментів. Це пов’язано з низьким рівнем розвитку фондового ринку. Ринок ІСІ значно випереджає його за темпами, тому і цього року буде відчутним дефіцит «свіжих пропозицій». Це може призвести до зменшення рівня прибутковості й привабливості інститутів спільного інвестування.

Найкраща інвестиція — це поміркована пропозиція
Вкладники інвестиційних фондів можуть заробити від 30 до 40 відсотків, але ризики капіталовкладення у фонди значно вищі, ніж розміщення коштів на банківських депозитах. Такий вид інвестицій є привабливим переважно для заможних громадян, які можуть ризикувати своїми коштами з розрахунком на отримання третини прибутку. Середня прибутковість інвестиційних фондів вища від банківських депозитів та інвестицій у дорогоцінні банківські метали, але поступається прибутковості інвестицій в нерухомість.
Структура інвестиційних фондів упродовж року не змінилась, переважна більшість — це венчурні фонди закритого типу, які пропонують безліч варіантів, можливість диверсифікації активів.
Ризикованість, рівень відкритості та диверсифікації інвестиційного фонду — основні чинники, з якими варто детально ознайомитися перед купівлею цінних паперів. Експерти також радять уважно перевіряти умови та вихідні дані. Сертифікати й акції інвестиційних фондів можуть зростати в ціні, але можуть і знижуватись, проте вас про це не завжди попередять. Серед найбільших ризиків експерти відзначають політичні й законодавчі. Відсутність закону про акціонерні товариства зменшує можливість цивілізованого захисту інтересів міноритарних акціонерів більшості акціонерних товариств. Проте ризик втрати довіри до інвестфондів — найбільший. Поки жодного випадку обману інвесторів або шахрайств на цьому ринку не було. Але всі розуміють, що однієї гучної справи буде достатньо для того, аби підірвати довіру.
Для тих, хто має гроші, експерти радять диверсифікувати розміщення капіталу. Частину покласти на банківський депозит, а частину — в інститути спільного інвестування. Генеральний директор Української асоціації інвестиційного бізнесу Євген Григоренко радить інвестувати не в інтервальні чи закриті фонди, а у відкриті, з яких у будь-який момент можна вийти разом із коштами. Закриті інвестфонди насправді є опосередкованою формою корпоративного управління певними об’єктами та підприємствами, а відкриті фонди доручають компаніям із управління активами визначати найпривабливіші й потужні підприємства, інвестиції в які дають прибуток вкладникам.
Найнадійніші ті фонди, що мають стабільний середній рівень прибутковості, а не ті, котрі пропонують найвищу прибутковість. Консервативна поміркована інвестиційна політика убезпечує від зайвих ризиків, а зобов’язання по високій прибутковості змушують до ризикованих дій. Тож краще мати синицю у жмені, ніж журавля в небі.

Роман ПІДВИСОЦЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАЛІЗНИЦЮ ЧЕКАЄ РЕФОРМА
  • БЮДЖЕТ НАПОВНИВСЯ ПО ВІНЦЯ
  • ІЗ ДОХОДІВ ДОВЕДЕТЬСЯ ПЛАТИТИ 15 ВІДСОТКІВ
  • ВИРОБНИЦТВО ЛІТАКІВ ПОТРЕБУЄ СПІВПРАЦІ
  • ДЕРЖАВА БЕРЕ ПІД КРИЛО АЕРОПОРТИ
  • «ЕНЕРГОАТОМ» ПЛАНУЄ ВЛАСНЕ ВИРОБНИЦТВО ПАЛИВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».