Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
МУЗЕЙ НА ДНІ МОРЯ

Ідея створити підводний музей виникла у відомого дослідника Роберта Балларда після експедиції на Чорне море. Влітку торік поблизу берегів Криму він виявив унікальні історичні артефакти і нині має намір зробити їх надбанням громадськості.
На дні моря дослідники помітили затонулий радянський лайнер «Ленін», кілька підводних човнів і гелікоптерів, а також рештки візантійського корабля з вантажем. У затонулих амфорах учені очікують знайти давнє вино, мед і зерно. Усе це згодом доправлять на дослідження в лабораторії. Поки водолази зняли все на відео й склали детальний план дна.
Улітку Баллард має намір повернутися до Криму для продовження підводних досліджень. Він переконаний: Чорне море подарує ще чимало сюрпризів. Адже завдяки унікальним властивостям його води предмети давнини добре збереглися.
За словами дослідника, на дні Чорного моря міститься сульфат водню. Він агресивний до всього живого, тому там немає життя. Однак завдяки цьому предмети чудово зберігаються: лежать немов у сховищі.
Для вирішення цього унікального завдання свої зусилля об'єднали Національна академія наук України, Інститут археологічної океанографії університету Род Айленда та Дослідницький інститут у Містік, Коннектикут. У майбутньому більшість артефактів піднімуть на поверхню. Та частина залишиться на дні. Вони стануть експонатами підводного музею. Під водою встановлять відеокамери, які передаватимуть зображення на екрани у приміщенні музею і вестимуть пряму трансляцію в Інтернет. Доктор Баллард пообіцяв, що відвідувачі музею зможуть навіть керувати роботизованими камерами. Щось подібне зробили свого часу на «Титаніку», який також виявила експедиція Балларда.


КІШКА ВРЯТУВАЛА ГОСПОДАРІВ
В Австралії кішка врятувала родину з чотирьох осіб, розбудивши хазяїна за перших ознак пожежі, повідомляє AFP.
Тварина першою відчула запах диму, коли зайнявся матрац. Вона стрибнула на ліжко і почала кусати господаря, що міцно спав. Прокинувшись, батько підняв на ноги всю родину, після чого люди і кішка залишили будинок.
Пожежники, котрі прибули за викликом, погасили матрац, який горів, за попередніми даними, від недопалка.
Фахівці зазначили, що пожежна сигналізація «відчула» дим значно пізніше, ніж кішка: лише тоді, коли клуби диму, заповнивши увесь будинок, досягли датчиків аварійної системи.

також у паперовій версії читайте:
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • КОРИСНІ ПОРАДИ
  • РЕКОРДИ
  • ДИВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».