Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ДУХОВНІСТЬ
ЕЛІТНІ ВЕЧОРИ ЄВГЕНІЇ БАСАЛАЄВОЇ
Міжнародний проект Євгенії Басалаєвої «Елітні вечори камерної музики» започатковано п’ять років тому. Відтоді видатна піаністка, народна артистка України двічі на рік проводить унікальні за своєю самобутністю концерти. Беручи за основу синтез музичних культур різних народів світу, організаторка акції щоразу до участі в інструментальних концертах залучає справжніх творців. Так народжується нове, оригінальне прочитання давно відомих класичних творів, відкриття слухачеві призабутих або ретельно замовчуваних імен минулого й сучасності, прем’єри авторських речей...

Найбільшу пайку в організації «Вечорів...» від самого початку взяв на себе Культурно-мистецький благодійний фонд «Київ-Класік», президентом якого є Євгенія Басалаєва. Це й логічно, бо діяльність фундації спрямовано на всебічну підтримку вітчизняного академічного мистецтва, гідне представлення його закордонному слухачеві. Так, з 2001 року в Колонному залі ім. Миколи Лисенка Національної філармонії України відбулося одинадцять концертів проекту. Кожен із них був неординарною подією в культурному житті столиці, мав великий резонанс у пресі. Усі вони, без перебільшення, увійшли до скарбниці шедеврів світового музичного мистецтва.
У перших камерних вечорах — «Українські силуети», «Український ноктюрн», «Присвята» — звучали твори вітчизняних композиторів-класиків, переважно сучасних: Віталія Годзяцького, Володимира Губи, Левка Колодуба, Віталія Косенка, Бориса Лятошинського, Левка Ревуцького, Мирослава Скорика, Євгена Станковича. Наступний, історичний, концерт «Монолог із зоряних світів» — до 125-ліття від дня народження композитора, диригента й піаніста Федора Якименка. Донедавна це ім’я лишалося однією із забутих сторінок нашої культури. Його високо цінували сучасники. Він обіймав посади професора вищих навчальних закладів Парижа, Петербурга, Праги. Учнем пана Якименка був великий європейський композитор Ігор Стравинський, котрий під впливом учителя, власне, сформував свій композиторський стиль.
Цікавим і доречним доповненням до музичної частини концерту стали вірші поетів «розстріляного» відродження: Христі Алчевської, Миколи Вороного, Миколи Зерова, Олександра Олеся, Євгена Плужника, Павла Тичини, що прозвучали у виконанні народної артистки України Раїси Недашківської.
Далі настала черга творчої презентації представників музичної культури інших країн. 2003 року розпочався відлік антології концертів «Діалоги культур». Під патронатом Посольства Франції в Україні та Французького культурного центру відбувся вечір під назвою «Музика Франції. Долина Луари». До програми увійшли твори, що раніше не виконувалися в Києві, зокрема композиторів Клода Дебюссі, Лесі Дичко, Олів’є Мессіана, Сезара Франка. У підготовці концерту «Музика Росії. Картинки з виставки» на честь Року Росії в Україні брали участь Посольства Російської Федерації та Латвійської Республіки в нашій країні. Надалі дипломатичні представництва стають постійними партнерами проекту «Елітні вечори камерної музики Євгенії Басалаєвої».
Програма «На Різдво. Урочистий кант» презентувала публіці жанр так званого подвійного концерту, в якому оригінально поєднується одночасна гра різних музичних інструментів. Причому у творі, написаному лише для одного з них. Провідні європейські музиканти продемонстрували широку історичну панораму розвитку цього жанру від XVIII до XXI ст. У даному разі на прикладі дуету органа та фортепіано. Виконувався заголовний твір Володимира Губи.
Назви наступних вечорів також красномовні. «Ювілеї в просторі часу. Йоганн-Себастьян Бах і Ернест-Амеде Шоссон» — зіставлення стильових контрастів різних епох: німецького бароко і французького романтизму. «Метопи. Грані вічності» є метафорою, музичною асоціацією з архітектурними метопами — барельєфами, що прикрашали фасади античних храмів. Вони зображували сюжети грецької міфології, символізуючи вічну красу та гармонію мистецтва. Заголовний твір концерту належить композиторові Каролю Шимановському й написаний для Року Польщі в Україні. «Штрихи галантного стилю. Постскриптум» присвячений мистецьким традиціям XVIII ст. — рококо, що не розчинилися у нестримному плині віків й розмаїтті новітніх тенденцій, а трансформувалися в старе добре ретро.
Нарешті, напередодні новорічних свят відбувся одинадцятий концерт циклу — «Діалог культур. Подвійний концерт» — викликав справжній фурор. У ньому в єдиній музичній аурі гармонійно поєдналися культури різних європейських народів — латвійської та української. Вечором, присвяченим Дню Проголошення Латвійської Республіки, відкрився І Міжнародний фестиваль мистецтв «Діалоги культур», який пройшов під патронатом Надзвичайного та Повноважного Посла Латвійської Республіки в Україні.
Легенда світового органного мистецтва, солістка Домського собору (м. Рига) Євгенія Лисицина переклала для органа скрипкові концерти Антоніо Вівальді із циклу «Пори року» — компакт-диск, записаний нею в студії, увійшов до десятки найкращих аудіоальбомів планети з класичного музичного мистецтва. Проте спеціально для заходу в Києві виконавиця зробила ще одну обробку музики великого італійського композитора для неповторного за своєю специфікою дуету: орган — фортепіано. Результатом складного аранжування став, можна сказати, оновлений твір. Ураховуючи унікальність кожного з інструментів, їхню неповторну індивідуальність, Євгенія Басалаєва (фортепіано) і Євгенія Лисицина (орган) віртуозно втілили нове прочитання на сцені Колонного залу ім. Миколи Лисенка Національної філармонії України. Артистки також презентували меломанам студійний CD-альбом чотирьох концертів Антоніо Вівальді в обробці для дуету.
Друге відділення відкрив «Юнацький концерт» Фелікса Бартольді-Мендельсона — подвійний концерт для фортепіано, скрипки та струнних у виконанні Київського камерного ансамблю «Контрасти. Київ-Класік», художнім керівником і солісткою якого є народна артистка України Євгенія Басалаєва. Неперевершена віртуозність і яскравість твору надала урочистому вечору неповторного святкового колориту. До речі, геніальний композитор створив цю складну річ у 14 років. Сольну скрипкову партію виконав Микита Борисоглібський, який у цьому ж віці вступив до Московської консерваторії. Нині він — зірка російського класичного мистецтва, соліст Московської філармонії та камерного ансамблю «Московія» під орудою Едуарда Грача. Молодий музикант грав на скрипці роботи відомого італійського майстра минулого — Гварнері. Цей раритетний, божественний за своїм звучанням інструмент нині належить російській державі.
Уперше в Києві прозвучали твори композиторів Латвії: Язепа Вітола, Маргерса Зарінса, Альфредса Калниньша, Юріса Карлсона, Яніса Мединьса, а також «Картинки з виставки» Модеста Мусоргського в перекладі для органа. Невід’ємною складовою програми всіх «Елітних вечорів камерної музики» є виконання творів відомих українських композиторів. Цього разу ноктюрн «Омріяні зорі Балтії» Віталія Годзяцького до 70-річчя автора. З-поміж запрошених у залі можна було побачити численних представників дипломатичних, мистецьких, урядових і фінансових кіл, засобів масової інформації.
У межах дебютного фестивалю «Діалоги культур» Євгенія Лисицина провела сольний концерт у Національному будинку органної та камерної музики України і майстер-клас за участі Євгенії Басалаєвої — для професійної музичної молоді й мистецького представництва. Під час цих занять видатна органістка сучасності передала бібліотеці Національної музичної Академії України ім. Петра Чайковського нотні збірки камерно-інструментальних творів композиторів Латвії. Зважаючи на брак у нашій країні належної інформації про світове академічне музичне мистецтво, така акція відкриває для широкого українського слухача ще одну сторінку зарубіжної культури.
Наступний, дванадцятий концерт проекту «Елітні вечори камерної музики Євгенії Басалаєвої» має відбутися в березні під патронатом Посольства Франції в Україні. Концерт, присвячений музичній культурі цієї великої країни, як завжди, обіцяє бути оригінальним і мати чимало приємних сюрпризів.

Юлія ОМЕЛЬЧУК
також у паперовій версії читайте:
  • СЕЛО ВШАНОВУЄ ВАЛЕНТИНУ
  • ЛЮБА, ВОНА Ж НАТАЛКА ПОЛТАВКА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».