Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ЯПОНІЯ ЗМІНЮЄТЬСЯ. ЧИ НА КРАЩЕ?
Від часу завершення Другої світової війни Японія не має армії, а лише, як їх називають, сили самооборони, підпорядковані оборонній агенції. Але наприкінці року вища палата парламенту затвердила закон, яким підвищила ранг агенції, і вона стала міністерством.

Це рішення означає символічну зміну пацифістської конституції 1947 року, нав'язаної американцями, котрі після Другої світової війни окупували переможену Японію.
Створення міністерства оборони стало частиною втілення виборчої програми нового прем'єра Шінзо Абе. Він походить з відомої родини націоналістів, діда нинішнього глави уряду, Нобосуке Кісі, одного з провідних японських мілітаристів, якого американці після війни заарештували. Щоправда, він уник судового процесу і в 1960-х роках, коли пріоритетною стала боротьба з комунізмом, очолив японський уряд.
Абе, який народився в 1952 році, твердить: настав час підвести риску під воєнною історією. Гасло нового прем'єра — відбудова «нормальної Японії». А нормальною є країна, яка має власні збройні сили. Як кандидат на посаду прем'єра, Абе обіцяв змінити конституцію, щоб Японія мала можливість брати участь у міжнародних миротворчих місіях.
Експерти зазначають, що ці плани цілком підтримуються американцями. Фахівець з проблем Азії, директор Вашингтонського дослідницького інституту зовнішньої політики Джон Феффер так коментує ситуацію: «У цьому найбільш динамічному регіоні світу зростає військово-політична потуга Китаю, Північна Корея провела випробування ядерної зброї, а Південна Корея є ненадійним союзником. Натомість Японія є проамериканською і передбачуваною».
Незважаючи на офіційно декларований пацифізм, Японія має один з найбільших військових бюджетів у світі — 41,6 мільярда доларів щороку. За ці гроші вона забезпечила свою армію військовими супутниками, досконалими сучасними військово-повітряними силами і системою протиракетної оборони. Досить швидко, за бажання, країна може стати ядерною державою.
При цьому Абе, як прагматичний націоналіст, демонструє більшу гнучкість, ніж його попередник Коїдзумі, який постійно відвідував храм Ясукуні, де серед останків полеглих лежить прах 14 військових злочинців, страчених за вироком суду.
Ще однією ознакою «нормальної Японії» Абе вважає право на національну гордість. Він давно докоряв сучасній японській школі, що вона уникає теми патріотизму і традицій.
Кілька днів тому прем'єр отримав ще один привід бути задоволеним, бо верхня палата парламенту ухвалила запропонований ним закон про «патріотичну освіту».
Досі вчителі уникали складних тем: на лекціях з історії викладачі ніколи не доходять до 1945 року. Такою є реакція на зловживання поняттями і цінностями патріотизму японськими мілітаристами, які зробили з школи місце для «промивання мізків».
Сучасній японській школі, яка іноземцям здається занадто суворою, Абе закидає не тільки брак патріотизму, а й песимізм. Він вважає її винною в егоїзмі молоді, яка не хоче створювати сім'ї і народжувати дітей. Прем'єр, який щотижня пише електронного листа до народу, недавно бив на сполох: у школі «замало моральних цінностей, етики і самодисципліни».
Дебати про «лекції з патріотизму», викликали в Японії емоції, але тільки в середовищі еліти. Гарячкували націоналісти й ліві, які бойкотували голосування. Їх підтримали буддисти і члени професійних спілок. Але суспільство загалом залишилось байдужим.
«Єдина тема, яка турбує японців — це Північна Корея. І тільки тому, що комуністичний диктатор Кім Чен Ір викрав і тримає їхніх громадян»,— вважає експерт Феффер.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • НЕВЖЕ БІЛОРУСЬ МЕРЗНУТИМЕ?
  • ПРОЩАЛЬНИЙ ЛИСТ ХУСЕЙНА
  • КАНДИДАТІВ ПОМЕНШАЛО
  • НА ЧОМУ ЇЗДЯТЬ ЄВРОПЕЙЦІ?
  • ПРЕМ'ЄР ПОЛЬЩІ ВВАЖАЄ 2006-Й НАЙКРАЩИМ РОКОМ...
  • ...А СААКАШВІЛІ — РОКОМ РОСІЙСЬКИХ ПРОВОКАЦІЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».