Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПОДБАЙ ПРО СВІЙ ЗІР САМ
Аби якомога довше зберегти хороший зір, важливо дібрати якісний монітор. Зробити це непросто. Насамперед споживач опиняється перед вибором: купити дисплей з електронно-променевою трубкою (ЕПТ) чи рідкокристалічний (РК, або LCD). Більшість вважає, що РК-монітори не такі нешкідливі для очей, ніж звичайні. Це не зовсім так. У кожного є свої плюси й мінуси — у них різний принцип побудови зображення. Точки на екрані електронно-променевої трубки «спалахують», коли по них пробігає промінь розгортки, і поступово гаснуть до наступного пробігання променя.

У рідкокристалічному моніторі кожна точка «світиться» постійно та безперервно, змінюючи свій колір і яскравість тоді, коли надходить відповідна команда з комп'ютера. У цьому РК краще за ЕПТ.
Вибір монітора залежить від вашого заняття. Якщо ви працюєте з текстом, то найкраще придбати РК. Коли ваша діяльність пов'язана з графікою, фотографією, монтажем, відео або ви — фанат комп'ютерних ігор, то логічніше спинитися на ЕПТ.
Принцип роботи будь-якого монітора — послідовна зміна кадрів. Зміна відбувається настільки часто, що створюється зоровий ефект безперервності руху. Ми можемо не помічати мерехтіння. Та очі, мозок його фіксують. Це призводить до стомлення зору, головного болю та інших проблем. Чим вища частота кадрів, тим менше мерехтить екран, тож більше часу можна провести за комп'ютером без негативних наслідків для здоров'я. Шоправда, для рідкокристалічних моніторів цей параметр не такий істотний та важливий, чого не скажеш про звичайні дисплеї. Їхня частота розгортки не має бути нижче 85 Гц. Інакше ваш зір почне стрімко знижуватися.
Посидівши за комп'ютером пару годин, у кожного із нас втомлюються очі, знижується гострота зору, порушується акомодація (перефокусування з ближніх предметів на далекі й назад), спостерігаються болі в ділянці очних ямок і лоба, печія, відчуття «піску» під повіками, почервоніння очних яблук. Вплив монітора можна знизити, якщо грамотно організувати робоче місце та правильно налаштувати освітлення.
Екран монітора має бути віддалений від очей на 50–60 сантиметрів. Якщо на такій відстані зображення видно погано, то краще для роботи вибрати шрифт більшого розміру. Контраст між екраном і навколишнім простором не повинен бути явним. Найкращий варіант, якщо стіни навколо монітора будуть забарвлені в блакитний колір. Лампу на робочому столі також рекомендується прикрити голубуватим фільтром. Все це наблизить яскравість освітлення кімнати до яскравості світіння дисплея комп'ютера.
Офтальмологи забороняють працювати на комп'ютері за вимкненого світла, очі витримують колосальні навантаження. Тому ідеальний варіант — приглушене розсіяне світло. В умовах штучного освітлення люди проводять до 50 відсотків робочого часу. Встановлено, що у цьому разі очі буквально «бомбардуються» світловими ударами, що сипляться один за одним і наслідки яких більш згубні, ніж вплив сліпучо-яскравого, але рівного світла.
Екран монітора, як і окуляри, якщо ви у них працюєте, мають бути чистими. Протирати дисплей треба спеціальною рідиною мінімум раз на тиждень. Сидіти за комп'ютером треба правильно: спину нахилити на кілька градусів назад, руки розташувати на підлокітниках крісла, лікті та зап'ястки гранично розслабити, кисті не згинати і не розгинати, працювати тільки пальцями. Стегна знаходяться під прямим кутом до тулуба, коліна — під прямим кутом до стегон. Ноги твердо стоять на підлозі або на спеціальній підставці. Спочатку може здаватися, що так сидіти незручно. Та згодом тіло звикне — і ви самі відчуєте різницю. Така посадка допомагає розвантажити хребет, поліпшує кровообіг у зоні між тулубом і стегнами. Особливо це варто враховувати чоловікам, аби уникнути простатиту й геморою.
Коли зір гіршає, ми часто звинувачуємо комп'ютер, не замислюючись, що головні винуватці — ми самі. Кожні одну-дві години потрібно «переключати» зір. Скажімо, дивитися вдаль, заплющувати очі. Перерву робити не менш як на 15 хвилин. Вам допоможуть спеціальні вправи. Добре впливає на циркуляцію крові й на нерви погладжування заплющених очей, вібрація, натискання, масаж долонею та легке розминання. Найпоширеніший прийом масажу двома пальцями — вказівним і середнім — у вигляді восьмиподібного руху. По нижньому краю ока рух до носа, по верхньому краю ока — над бровами. Такий рух слід повторювати 8–16 разів.
Виявляється, щоб зменшити шкідливий вплив монітора на очі, потрібно правильно харчуватися. Їжа має бути різноманітною і легкою, а також багатою на вітаміни А, Е і С. Вітамін А у великих кількостях міститься в моркві, салаті, зеленому горошку, дині, помідорах, цибулі, сирі, печінці. Вітамін Е — в овочах, бобових, зелені. Вітамін С — у шипшині, смородині, квашеній капусті, цитрусових. Для зору корисна також чорниця. Не відмовляйтесь від каш, особливо вівсяної та гречаної. Тим, хто страждає від хвороб очей, варто раз на рік протягом кількох тижнів уживати риб'ячий жир, а двічі на рік — вітамінний препарат «Аевіт», або аналогічні вітамінні комплекси, в яких полівітаміни поєднуються з мікроелементами, насамперед з кальцієм.
Стан зору залежить від функціонування кишківника. Їжа в зашлакованому організмі перетравлюється та засвоюється неправильно, гірше всмоктується вітаміни А і Е. У цьому разі виручить активоване вугілля. Його потрібно вживати тричі на рік натщесерце протягом семи-десяти днів із розрахунку одна піґулка на 10 кг ваги.
Зберегти зір, працюючи на комп'ютері,— завдання складне, але можливе.

Ніна ГУЖВА
також у паперовій версії читайте:
  • ОВОЧІ ТА ФРУКТИ — НАЙКРАЩІ ЛІКИ ДЛЯ ВАГІТНИХ
  • УНІКАЛЬНИЙ ГЕЛЬ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ПЕРЕЛОМІВ
  • ПОСТРИВАЙ-НО, ГРИБОК, НАЧУВАЙСЯ ВІРУС!
  • ЖУРАВЛИНА ЗАПОБІГАЄ ВИНИКНЕННЮ ПУХЛИН
  • АРОМАТЕРАПІЯ ПОЗБАВИТЬ ВІД БАГАТЬОХ НЕДУГ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».