Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ДІД МОРОЗ ЧЕКАЄ НА ЛИСТИ

Листи до Діда Мороза мають свою історію. Перші кілька конвертів надійшли 1985 року на різдвяний поштамт у Енгельскірхені, назва у вільному перекладі означає Церкву Святого Ангела. Потім Ніколаусу стали писати дедалі частіше, і згодом традиція прижилася. Торік у це затишне містечко в Північному Рейні-Вестфалії на ім'я Діда Мороза надійшло 100 тисяч листів із 44 держав.
Найбільше різдвяних послань надходить на пошту в містечку Хіммельпфорте (Нижня Саксонія), яке українською звучить приблизно як «Ворота Раю». Напередодні минулого Різдва там зареєстрували 257 тисяч послань 16 мовами. Нещодавно у містечку відкрився різдвяний поштамт. Це — одне з кількох поштових відділень, які традиційно починають діяти в ФРН під католицьке Різдво.
На таких поштамтах працюють добровільні помічники, вони відповідають на тисячі листів, що надходять з усього світу. Часто-густо в них — зворушливі історії життя, й, звичайно, побажання. Прохання висловлюються найрізноманітніші. Приміром, один із юних жителів Африки торік захотів отримати в подарунок трохи снігу, бо ніколи не бачив його на власні очі на Спекотному континенті.
Характерно, що на кожний лист надсилається відповідь, за умови, звісно, що на конверті зазначено адресу відправника.


ЗООЛОГИ БОРЮТЬСЯ З МАВПЯЧИМ ОЖИРІННЯМ
Мавпу в Китаї завжди вважали символом спритності. Навіть увічнили цю її якість в образі одного з головних героїв класичного роману «Подорож на захід» — спритного та удачливого Царя мавп Сунь Укуна. Проте не всі примати однакові, передає власкор Укрінформу в Пекіні. Різновид мавп, котрі живуть у горах Емейшань на території південно-західної провінції Сичуань, спритними ніяк не назвеш.
Емейшаньські мавпи, або тибетські макаки мешкають тільки в Китаї. Нині їхня кількість трохи перевищує 1200 особин. 1998 року там створили мавпячий заповідник, де живе понад двісті симпатичних макак. Гори Емейшань вважаються в країні однією з головних буддійських святинь, тому паломники, які прибувають сюди з усіх кінців світу, дбайливо ставляться до тварин. Якщо раніше туристи годували мавп горіхами, то в останні роки список делікатесів значно збагатився. До нього увійшли кока-кола, шоколад і цукерки, які славляться високою кількістю калорій.
Нормальна вага дорослої тибетської макаки становить в середньому 25 кг, однак у горах Емейшань часто можна зустріти 45-кілограмові «екземпляри». Разом із ожирінням емейшаньські мавпи, чиї гени схожі з людськими, страждають на гіпертензію, гіперглікемію та інші людські захворювання.
Із метою підтримки здоров'я цього виду тварин, починаючи з 2003 року Комітет у справах гір Емейшань почав реалізувати спеціальний план із надання мавпам допомоги в боротьбі із зайвою вагою. Відповідно до нього в заповіднику регулярно беруть аналіз крові у мавп, а також забороняють годувати їх гостинцями від туристів. Зоологи розробили спеціальну дієту для хворих на ожиріння мавп, до якої входять кукурудза, родзинки та інші продукти.
Нині зусилля зоологів винагороджені: порівняно з 2003 роком вага емейшаньських мавп у середньому знизилась на 15%. Водночас поліпшилось їхнє самопочуття, активізувалися контакти приматів із туристами.

також у паперовій версії читайте:
  • ТЕСТ
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЖАХ!
  • КОРИСНІ ПОРАДИ
  • КРОСВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».