Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ШАХТАР» ЗАБРОНЮВАВ «ПОСІВ»
Рейтинг коефіцієнтів УЄФА, що визначає представництво країн у європейських футбольних кубкових турнірах, після останніх матчів групового турніру Кубка УЄФА набув вигляду, який буде незмінним майже два місяці — аж до середини останнього місяця зими. На 14–15 лютого призначено перші поєдинки 1/16 фіналу другого за престижністю клубного євротурніру (чемпіон України «Шахтар» прийматиме володаря Кубка французької ліги «Нансі»), 20–21-го зустрічами 1/8 фіналу поновиться свято Ліги чемпіонів, а 22 лютого відбудуться матчі-відповіді в Кубку УЄФА.

Та ще до лютневих протистоянь можна стверджувати: «Шахтар» у разі потрапляння до наступної Ліги чемпіонів майже гарантовано буде «сіяним» на всіх кваліфікаційних стадіях, а «Динамо» також має шанси отримати цей статус (улітку для цього вистачило 63-го місця «Динамо» і 69-го — «Шахтаря»). Нинішній клубний рейтинг донеччан — 51-й у Європі (40,396), і за успішного виступу в плей-оф Кубка УЄФА місце підопічних Мірчі Луческу буде ще вищим. Прийнятну ситуацію забезпечили два останніх сезони, в яких гірники набирали 12,6730 і 12,8975 бала відповідно (нагадаю, що під час визначення показників клубу береться до уваги третина рейтингу країни, до якого додаються «особисті» досягнення — кількість набраних очок ділиться на кількість проведених зустрічей). У нинішньому розіграші Ліги чемпіонів донеччани спромоглися отримати 9,8150 бала, тож для того щоб не скидати обертів, «Нансі» потрібно проходити. Варто зауважити, що в поточному сезоні «Шахтар» уперше розташувався в клубному рейтингу вище за «Динамо».
Динамівці після провальних виступів 2005/2006 років (1,8975 бала) мають нині посередній показник 6,8150 (за п'ять сезонів — 38,396). Цього результату вистачило для того, щоб не особливо перейматися статусом «сіяного» чи «несіяного» клубу (58-ме місце). Та все ж не варто переоцінювати значення «посіву». В третьому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів суперником може бути і цілком прийнятна польська «Легія», як у «Шахтаря», так і непростий турецький «Фенербахче»...
Варто зазирнути і до таблиці коефіцієнтів УЄФА. Як ми прогнозували в попередньому аналізі, більшість українських конкурентів у боротьбі за «місце під сонцем» у чільній п'ятнадцятці розгубили своїх представників. Не мають учасників єврокубків Австрія, Данія, Норвегія, Швейцарія, Болгарія і Чехія. Не становить жодної небезпеки Ізраїль (22-й рядок у рейтингу), хоча ця країна зберегла половину своїх клубів — у Кубку УЄФА продовжують виступати хайфський «Маккабі» і тель-авівський «Хапоель».
Український показник незмінний від часу останнього туру Ліги чемпіонів, дванадцятий — 28,475. Із тих, хто позаду, найбільшу небезпеку становлять греки, котрі відстають на три пункти «з хвостиком» (25,331). На відміну від українців, які зберегли чверть свого представництва, честь Греції продовжують захищати два клуби з шести, що стартували. В Кубку УЄФА «Панатінаїкос» зустрічатиметься з «Лансом», а АЕК — зі ще одним французьким клубом ПСЖ.
Туркам, які розташувалися ближче (нинішній показник — 26,241), випередити наших співвітчизників буде складніше. З п'ятірки команд залишився тільки «Фенербахче», колишній суперник «Динамо». В 1/16 фіналу єврокубка стамбульці зустрінуться з недобрим знайомцем донецького «Шахтаря» — голландським АЗ.
Як і раніше, українці можуть зазіхнути на одинадцяту і навіть десяту сходинки. Бельгійці випереджають наші клуби тільки на 0,6 бала, до того ж, лише скромний «Зульте-Варегем» (один із п'яти представників) отримав путівку до лютневої сесії Кубка УЄФА, під час якої не буде фаворитом у протистоянні з англійським «Ньюкаслом».
За перспективи Шотландії (десяте місце і коефіцієнт 29,500) продовжують боротися два найкращі клуби цієї країни: «Селтик» у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів змагатиметься з «Міланом», а «Рейнджерс» у 1/16 фіналу Кубка УЄФА має непогані шанси пройти тель-авівський «Хапоель».
Отже, доля майбутніх єврокубкових стартів цілком у руках і ногах футболістів «Шахтаря». Великий успіх може подарувати Україні навіть гарантоване місце в груповому турнірі Ліги чемпіонів.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ФІАСКО «РЕАЛА», ЗУПИНКА «БАРСЕЛОНИ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».