Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
КАЗАХСЬКИЙ «БАРС» ЗАЦІКАВИВСЯ УКРАЇНОЮ
Прем’єр-міністр України Віктор Янукович відвідав Республіку Казахстан. На порядку денному переговорів були питання економічної співпраці і насамперед її енергетичної складової, адже Казахстан за обсягами експорту нафти на пострадянському просторі поступається тільки Росії. Територією цієї країни проходять транзитом значні обсяги туркменського газу. Українсько-казахський товарообіг упродовж 2005–2006 років сягає близько двох мільярдів доларів. Зазначені фактори об’єктивно активізують обопільну зацікавленість у подальшому розвитку співпраці.

Казахстан висловлює зацікавленість у тому, щоб взяти участь у добудові польської частини нафтогону «Одеса—Броди». Але конкуренцію цьому проекту становить китайський інтерес до казахських нафтових покладів. Зокрема, триває судова тяганина між китайцями, які мають вплив на «Казахстан петролеум», та російським «Лукойлом» щодо контролю над перспективними казахськими родовищами. Утім, влітку поточного року обидва нафтові концерни полюбовно поділили контроль над великим каспійським нафтовим родовищем «Курмангази».
Потрібні для України обсяги нафти головним чином може дати контрольоване американцями родовище «Тенгіз». Зокрема, віце-президент США Дік Чейні наполегливо запрошує президента Нурсултана Назарбаєва фінансувати проект побудови нафтопроводу дном Каспійського моря в обхід Росії. «Нафтогаз України» також веде переговори щодо спільних проектів з «КазМунайГаз».
Попри той факт, що Казахстан ще не став членом Світової організації торгівлі, казахська власність високо оцінюється на Лондонській та Нью-йоркській фондових біржах. Найбільший інтерес зовнішніх інвесторів викликає енергетичний сектор країни. Зокрема, четвертого грудня нинішнього року під час перебування Нурсултана Назарбаєва в Брюсселі була підписана угода про співпрацю з Європейським Союзом у сфері енергетики.
Гарантом виконання контрактів, принаймні до 2013 року, є президент Нурсултан Назарбаєв. Багатовекторну зовнішню політику він провадить досить ефективно. Казахстан тісно співпрацює з Росією та Білоруссю, одночасно країну вважають центром американського впливу в Центральній Азії, завдяки чому нейтралізується перспектива китайського домінування в регіоні. Не менше значення для казахської зовнішньої політики має й європейський напрям. Казахстан претендує на головування в Організації з безпеки і співпраці в Європі у 2009 році, чим має намір скористатися опозиція, адже тоді в країні мають відбутися парламентські вибори. Однією з умов ОБСЄ є лібералізація законодавства у сфері діяльності громадських організацій, зокрема й неурядових, які фінансуються з-за кордону. Хай там як, а процес демократизації внутрішньополітичного життя Казахстану відбувається не за революційним сценарієм біднішого сусіднього Киргизстану.
За результатами відвідин українського Прем’єр-міністра підтверджено план проведення у 2007 році в Україні року Казахстану. Діалог культур має сприяти більшому взаєморозумінню, що відкриє нові перспективи взаємовигідної співпраці.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРШІ ЄВРОПЕЙСЬКІ СПОРТИВНІ ІГРИ ВІДБУДУТЬСЯ В КИЄВІ
  • НОВІ ЗАВДАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
  • АМЕРИКАНСЬКА ЕКОНОМІКА: «РОСІЯНИ ЙДУТЬ!»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».