Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ
НАРКОМАНІЯ ДІСТАЛАСЯ «ГЛИБИНКИ»
Нещодавно у селах Сінному, Запсіллі, Малій Рибиці, Грабовському, Осоївці та Бранцівці Краснопольського району провели соціологічне опитування з метою виявлення рівня обізнаності підлітків щодо причин і наслідків вживання наркотичних речовин. 56 відсотків респондентів становили юнаки і 44 відсотки — дівчата 15–16-річного віку, які виховуються переважно у нормальних сім’ях.

12 відсотків одержаних даних вважаються недостовірними, оскільки досліджувані надали неоднозначні відповіді.
Відсоткова відмінність невелика, що може свідчити про прихованість наркоманії. 32 відсотки респондентів вважають це явище поширеним у мікросоціумі, 30 — непоширеним, а 26 відсотків опитаних не змогли відповісти на питання однозначно. Остання група дає підстави для висунення гіпотези про приховане поширення наркоманії в сільській місцевості. Характерно, що підлітки не посилалися на недоступність наркотичних речовин у сільській місцевості, не вважаючи це обмежувальним чинником.
Більшість респондентів, якщо конкретно — 64 відсотки, засуджує тих, хто вживає наркотичні речовини, що переконує у розумінні негативного впливу наркоманів на людину та суспільство загалом. 14 відсотків опитаних висловили байдужість до цього явища. Лише 4 відсотки респондентів розуміють наркозалежних осіб. Такі відповіді могли бути спричинені безпосереднім досвідом вживання наркотиків або усвідомленням чинників, що можуть призвести до залежності. Як побачимо, соціальні причини наркозалежності підлітки відкидають, висуваючи на перше місце переважно вплив оточення. Це говорить про необхідність пильної уваги до організації праці та дозвілля молоді з метою забезпечення належного кола інтересів, створення умов для їхньої реалізації. Є над чим поміркувати сільським гуманітаріям — від учителя, завідуючого клубом, бібліотекаря і до фельдшера.
Шістдесят відсотків опитаних підлітків в основі наркоманії вбачають пошук «кайфу» як способу самореалізації. Решта посилається на прагнення не виділятися в компанії, не відчувати себе «білою вороною». 20 відсотків в основу бажання ставлять набуття популярності в конкретному середовищі, 16 — віддають перевагу цікавості, 2 відсотки припускають у ролі мотиву до захоплення наркоманією вираження власної індивідуальної особистості.
Підсумовуючи причини, котрі спонукають молодь до вживання наркотичних речовин, можна дійти висновку, що більшість відповідей респондентів випливає з власного досвіду, внутрішніх особистих переживань та вражень від спілкування з оточенням.
Цікавими видаються й відповіді респондентів на запитання щодо їхньої характеристики наркозалежних людей. 34 відсотки опитаних вважають їх такими, що легко піддаються згубному впливові, ще 30 — слабкими та безвольними, 24 відсотки — невдахами. Та є й інші міркування, не позбавлені моральних і соціальних мотивів. Зокрема, 22 відсотки респондентів вважають наркозалежних осіб відчайдухами, розчарованими в чомусь, а 4 відсотки — схиляються до думки, що це творчі, цікаві особистості, що прагнуть нових відчуттів. Як бачимо, негативна оцінка явища і людей, що потрапили під його згубний вплив, переважає, принаймні, нині.
Опитування мало також на меті з’ясувати рівень розуміння шкоди від впливу наркотичних речовин на людський організм. Одержані дані дають підстави говорити про недостатність знань для формування цілісних уявлень. Отже, говоримо і пишемо багато, але «взагалі», не виділяючи бодай основних аспектів.
Більшість респондентів — 86 відсотків — не припускають перебування в одному середовищі з людиною, котра стала жертвою наркотичної залежності, за умови, коли та є для них незнайомцем. Опитані висловили готовність прийти на допомогу близькій людині, що також можна зрозуміти.
Уявивши себе залежною людиною, 38 відсотків опитаних підлітків порадилися б із батьками, 36 — звернулися до лікаря, 17 відсотків — до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Насторожує інше: на «телефон довіри» звернулося б лише 10 відсотків опитаних, ще менше — відповідно 8 і 6 відсотків — до шкільного психолога чи класного керівника.
Чотири відсотки респондентів віддали перевагу органам внутрішніх справ і лише 2 відсотки опитаних чітко відповіли, що ніколи б не вживали наркотичні речовини.
Висновки з наведеного соціологічного опитування сумні: наркоманія пустила коріння й у сільській «глибинці». Однак попри те більшість боїться скинути «рожеві окуляри» і подивитися на проблему без прикрас. Чомусь батьки часто-густо не наважуються говорити на цю тему зі своїми дітьми, а медики не повідомляють пацієнтам про згубність вживання наркотичних речовин.
Ще одне застереження: автор цих рядків не мав на увазі, що наведені дані слугуватимуть приводом для звинувачення когось у Краснопільському районі в тому, що туди дійшли наркотики. Вважаю місцевий підхід правильним, оскільки з’ясування цього питання дає змогу вжити належних заходів. Це краще, ніж заплющувати очі на серйозну проблему.

Віктор ТАРАСЕНКО,
Сумська область
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕФІЦИТ ФОЛІЄВОЇ КИСЛОТИ ЗДОЛАННИЙ
  • ЛІКУВАТИСЯ? НА КОМІСІЮ!
  • МЕТОД БОРОТЬБИ — САМОРУЙНУВАННЯ
  • УЗИМКУ — В СПЕКОТНІ КРАЇНИ: ПЛЮСИ І МІНУСИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».