Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ФУТБОЛЬНА МІГРАЦІЯ
Ще не встигли вщухнути баталії на футбольних полях України, як команди почали поступово активізуватися на трансферному ринку. Напевно, жоден із клубів не залишився повністю задоволеним підсумками першого кола чемпіонату країни (можливо, єдиний виняток — харківський «Металіст»). Як наслідок, більшість з них намагаються скинути непотрібний баласт і підсилитися під час довгої зимової паузи, щоб поліпшити своє становище в національній першості.

Розпочнемо з лідера. Київське «Динамо», як відомо, залишилося з тренером, але виставило на трансфер чимало футболістів. Почалася кадрова революція. На цей час можна назвати кілька прізвищ — Верпаковскіс, Петкович, Пеєв, Іримія, Гавранчич, Алієв. Окрім того, Рева та Дмитрулін отримали статус вільних агентів. Наразі відомо, що Маріс Верпаковскіс відмовив «Дніпру» та загребському «Динамо» і продовжить кар’єру в іспанському «Гетафе». «Іспанці зацікавлені у послугах Маріса і хочуть бачити його у своїх лавах, — зазначив спортивний директор клубу Леонід Буряк, який відповідає за селекцію. — Нині Верпаковскіс перебуває в Мадриді, де пройшов медогляд. Вже підписано контракт. Шість найближчих місяців він виступатиме за цю команду на правах оренди з правом подальшого викупу». Сербський захисник «Динамо» Горан Гавранчич є трансферною метою двох англійських команд — «Шеффілд Юнайтед» і «Рідинг». А от 27-річний захисник збірної України і київського «Динамо» Андрій Несмачний може продовжити кар'єру в англійському «Блекберні». «До Великої Британії Несмачний відправиться на медогляд і, якщо не відбудеться нічого незапланованого, то найшвидше підпише особистий договір із «Блекберном»,— сказав Буряк.— Проблем з робочою візою не буде: 75% матчів за збірну футболіст в останні два роки відіграв». Стосовно поповнення, то напередодні з’явилася інформація, що «Динамо» цікавиться півзахисником збірної України та московського «Спартака» Максимом Калиниченком. У нього є чинний контракт із віце-чемпіонами Росії, однак Максим неодноразово заявляв, що хоче залишити московську команду. Тепер все залежатиме від того скільки відступних захоче отримати за нього керівництво «Спартака». Нагадаю, що влітку після закінчення чемпіонату світу москвичі хотіли за Калиниченка сім мільйонів євро.
Чемпіон України — донецький «Шахтар» поки нікого не втратив, хоча, за інформацією німецького видання Kіcker, одним із головних придбань німецького футбольного клубу «Кельн» може стати воротар збірної Хорватії й донецького «Шахтаря» Стіпе Плетікоса, який хотів би грати в Німеччині. Зацікавлений «Кельн» і в нападникові збірної Перу та донецького «Металурга» Андресі Мендосі. Команда, за яку свого часу грав Андрій Воронін, виступає в другій бундеслізі. Після поразки з рахунком 0:2 в Офенбахе «Кельн» відстає від третього місця на десять очок, а від «зони вильоту» — на три. Новий головний тренер клубу Крістоф Даум переконаний, що не всі гравці відповідають його вимогам. Відтак контакти щодо можливого підкріплення стали інтенсивнішими. Щоправда, є поповнення. «Шахтар» підписав п’ятирічний контракт із воротарем полтавської «Ворскли» Андрієм П’ятовим. У цій історії дивує інший факт — нині контракти з донецьким клубом мають чотири воротарі, кожен із яких має підстави сподіватися на те, щоб стати голкіпером номер один (Богдан Шуст, Дмитро Шутков, Стіпе Плетікоса та Ян Лаштувка, який перебуває в оренді в англійському «Фулхемі»). До завершення чемпіонату П’ятов виступатиме у складі полтавської команди. Крім того, гірники підсилилися двад-цятирічним півзахисником донецького «Металурга» Олексієм Полянським.
Дніпропетровський «Дніпро» влаштував справжній розпродаж гравців. Клуб виставив на трансфер чимало відомих футболістів. Перед початком відпустки відбулися збори команди, на яких оголосили список гравців, у послугах яких клуб не зацікавлений. Шукати нові команди запропонували Анатолію Пилипенку, Русланові Бідненку, Олександрові Радченку, Русланові Костишину, Олександрові Мелащенку, Іванові Котенку. Вирішено також не продовжувати оренду київських динамівців Кахабера Аладашвілі та Дениса Главіни. Натомість першим новачком «Дніпра» в зимовому міжсезонні став грузинський хавбек київського «Арсеналу» Джаба Канкава, котрий підписав трирічний контракт із дніпропетровським клубом. У розташування своєї нової команди футболіст прибуде 15 січня — у день її виходу з відпустки.
За офіційною інформацією, у списку гравців, яких одеський «Чорноморець» виставив на трансфер, є прізвища двох білоруських легіонерів клубу: 33-річного захисника Андрія Островського та 27-річного атакувального півзахисника Євгена Лошанкова. Цікаво, що гра Островського за «Чорноморець» відповідала вимогам тренерів збірної Білорусі, за яку він провів 52 матчі (п’ятий показник за всю історію білоруського футболу). Щодо Лошанкова, то коли він був гравцем одеського клубу, вперше отримав виклик до національної команди своєї країни. Нагадаємо, в «Чорноморці» є ще двоє білоруських легіонерів — півзахисник Павло Кирильчик і хавбек Володимир Коритько. Тим часом головний тренер і спортивний директор одеського «Чорноморця» Семен Альтман найближчим часом повернеться до виконання своїх обов’язків. Після прибуття з Чехії, де протягом трьох тижнів наставник «моряків» перебував у одній з лікувальних установ всесвітньо відомого курорту Карлові Вари, він має намір ще десять днів приділити увагу своєму здоров’ю в Ізраїлі, а 4 січня (цього дня його підопічні зберуться після відпустки) приєднається до команди.
Один із аутсайдерів чемпіонату України — луганська «Зоря» так і не матиме в своєму складі нападника збірної Румунії Маріуса Нікулае. Він підписав дворічний контракт із німецьким «Майнцом». 25-річний футболіст, на якого всерйоз претендували київське «Динамо» та деякі російські клуби, перейшов до німецької команди на правах вільного агента. Про всяк випадок луганська «Зоря», де він перебував упродовж певного часу на оглядинах, навіть встигла внести його прізвище до офіційної заявки. Однак, як кажуть, не склалося.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ХТО Ж ЧЕМПІОН?
  • ПЕРЕСТРІЛЯЛИ МАЙЖЕ ВСІХ!
  • «ЧЕЛСІ» ПРОДОВЖУЄ ПОГОНЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».