Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЧАС НА ОБРАХУНКИ

Першу частину європейського футбольного сезону 2006/2007 років практично завершено. Залишилося ще шістнадцять поєдинків у Кубку УЄФА, але радикальних змін у розміщенні країн у таблиці коефіцієнтів вже не станеться.

Нагадаю, що нинішня мета українських представників на континентальній клубній арені — не опуститися нижче п’ятнадцятої позиції (це місце — останнє, яке гарантує старт двох клубів у Лізі чемпіонів, ще двох — у кубку УЄФА). Програма-максимум на поточний сезон — увійти до чільної десятки рейтингу: десятий результат дасть змогу чемпіонові країни стартувати в головному клубному турнірі Європи безпосередньо на стадії групового турніру (та варто пам’ятати, що здобутки сезону 2006/2007 років братимуться до уваги, починаючи із сезону 2008/2009 років).
Вже тепер можна відзначити: мінімальне завдання на сезон виконано. Щось надто радикальне мало б статися в європейському футболі, щоб у рейтингу Україна стала шістнадцятою. Судіть самі: безпосередньо на шістнадцятій сходинці перебуває Болгарія (коефіцієнт 24,582), але всі представники цієї країни вже припинили участь у єврокубках; на сімнадцятій позиції — Швейцарія (23,850), та два її останні клуби (з чотирьох, які стартували) втратили шанси на вихід до 1/16 фіналу Кубка УЄФА — «Базель» уже провів четвертий поєдинок у групі Е, «Грассхопперс» спробує здобути хоча б перше турнірне очко у виїзному матчі з португальською «Брагою», якій для виходу до наступного раунду потрібна тільки перемога.
Далі — Норвегія (19,725), громадянам якої теж уже немає за кого вболівати. Ще зберігають по одному представнику в Кубку УЄФА Сербія (18,958), Данія (18,575), Австрія (18,500) і Польща (17,000). Та ми, напевно, не побачимо в 1/16 фіналу команд «Партизан» й «Аустрія», шанси «Оденсе» є суто теоретичними, а краківська «Вісла» для виходу з групи має не програти в Голландії «Феєноорду».
Єдиний виняток у цій групі — Ізраїль. Цілком реально, що цю країну в 1/16 фіналу Кубка УЄФА представлятимуть два клуби (старт брали чотири). «Маккабі» з Хайфи вже гарантував собі місце в наступній стадії, а тель-авівському «Хапоелю» достатньо зіграти внічию на своєму полі в матчі п’ятого туру з чеською командою «Млада Болеслав». Нинішній рейтинг ізраїльських клубів — 17,458 (це 22-а позиція), і в разі успішного виступу є шанси завершити сезон на вісімнадцятому місці, випередивши норвежців.
Утім, набагато цікавішими для прихильників українських команд є обрахунки можливостей реальних опонентів. Теперішнє розміщення в нижній третині чільної п’ятнадцятки є таким: десятою є Бельгія (рейтинг 29,075, ще виступають два клуби з п’ятьох), далі Шотландія (29,000, 2/4), Україна (28,475 (1/4), Чехія (26,575, 3/4), Туреччина (26,041, 2/5) і Греція (25,331, 2/6).
На стадії 1/16 фіналу Кубка УЄФА Бельгію представлятиме тільки «Зульте-Варегем», якому статус «темної конячки» не завадив сенсаційно здолати в першому раунді московський «Локомотив», а в груповому турнірі — «Аустрію» і празьку «Спарту» (у п’ятому турі «Зульте-Варегем» прийматиме грізний колись «Аякс»). Тим часом бронзовий призер попереднього чемпіонату Бельгії «Брюгге» вже провів усі свої матчі і навіть теоретичних шансів на подальшу участь у змаганнях не має. Отже, випередити бельгійців у разі успішного виступу для донецького «Шахтаря» є справою цілком реальною.
З шотландцями впоратися значно складніше, бо на євроарені залишилися обидва гранди місцевої прем’єр-ліги. «Селтик», щоправда, виступатиме в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, де йому навряд чи вдасться здобути багато очок, а от «Рейнджерс» може суттєво поповнити рейтингову скарбничку своєї країни завдяки іграм Кубка УЄФА (взятися до цього команда з Глазго може вже наступного тижня, коли вдома зіграє з аутсайдером групи А сербським «Партизаном»).
В українців не повинно виникнути серйозних проблем із захистом дванадцятої позиції. Головну небезпеку «знизу» становлять навіть не чехи, які тепер найближче, а турки. Судіть самі: «Спарта» вже зіграла всі поєдинки й опинилася за межами чільної трійки групи F; «Слован» з Лібереця, хоч і перебуває на третьому місці в квінтеті С, але цілком залежить від результату матчу в Португалії, де «Брага» змагатиметься з аутсайдером — «Грассхопперсом»; «Млада Болеслав» хоч і тримає долю путів-ки у своїх руках (і ногах), для успіху мусить неодмінно перемогти в Ізраїлі «Хапоель».
Водночас двом турецьким клубам достатньо не програти в протистояннях з німецькими середняками, щоб отримати путівки до 1/16 фіналу Кубка УЄФА. Дещо легше буде «Фенербахче», який прийматиме «Айнтрахт», складніше «Бешикташу», бо він поїде в гості до леверкузенського «Байєра».
Греки, які хоч і матимуть подвійне представництво в Кубку УЄФА (з Ліги чемпіонів туди кваліфікувався АЕК, а «Панатінаїкос» очолює групу G), навряд чи становлять небезпеку: надто багато очок потрібно набрати, до того ж отримані бали ділитимуться на шість команд.
Про першу дев’ятку в таблиці коефіцієнтів УЄФА можна буде мріяти тільки тоді, коли до результатів «Шахтаря» і «Динамо» на міжнародній арені наблизяться ще один-два наші клуби. Як і раніше, очолює список Іспанія (67,748), за друге місце конкурують Італія (62,660) й Англія (62,415). Зосібна в рейтингу Франція (51,656), клубам якої далеко до чільної трійки, водночас «знизу» конкурентів теж немає. А от за п’яте місце — справжня битва: майже однакові показники в Німеччини (40,935), Португалії (40,249) і Румунії (40,165). Румуни і в нинішньому сезоні демонструють найвищий поточний рейтинг — до показника 11,333 (це спільний здобуток бухарестських клубів «Стяуа», «Динамо» і «Рапіда») після останніх матчів Ліги чемпіонів тільки-но наблизився англійський — 10,500. За восьму позицію конкурують Нідерланди (36,522) і Росія (35,625).

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • СРІБНИЙ ФІНІШ БАРАНОВСЬКОГО
  • ПЕРШИЙ МЛИНЕЦЬ — ГЛЕВКИЙ
  • «АЗОВМАШ» НЕ ВТРАЧАЄ ШАНСІВ
  • ЗИМА. ТРЕНЕРИ ПІШЛИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».