Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
РИЗЬКИЙ ТЕСТ ДЛЯ НАТО
Після закінчення «холодної війни» Північноатлантичний альянс, на відміну від Організації Варшавського договору, вижив завдяки визначенню для себе нових цілей співпраці. Завдання традиційно обговорюються на зустрічах лідерів країн — членів НАТО на найвищому рівні, які зазвичай відбуваються раз на два роки.

28–29 листопада в латвійській столиці Ризі відбувся черговий саміт лідерів 26 країн — учасниць Північноатлантичного договору. Зустріч мала зорієнтувати політику Альянсу щодо нових пріоритетів. На думку представників США, ключовим завданням має стати глобальна безпека. Першим тестом на цьому шляху є складна місія НАТО в Афганістані. Набутий там досвід сприяв створенню Сил швидкого реагування.
Сполучені Штати закликали лідерів демократичних країн консолідуватися перед новими проблемами. На порядку денному й налагодження тіснішої співпраці між керівними структурами НАТО та військовим комітетом Європейського Союзу.
Напередодні ризького саміту сенат США ухвалив «Акт 2006 року про консолідацію свободи в НАТО». У документі підтверджено готовність розглянути і в разі виконання Україною відповідних умов підтримати її зусилля, спрямовані на вступ до НАТО, якщо наша країна цього бажатиме. Крім того, зазначеним документом сенат США підтримав перспективу вступу до організації Грузії, Албанії, Хорватії та Македонії. Однак на ризькому саміті Північноатлантичний альянс так і не запросив приєднатися до договору жодної нової країни. Це й не дивно, адже насамперед слід удосконалити новий формат співпраці нинішніх його членів. Натомість США запропонували розширити євроатлантичне партнерство з Швецією, Фінляндією, Японією, Південною Кореєю та Австралією. Американські неоконсерватори пропонують ширше залучати до діяльності НАТО Ізраїль. На зустрічі в Ризі підтверджено особливу позицію Франції щодо такої «глобалізації» військово-політичної діяльності Альянсу за межами традиційного євроатлантичного простору.
Важливо, що на ризькому саміті визнали перспективу членства України в історичній перспективі. Напередодні окреслилися конструктивні тенденції в активізації співпраці України з НАТО. Наприклад, Верховна Рада України ратифікувала Меморандум про взаєморозуміння щодо використання стратегічної транспортної авіації України в операціях та навчаннях Альянсу. Крім того, наша країна взяла участь у засіданні комітету організації з питань розвідки й безпеки. Процес підготовки України до вступу в НАТО може змусити ділову еліту країни зменшити рівень зловживань владою і працювати за європейськими правилами, що звузить коло застосування корупційних схем. Утім, питання приєднання України до Плану дій щодо набуття членства в організації лишається не розв'язаним.
Специфічною темою зустрічі в латвійській столиці були відносини Альянсу з Росією. Члени НАТО висловили готовність до подальшої прагматичної співпраці з Російською Федерацією. Однак черговим подразником стали роздуми щодо перспектив перетворення енергетичного питання на інструмент посилення політичного впливу з боку Москви. Зокрема, експерти Північноатлантичного альянсу висловлюють занепокоєння можливістю консолідації навколо Росії інших держав — експортерів газу, насамперед з-поміж центральноазійських країн.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ТРИВАЄ СЛІДСТВО В СПРАВІ ЛИТВИНЕНКА
  • НА ФІЛІППІНИ ОБРУШИВСЯ ТАЙФУН
  • ЛІКАРІ ПЕРЕКОНАНІ: ГАЙДАРА ТАКИ ОТРУЇЛИ
  • У МЕКСИЦІ — ІНАВГУРАЦІЯ НОВОГО ПРЕЗИДЕНТА
  • ДВІ ЦЕРКВИ ХРИСТОВИХ ЗМІЦНЮЮТЬ ДРУЖБУ В СТАМБУЛІ
  • В ІТАЛІЇ АРЕШТОВАНО ПОНАД 70 ОСІБ, ПОВ'ЯЗАНИХ З МАФІЄЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».