Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ШИПШИНА — ВІТАМІННА СКАРБНИЦЯ
У народі давно помітили, що шипшина знімає фізичну втому, підвищує працездатність людини. Її плоди — не тільки чудовий тонізуючий, а й жовчогінний засіб.

У народній медицині широко застосовується відвар із плодів шипшини, листя та кореня. Водний настій з листя вживають як регулюючий засіб функціональної діяльності шлунка, а відвар кореня як сечогінний засіб. Настій пелюсток використовують при грибкових захворюваннях. Препарати шипшини мають протизапальну й протимікробну дію, надають тканинам властивість регенерації, тобто замінювати неповноцінні клітини здоровими, повноцінними.
У плодах шипшини, крім вітаміну С, є цукор, органічні кислоти, жирні олії, білкові речовини, каротин, мінеральні солі калію, кальцію, заліза та магнію, натрій, залізо, фосфор та інші речовини. Наукова медицина застосовує екстракт плодів шипшини (холосас) як жовчогінне при холециститах і гепатитах. Хімічний склад, уміст вітамінів та інших речовин у м’якоті плодів залежить від виду, географічних і кліматичних умов, складу ґрунту, ступеня стиглості та інших умов.
Із плодів шипшини готують відвари, напої, киселі, компоти і чай. Харчова промисловість виробляє різні вітамінні концентрати.
Ось як можна приготувати вітамінний відвар. Для цього взяти шість столових ложок сухих плодів шипшини, літр води та 100 грамів цукру. В емальованому посуді протягом 10 хвилин прокип’ятити воду з цукром, усипати розім’яті плоди, кип’ятити 2–4 хвилини, накривши кришкою. Потім поставити у прохолодне місце на 12 годин і процідити через три-чотири шари марлі. Для отримання сушеної шипшини ягоди сушать у духовці з відчиненими дверцятами за температури 80–85 градусів, не допускаючи підгоряння. Сухі плоди найкраще заварювати в термосі: дві великі ложки ягід заливають 0,5 літра окропу, закривають і витримують 10–12 годин.
Для заварювання чаю використовується цвіт, плоди, листя і молоді паростки шипшини. Чудовий напій тонізує, зміцнює і стимулює роботу залоз внутрішньої секреції, нормалізує обмін речовин. Чай із шипшини має протисклеротичні, кровотворні й протизапальні властивості, благотворно впливає на центральну нервову систему, легені, шлунково-кишковий тракт. Усе це сприяє підвищенню захисних сил організму. Для приготування вітамінного чаю беруть склянку сухих плодів шипшини, склянку сушеної горобини, 0,5 склянки сушеної чорної смородини, жменю сухого листя суниці. Змішавши всі компоненти, дві столові ложки вітамінної суміші заливають двома склянками окропу і витримують 5–7 хвилин.

Ганна ІВАНОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ГУМАННІСТЬ НАВИВОРІТ
  • ЛОЖКА... ПРОТИ ЦЕЛЮЛІТУ
  • ЧЕРВОНЕ М’ЯСО І РАК ГРУДЕЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».