Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЮРІЮ ЛУЦЕНКУ РОЗВ'ЯЗАЛИ РУКИ
УЧОРА ВЕРХОВНА РАДА 232 ГОЛОСАМИ ВИСЛОВИЛА НЕДОВІРУ КЕРІВНИКОВІ МВС

Давно анонсований попередній звіт тимчасової слідчої комісії ВР, котра перевіряла інформацію про зловживання в МВС (за версією інших депутатів, готувала політичну розправу над міністром Луценком) відбувся. Одразу варто наголосити, що планувався цей звіт ще на позавчорашній день, але, як заявляв один із лідерів «Нашої України» Петро Порошенко, на той момент у недоброзичливців Юрія Луценка не було достатньої кількості голосів. Саме для того, щоб їх «добрати», розгляд було перенесено на останній день осені.
Як заявив голова ТСК Володимир Сівкович, зловживань вдалось «накопати» чимало.
Він перелічував зловживання Луценка понад чверть години. Найрезонансніші зводяться до того, що Генпрокуратура буцімто відновила 99 тисяч кримінальних справ, незаконно закритих МВС, і навпаки — низку справ, визнаних ГПУ неперспективними, Міністерство внутрішніх справ вперто намагається «проштовхувати». Забігаючи наперед, зауважимо, що усе це сам Луценко спростував. Зокрема, констатувавши, що за два останні роки прокуратура загалом порушила лише 17 тисяч кримінальних справ. Хоча про «теплі» стосунки Луценка з ГПУ свідчить його новий термін щодо цього відомства — «генеральний могильник».
Сівкович каже, що продовжують діяти контрабандні схеми із завезення в Україну іномарок. Зокрема, на Одещині нібито було незаконно ввезено понад 40 автомобілів, у результаті чого бюджет недорахувався 1,5 мільйона гривень. На це Луценко відповів, що торік загальна кількість завезених авто була такою самою, як і позаторік, але бюджет отримав на 1,5 мільярда гривень більше, себто збір платежів значно зріс. «Замовники публікації в газеті «2000» — це колишні ініціатори сумнозвісного «волинського клондайку», через який автомобілі везли лише контрабандно»,— наголошує високопосадовець.
Крім того, комісія стверджує, що близько десяти керівників обласних управлінь МВС мають по дві-три квартири. А ще міліція буцімто покриває тортури, а сам Луценко наліво й направо роздає зброю як подарунки. «Сорок сім депутатів із «Нашої України» отримали пістолети на дні народження»,— звинувачує Сівкович.
Сам Юрій Луценко дивиться на проблему значно ширше. Він визнає, що стовідсоткового успіху ще не досяг, але каже, що корупція почала потроху відступати. «А за фактом публікації в газеті «2000» було перевірено усі звинувачення і жоден факт не підтверджено,— додає Луценко.—За трьома фактами, які прокуратура не з'ясувала до кінця, суди відмовили у порушенні кримінальної справи. Тому все, що робиться, це — винятково бажання звільнити керівництво МВС».
Власне, було схоже, що Луценко був готовий саме до такого рішення депутатів. Його виступ нагадував виступ потенційного лідера нової політичної сили.
Луценко заперечив те, що він нібито звинувачував котрогось з депутатів блоку Юлії Тимошенко у причетності до вбивства співробітника МВС Єрохіна. Він каже лише про версії, згідно з якими до злочину причетний один із носіїв депутатського мандата.
«Рано чи пізно моє місце буде в опозиції. Але хочу розчарувати «кукловодів»: я не буду фактором розколу українських демократичних сил. Моя рука простягнута Юлії Володимирівні й Роману Петровичу. Я переконаний, Олександре Олександровичу, що і Ви будете разом з нами, бо разом ми точно переможемо»,— емоційно завершив свій виступ Юрій Луценко.
Загалом голосування за проект постанови, у якій поки що прямо не йдеться про відставку, підтвердило: так звана антикризова коаліція знову, як і у питанні про Голодомор, — не єдина. Документ, підтриманий 232 депутатами, звучить так: взяти попередній звіт ТСК до уваги і звернутися з пропозицією до Прем'єра про відставку міністра внутрішніх справ. Себто, коли Віктор Янукович зробить таке подання, проти Луценка голосуватимуть ще раз.
А нині, окрім «регіоналів» і комуністів (котрі голосували стовідсотково) Луценка «здали» 18 бютівців, двоє «нашоукраїнців» і один соціаліст.
Олександр Турчинов (один із лідерів БЮТу) прокоментував: «Проголосували за відставку Луценка депутати, котрі раніше були виключені з фракції. Ще є кілька чоловік, які порушили фракційну дисципліну і проголосували, мотивуючи це тим, що вони категорично не задоволені діяльністю Луценка на посаді міністра. Ми не задоволені цим фактом, бо рішення фракції було не брати участі в кадрових «розбірках» антикризової коаліції. Ця позиція була заявлена і щодо депутатів, які порушили дисципліну, ми ухвалюватимемо рішення».
Юрій Луценко після голосування заявив: «Сьогодні деякі політики узгоджують по телефону, як врятувати від кримінальної відповідальності того чи іншого фігуранта. Щодо голосування бютівців — це прикра несподіванка. Для мене це свідчення подвійних стандартів у блоці Юлії Тимошенко. Щодо мого наступника: якщо це буде людина, яка буде незалежною від більшості й не стане зброєю в руках політичної сили, то це — нормально».
Цікаво, чи сам Юрій Луценко вірить у можливість приходу такої людини?
також у паперовій версії читайте:
  • «КРИВОРІЖСТАЛЬ»: ДЕ ГРОШІ?
  • «АРІЯ» УКРАЇНСЬКОГО ГОСТЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».