Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЙОГО ВЕЛИЧНІСТЬ СКАНДАЛ
Першу частину українського футбольного сезону майже завершено. Залишилося провести чвертьфінальні матчі Кубка України та дограти багатостраждальну Лігу чемпіонів. Та ці поєдинки, незважаючи на їхню значущість, стануть завершальним акордом півріччя.

У багатьох українських футболістів почалася відпустка, а ми, в свою чергу, підбиватимемо підсумки. За традицією, пропонуємо згадати найяскравіші епізоди останнього півріччя. Розпочнемо зі скандалів, куди ж без них? Вони неприємні, але, погодьтеся, додають певного шарму національному чемпіонатові. За чотири місяці їх було достатньо. Це свідчить про «смак» нашого чемпіонату. Хвилини, голи, перемоги — це важливо. Однак антураж футболу, його дійові особи — не менш важливо. З цим компонентом в Україні все гаразд. Не вірите? Переконайтеся самі!
Апофеозом суддівських звинувачень з боку Мірчі Луческу став поєдинок «Динамо» — «Шахтар». Наставник «гірників» настільки емоційно реагував на рішення португальського рефері Кошти, що в середині першого тайму згарячу кинув свою шапку на футбольне поле. Щоправда, потім все ж її підняв — у похмурий листопадовий вечір було таки прохолодно. Перспектива провести майже шістдесят хвилин без капелюха виглядала не зовсім райдужною. «Дякую, Федерація», — ця фраза, кинута Луческу під час того, як він залишав поле, отримавши червону картку, встигла стати крилатою.
Або ще приклад неординарної поведінки. У перерві матчу Кубка Інтертото між «Дніпром» і французьким «Марселем» гравець національної збірної України Володимир Єзерський в роздягальні команди вдарив своєму одноклубнику Русланові Костишину в обличчя. Сталося це відразу після того, як, на думку Єзерського, за його справедливі закиди щодо виконання своїх ігрових обов'язків на полі, Костишин відповів Володимирові нецензурним висловлюванням. Після цього епізоду Єзерського відправили у запас, погрожуючи виставити на трансфер. У підсумку в списку зайвих опинився Костишин, а Володимир і досі впевнено грає за «Дніпро».
Нічим не примітний матч першої ліги «Динамо-2» — ЦСКА привернув увагу футбольної громадськості епізодом на 55-й хвилині. Голкіпер динамівців Олександр Рибка, як потім заявили лікарі, у стані афекту почав бити лежачого суперника ногами. За свого підопічного заступився наставник ЦСКА Юрій Максимов і вдарив Рибку. Покаранням для хуліганів стала дискваліфікація до завершення сезону, яку Рибці зменшили до десяти поєдинків. Зате зробили крайнім лікаря «Динамо» Володимира Малюту, котрий дозволив гравцю, що не відійшов від струсу мозку, вийти на поле.
4 листопада запам'ятається вітчизняним уболівальникам тим, що цього дня не відбувся поєдинок національної першості «Карпати» — «Арсенал». Причиною був снігопад. Професійна футбольна ліга вирішила перенести цю гру на 2 грудня, чим викликала обурення наставника киян Олександра Заварова. Спочатку Олександр Анатолійович залишив засідання Бюро ПФЛ, а потім запропонував його членам самим поїхати до Львова на початку зими. «Нехай ПФЛ сама їде до Львова і грає там 2 грудня. Я, наприклад, хочу зіграти цей матч на нейтральному полі, й до того ж, у Парижі або Мадриді», — заявив тренер. Щоправда, згодом, коли пристрасті вщухли, Заваров не виключив поїздки основного складу до Львова, але якщо захочуть самі гравці.
Протистояння між Києвом і Донецьком після очної зустрічі на футбольному полі одержало продовження в чиновницьких кабінетах. Власник «Шахтаря» Ринат Ахметов знову заговорив про системну проблему українського футболу в особі президента Федерації футболу України Григорія Суркіса. Один із його найближчих соратників — Борис Колесников — зажадав відставки Суркіса, звинувативши його у тиску на суддів та в інших гріхах. Керівник ФФУ в боргу не лишився, не забувши пом'янути Колесникова «незлим, тихим» словом. Попри запевнення сторін, що вони готові до переговорів, кінця й краю суперечці не видно.
Крім сказаного, у першому колі сталася фантастична, як для України, подія. Донецький «Металург» уперше в історії відібрав очки у своїх земляків із «Шахтаря». У запалі ейфорії керівники команди пригадали про обіцянку віце-президента «Динамо» Йожефа Сабо поставити пам'ятник «Металургу», якщо той у донецькому протистоянні здобуде хоча б одне очко. Було створено ініціативну групу, ескізи майбутнього моменту «чесної гри» обговорювали з архітекторами, а керівники двох клубів періодично обмінювалися неприязними словами у пресі. На жаль, ця історія продовження не отримала. Після одного з невдалих матчів своєї команди віце-президент «Металурга» Дмитро Селюк надіслав офіційного листа на адресу «Динамо» з відмовою від пам'ятника.
19 листопада в поєдинку «Металіст» — «Дніпро» на 28-й хвилині харків'янин Ганчаржик у середині поля порушив правила, грубо зігравши проти лідера дніпрян Сергія Назаренка. Арбітр матчу Віталій Годулян біг до місця події, щоб «нагородити» польського легіонера господарів жовтою карткою, однак його несподівано випередив зазвичай «спокійний» Андрій Русол, який штовхнув поляка після свистка. Ганчаржик картинно впав, а в ході «розбірок» лідер дніпрян Назаренко вдарив Годуляна. Підсумок інциденту — три червоні картки — Русолу, Ганчаржику і Назаренку. Та крапку на цьому ставити зарано. Я переконаний, що в другому колі ми станемо свідками не менш цікавих історій, адже всі названі персонажі залишаються. Тож який футбол без скандалів?

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ГЛЕВКУВАТИЙ СТАРТОВИЙ МЛИНЕЦЬ
  • ПРОВАЛ НА ТРЬОХ
  • ПОЛЛ ВІДПОВІСТЬ ЗА ВСЕ
  • ГОЛКІПЕР-БОМБАРДИР
  • МІЛЬЯРД — ЗА ПРАВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».