Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НАУКА
РОЗКРИТО ТАЄМНИЦЮ ЗСУВНИХ ЯВИЩ
Науковці Івано-Франківського національного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) Едуард Кузьменко, Євстахій Крижанівський, Олексій Карпенко, Олександр Журавель зробили перше на Прикарпатті наукове відкриття у геології. Вони розробили систему прогнозування зсувів, яку можна використовувати в будь-якій частині планети. Нині в Україні зареєстровано понад 20 700 зсувонебезпечних зон, що можуть активізуватися коли завгодно. До речі, за роки незалежності зареєстровано 41 наукове відкриття.

Стартовий майданчик — студентська лава
Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу — один із найкращих ВНЗ нафтогазового профілю не лише в Україні, а й на пострадянському просторі. Молодь із СНД, України, багатьох інших держав має можливість у стінах альма-матер розвинути свої розумові здібності, здобути одну з інженерних спеціальностей, безпосередньо спілкуватися з викладачами, науковцями, найкращими спеціалістами в певних галузях науки, брати участь у творчих розробках.
ІФНТУНГ відзначається багатофункціональністю й розгалуженістю структури. При вищому навчальному закладі функціонує фізико-технічний ліцей. На базі ліквідованого технікуму електронних приладів при університеті створено коледж електронних приладів. На основі споріднених технікумів, коледжів, профтехучилищ, ліцеїв і гімназій у ІФНТУНГ із 1994 року функціонує навчально-науково-виробничий комплекс. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу — база для заснування Прикарпатської регіональної організації студентів і викладачів.
ІФНТУНГ відомий як навчальний заклад, де працює потужний науково-педагогічний колектив. Понад 400 викладачів вирішують важливі й актуальні завдання. Серед них — поліпшення навчально-виховного процесу та спрямування його до рівня державних стандартів із підготовки спеціалістів відповідно до соціальних замовлень; впровадження ступеневої системи з підготовки спеціалістів; пошуки форм і методів навчання, видів контролю знань студентів, нових технологій навчання; зміцнення навчально-лабораторної бази; підготовка науково-педагогічних кадрів високої кваліфікації та ін.
На підвищення якості підготовки спеціалістів, поліпшення навчальної дисципліни впливає рейтингова система контролю знань студентів, модульне навчання. Невід’ємною складовою частиною підготовки спеціалістів є студентська практика, яку проводять на навчальних полігонах, а також на сучасних підприємствах і в організаціях різних галузей народного господарства. Тематика та зміст курсових і дипломних проектів пов’язані з проблемами галузі й виробництва.
Один із шляхів підвищення якості підготовки майбутніх фахівців — упровадження в університеті інформаційних технологій. Цю роботу проводять на аудиторних заняттях і під час організації самостійної діяльності студентів. У такий спосіб забезпечується неперервність підготовки майбутніх спеціалістів у галузі обчислювальної техніки.
Підвищенню рівня професійної кваліфікації у підготовці фахівців сприяють студентські олімпіади, конкурси. За успішне проведення всеукраїнських студентських олімпіад університет нагороджено Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України.
Освіта активно інтегрується в міжнародний простір. Розширилися можливості університету брати участь в стажуванні викладачів, обміні студентами при проходженні практики за кордоном, в одержанні інформації із зарубіжних країн у сфері планування, організації та здійснення навчального процесу через Інтернет. Технічний університет нафти і газу одним із перших в Україні став членом Міжнародної асоціації з обміну студентами та стажування (ІАЕSТЕ).

Інтелект на вагу золота
Унікальним об’єктом інтелектуальної власності є наукові відкриття. На відміну від винаходу, у випадку з відкриттям не потрібно нічого вигадувати, треба «лише» знайти, відкрити і дослідити те, що, незалежно від нас, об’єктивно існує. Згідно з чинним законодавством наукове відкриття — це встановлення раніше невідомих закономірностей, властивостей та явищ матеріального світу, які вносять докорінні зміни у рівень пізнання.
Уперше за 40-річну історію Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу науковці Едуард Кузьменко, Євстахій Крижанівський, Олексій Карпенко, Олександр Журавель зробили наукове відкриття «Закономірний зв’язок між величинами ймовірностей виникнення зсувів і зсувної небезпеки при комплексному впливі природно-техногенних факторів», на яке видано диплом Міжнародної академії авторів наукових відкриттів і винаходів. Дипломи, а також почесні медалі імені П. Капиці та імені А. Нобеля вручив В. Іванов, виконавчий директор Асоціації наукових відкриттів України.
Автори відкриття встановили раніше невідомий зв’язок між явищами і властивостями матеріального світу, інакше кажучи, новий закон його розвитку. Відкриття належить до наук про Землю (інженерної геології, геоекології, геоінформатики) і полягає у встановленні закономірності виникнення або активізації зсувних явищ за одночасного комплексного впливу просторових і тимчасових природно-техногенних чинників. На прикладі Карпатського регіону автори виконали комплексні дослідження впливу відомих просторових і часових факторів (геологічних, геоморфологічних, геофізичних, ландшафтних, метеорологічних, сейсмічних) на утворення або активізацію зсувів.
Наукове й практичне значення відкриття зводиться до того, що встановлення основних чинників зсувоутворення й умов їхнього впливу на активізацію зсувів дає змогу створити аналітичну геоінформаційну систему просторово-часового прогнозування зсувних процесів на багато років уперед. Такий прогноз, для прикладу, є чинником забезпечення надійної експлуатації трубопроводів, прокладених у гірській місцевості.
Науковці ІФНТУНГ отримали замовлення від Державної геологічної служби на прогноз зсувів для Криму, Карпат і Одеської області. Зрештою, наукове відкриття можна застосовувати і для вирішення, де саме зводити будинок.
Україна має найбільшу в світі систему газопроводів — близько 40 тисяч погонних кілометрів. Тому автори відкриття мають намір звернутися з пропозицією до НАК «Нафтогаз України» щодо прогнозування зсувів для визначення сучасного стану зсувонебезпеки на ділянках газонафтопроводів.

Іван ДМИТРІВ, Івано-Франківськ
також у паперовій версії читайте:
  • ЗНІМІТЬ КАПЕЛЮХА: СТАТЕВІ ГОРМОНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».