Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ФАРМАКОЛОГІЧНОМУ ТЕРОРИЗМУ — НІ!
Ця хвороба підкрадається підступно і непомітно, ніби хижак з родини котячих. І коли вона накидається на свою «жертву», то тій уже не вирватись з міцних пазурів цієї недуги, бо людство ще не винайшло ліків, які могли б назавжди позбавити людину від цукрового діабету. Раз потрапивши в його «солодкі обійми», людина вже довіку з ними не розлучається.

Залишається лише один шлях — знайти оптимальний і правильний спосіб життя із своїм уже довічним супутником, щоб найменше потерпати від нього.
Як твердять спеціалісти, недуга не така й страшна, але її ускладнення можуть призвести до ампутації ніг, серцево-судинних захворювань, втрати зору і навіть смерті. У тому, що тисячі хворих змогли зберегти здоров’я, уникнути багатьох ускладнень і вести більш повноцінне і якісне життя, велика заслуга як усього колективу спеціалістів ЗАТ «Індар», так і творчої, неспокійної натури його керівника, голови правління, директора, доктора біологічних наук Олексія Лазарева. Він за сім років спромігся зорганізувати величезне підприємство, яке посідає третє місце в Європі за обсягами випуску інсулінових препаратів. Саме Олексій Павлович зібрав на підприємстві фахівців, лікарів-ендокринологів. Щороку на «Індарі» проводяться міжнародні конференції з проблем інсулінотерапії.
Напередодні Всесвітнього дня діабетика наш кореспондент зустрівся з Олексієм Лазаревим.

Кінець інсулінового голоду
— Олексію Павловичу, здавалося б, зовсім недавно, сім-вісім років тому хворі на цукровий діабет перебували в постійному стресі: як і де знайти ліки проти діабету...
— Тоді практично не виділялися кошти ні на закупівлю інсуліну та інших компонентів для боротьби з цукровим діабетом, ні на тест-системи для визначення рівня глюкози, ні на цукрознижувальні препарати. До 1999 року за гроші з місцевих бюджетів забезпечувалася тільки незначна частина потреб хворих на цукровий діабет. І, звісно ж, життя хворих було досить складним: один флакон ліків «розтягували» на кілька прийомів.
— Пригадую, як у часи «інсулінового голоду» ці препарати шукали навіть на базарах.
— Так, хворі мали вкрай серйозні проблеми. Це призвело до того, що в Україні кількість ускладнень цукрового діабету, пов’язана з нейропатією, ангеопатією, ураженням нервової системи, збільшилась на 80 відсотків. Тому в 1999 році указом Президента України була започаткована комплексна програма допомоги хворим на діабет і було створено інсуліновий завод «Індар». І вже за рік болюча проблема була розв’язана: інсулінозалежні хворі гарантовано отримували вітчизняні ліки, до того ж за державні кошти. Ліки почали надходити в усі регіони. У 2000 році почалося централізоване забезпечення медичних закладів та установ препаратами. Хворі могли не думати, де дістати чергову дозу інсуліну. У пацієнтів з’явилася надія на спокійне і більш якісне життя завдяки препаратам вітчизняного виробника — «Індар».

Наука: досягнуто світового рівня
Створення такого підприємства, як «Індар», налагодження виробництва ліків, що забезпечило «інсулінову незалежність» країни, можна порівняти з подвигом. І найбільша заслуга в цьому його керівника Олексія Лазарева і колективу, що самовіддано працює на добро людей. «Індар» випускає весь спектр інсулінів, які відповідають міжнародним вимогам, а за деякими критеріями і переважають зарубіжні аналоги. «Індар» відомий не лише в Україні, визнаний у Європі, він належить до світових фармацевтичних лідерів.
Під час останньої конференції на «Індарі» автор цих рядків зустрічався і розмовляв з ученими-ендокринологами, які ретельно досліджують ефективність вітчизняних інсулінів. Ось думки фахівців з цього приводу.
Микола Тронько, співголова координаційної ради з питань комплексної програми «Цукровий діабет», директор Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В. Комісаренка, доктор медичних наук, професор:
— Наш інститут безпосередньо займається клінічними випробуваннями вітчизняних інсулінів заводу «Індар». Хочу сказати: ці препарати відповідають усім вимогам міжнародних стандартів, вони високоефективні, якісні та безпечні. І те завдання, яке було поставлене перед колективом інсулінового заводу, успішно виконано.
Вадим Корпачов, доктор медичних наук, професор, завідувач відділу клінічної фармакології Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В. Комісаренка:
— Не треба ніякої зброї, достатньо лише припинити або зменшити постачання життєво необхідних препаратів якоюсь фірмою на територію держави, і значна частина населення загине або ж значно погіршиться стан здоров’я людей. Тому такій проблемі, як фармакологічний тероризм, у світі приділяють велику увагу. Україна захищена від інсулінового тероризму, бо ми маємо власне виробництво життєво необхідних препаратів, серед яких одним з перших можна назвати інсуліни.
Андрій Єфімов, заступник директора Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В. Комісаренка, керівник діабетичної клініки, академік НАН і АМН України, Російської АМН, доктор медичних наук, професор:
— Україна створила потужне фармацевтичне підприємство, яке не має аналогів на теренах СНД. Я впевнено можу стверджувати, що всі види інсулінів «Індару» не поступаються зарубіжним препаратам ні за якістю, ні за ефективністю. Це підтверджено під час клінічних досліджень, проведених у стаціонарі нашого інституту, а також результатами комп’ютерного аналізу, складених лікарями-ендокринологами України, індивідуальних карт хворих, які вживали інсуліни «Індару». Тепер ми маємо можливість врятувати життя багатьом пацієнтам, а також запобігти масовим ускладненням діабету.
Раніше чималі гроші потрапляли до зарубіжних виробників інсуліну. Але з появою на фармацевтичному ринку «Індару» ці кошти спрямовано вітчизняному виробникові. Безперечно, це не всім подобається. Можливо, тому час від часу в деяких ЗМІ з’являються матеріали, які компрометують «Індар». Але спростувати відгуки сотень тисяч хворих, які приходять на підприємство, і думки вчених досить складно. Факт: хворому на цукровий діабет в Україні гарантовано безплатні і якісні ліки.

Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ДОБРИЙ ДЕНЬ, ПРОФЕСОРЕ ОЛЕКСІЮ ПАВЛОВИЧУ!
  • СПОЖИВАЧІ: ВИПРОБУВАНО НА СОБІ
  • ОБЕРЕЖНО: НОВІ ІНФЕКЦІЇ
  • МОБІЛЬНІ ТЕЛЕФОНИ НЕБЕЗПЕЧНІ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я
  • ХІРУРГИ ПРОВЕЛИ УНІКАЛЬНУ ОПЕРАЦІЮ З ПЕРЕСАДКИ ТРАХЕЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».