Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ОБЕРЕЖНО: КИДАЛИ-НОВАТОРИ

Шахрайство при обміні валют — це злочин, який ніколи не щезне з криміналістичної практики. Він постійно вдосконалюється, урізноманітнюється. Прикладом тому є справа одного кримінального подружжя, котре таким чином заробляло собі на життя. Причому робило це досить винахідливо.

Зловмисники виставляли свій «пост» зазвичай поруч з пунктами обміну валют, розміщених біля великих магазинів чи супермаркетів. На «полювання» подружжя виходило в той момент, коли обмінні пункти були зачинені на обідню перерву чи то з якихось технічних причин. Тоді заможно вбрана 33-літня жінка з купою валіз ставала біля кіоску і починала розпитувати перехожих, де можна обміняти валюту. Будь-яка людина, котра проходила повз неї і чула її запитання, могла зробити висновок, що ця жінка нетутешня, оскільки зовсім не орієнтується на місцевості.
Розрахунок зловмисників був побудований на тому, що серед численних перехожих знайдеться грошовита людина, котра пожаліє жінку і сама запропонує їй обміняти американські долари на українські гривні. Тим більше, що молодиця пропонувала вигідний обмін — мовляв, у такій ситуації краще втратити гривен п’ять-десять, аніж ходити з важкими валізами по незнайомому місту та шукати обмінний пункт.
Саме такий жалісливий молодик трапився їй у Солом’янському районі Києва. Чоловік не лише погодився обміняти гроші, а й набивався у знайомство до симпатичної молодої жінки. Розпитував звідки й до кого приїхала, просив, правда, безрезультатно, лишити йому номер телефону.
А тепер переходимо до самої суті її психологічного трюку. За класичним сценарієм, вона має взяти в нього гривні, раптово його хтось має штовхнути і грубо сказати: «Тут міняти валюту не можна!» Жіночка ж має поспіхом тицьнути йому долари і разом з його гривнями швидко зникнути. Він теж не дуже розглядаючи купюри, котрі йому тицьнула пані, має швидше йти геть. Тільки за деякий час побачить, що замість доларів йому підсунули розмальовані папірці.
Так було колись. Нинішні крутії значно винахідливіші.
Чоловік ще не встиг витягнути з гаманця гривні, як жінка першою дала йому в руки сімсот доларів. Це перший навмисний крок до того, аби завоювати довіру майбутньої жертви. Другий крок — жінка навмисне випустила з рук мобільний телефон, а потім, забувши про обмін валюти, кинулася піднімати і перевіряти, чи він не зіпсувався.
Протягом цих декількох секунд у чоловіка одночасно були в руках і його гривні, і долари, тобто він мав чудову нагоду чкурнути разом з грошима. Але ж джентльмен зовсім не сподівався шахрайства.
Нарешті жінка переконалася, що телефон попри все лишився неушкодженим, і повернулася до обміну валюти. Тепер, коли довіра клієнта цілком завойована, перед нею стояло завдання дійсно підсунути йому замість справжніх доларів розмальовані папірці — у даному випадку це були однодоларові купюри з доклеєними нулями. Пані передумала і замість семисот доларів вирішили поміняти лише п’ятсот, забрала гроші назад, дві купюри з них поклала до своєї сумочки, а решту п’ять знову дала в руки клієнтові. Він, звичайно ж, не помітив, як жінка, спритно підмінила одні купюри на інші, а тому без тіні сумніву узяв гроші і пішов геть.
Зловмисники передбачали, що не завжди вдасться обдурити людину так просто. Тому жінку страхував чоловік, котрий сидів поруч за кермом автомобіля. Він був готовий до того, що клієнт оговтається вже за декілька секунд і спробує відбирати свої гроші. Через те коли спільниця махнула йому рукою — мовляв, обмін пройшов успішно — той одразу ж забрав її з бутафорськими валізами і вони разом чкурнули в невідомому напрямку.
Зловмисники щоразу міняли місце полювання. Та навіть у такому великому місті, як Київ, не так багато місць, котрі за своїми параметрами підходили шахраям. Тому вони гастролювали ще й по районних центрах.
Аферисти не припустилися жодної помилки, жодного разу не використовували одне й те саме місце двічі. Не могли вони передбачити одного: в структурі київської міліції є такий оперативно-пошуковий відділ, котрий, окрім того, що полює за кишеньковими злодіями, займається ще й валютними шахраями. За ледь помітними сторонньому оку ознаками, оперативники побачили, як ця пара «працює» на одному з перехресть. Тоді їх не затримали, оскільки ніхто з перехожих їм на гачок не попався. Сищикам довелося «сфотографувати» очима шахраїв у надії що колись вони стрінуться їм знову.
І така нагода сталася через кілька тижнів, коли подружжя обдурило того самого легковажного молодика з Солом’янського району Києва. Цього разу зловмисники від’їхати далеко не встигли. За вироком суду чоловік і жінка отримали відповідно три і два роки позбавлення волі.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • АВТОЗАПРАВКУ ТАКОЖ МОЖНА ВКРАСТИ
  • У МИКОЛАЄВІ ВИКРИТО ПІДПІЛЬНИЙ ПОРНОЦЕХ
  • ОПЕРАТИВНА КМІТЛИВІСТЬ — ПАСТКА ДЛЯ ЗЛОДІЯ
  • НАРКОТИКИ «НА ЗОНУ» НЕ ПОТРАПЛЯТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».