Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ГУРТОМ І БАТЬКА ВЕСЕЛІШЕ БИТИ...
Усупереч політичним й економічним негараздам, вітчизняна промисловість долає об’єктивні і штучні перепони, робить перші кроки на шляху до оздоровлення. Приміром, хімічна галузь, потужним центром котрої був і, певен, буде Калуш, що на Прикарпатті. Колишній велетень хімічної індустрії ВАТ «Оріана» нині, на жаль, переживає не кращі часи.

Тим більш відрадно, що в кооперації з російськими інвесторами ЗАТ «ЛУКОР» тут створили спільне підприємство з виробництва хімічної продукції, нарощують потужності.

З прицілом у майбутнє
Інвестиційною програмою розвитку ТзОВ «Карпатнафтохім» на 2005-2009 роки передбачено реалізувати три важливих проекти. Перший — будівництво заводу з виробництва каустичної соди і хлору потужністю 200 тис. тонн на рік та 180 тис. тонн хлору (вартість проекту — $ 136 млн, початок експлуатації — січень 2008 року). Другий проект — спорудження заводу з виробництва суспензійного полівінілхлориду потужністю 300 тис. тонн на рік (вартість проекту — $ 204 млн, початок експлуатації — лютий 2009 року). Третій — створення енергоблоку потужністю 114 МВт на рік електроенергії та 140 Гкал за рік теплової енергії (обсяг інвестицій — $ 92,5 млн, завершення робіт і початок експлуатації об’єкта — 2009 рік).
Реалізацію перших двох проектів уже розпочато. Так, у грудні 2005 року, після зустрічі президента НК «ЛУКОЙЛ» Вагіта Алекперова з Президентом України Віктором Ющенком відбулося урочисте підписання контракту між компанією «ЛУКОЙЛ-Нафтохім» і німецькою фірмою UHDE на будівництво в ТзОВ «Карпатнафтохім» сучасного підприємства з виробництва каустичної соди і хлору мембранним методом. Це буде єдине на пострадянських теренах підприємство, де використовуватиметься мембранна технологія. Впровадження сучасної ресурсоощадної технології суттєво поліпшить екологічну ситуацію і на підприємстві, і в регіоні.
А в серпні цього року віце-президент НК «ЛУКОЙЛ», генеральний директор ЗАТ «ЛУКОЙЛ-Нафтохім» Олексій Смирнов та президент фірми UHDE Клаус Шнайдерс у присутності Прем’єр-міністра України Віктора Януковича підписали в Києві угоду на будівництво в ТзОВ «Карпатнафтохім» заводу з виробництва суспензійного полівінілхлориду.
Реалізація згаданих проектів забезпечить високорентабельну роботу ТзОВ «Карпатнафтохім», і воно стане одним з найбільших нафтохімічних підприємств у Східній Європі. Це буде переконливим доказом того, що міжнародна компанія «ЛУКОЙЛ» має серйозні наміри закріпитись на українському ринку, забезпечує свої виробництва новітніми світовими технологіями.
На нове виробництво довелось чекати понад 30 років!
Ще зі шкільного курсу хімії ми знаємо, що суспензійний полівінілхлорид (СПВХ) — найбільш універсальний полімер. За допомогою різноманітних добавок з нього можна отримати матеріали з майже протилежними фізико-технічними характеристиками, які дуже потрібні і вітчизняному народному господарству, і споживачам в інших країнах.
У «Карпатнафтохімі» досі працюють люди, котрі пам’ятають, що в 70-х роках минулого століття на території нинішнього нафтохімічного комплексу вже була спроба побудувати підприємство з виробництва суспензійного полівінілхлориду, навіть почали зводити нові корпуси. Але проект виявився недосконалим, тому від нього довелося відмовитись, а корпуси — демонтувати. Новітні технології дають прикарпатцям змогу знову взятися за це виробництво. Його вартість — понад 200 млн доларів США. Для цього компанія «ЛУКОЙЛ-Нафтохім» запросила до співпраці німецьких фахівців.
Варто зауважити, що подібних установок у Східній Європі немає, як немає аналогічних заводів і в країнах колишнього СРСР. Що ж до чисельності працівників, то на таких підприємствах трудиться від 100 до 120 осіб. Потужність установки з виробництва суспензійного ПВХ становитиме 300 тис. тонн на рік. Введення її в дію дозволить стабільно споживати таку ж кількість хлорвінілу впродовж року. Передбачається, що на установці випускатиметься шість марок цього продукту. За певних умов виробництво тих марок, попит на які збільшуватиметься, можна буде довести до 340 тис. тонн. Ринок СПВХ нині вельми перспективний.
До речі, в Україні ПВХ взагалі не виробляють, а імпортують з Польщі, Угорщини, Румунії, Кореї та Китаю. Сучасне українське підприємство забезпечить промисловість високоякісним полівінілхлоридом. Тепер Україна постачає хлорвініл (сировину для ПВХ) у Польщу, Угорщину, Румунію й інші держави, а сама купує в них значно дорожчий полівінілхлорид.
Після пуску заводу планується постачати ПВХ з Калуша в Росію, інші країни (у РФ такого заводу немає і в найближчі роки не буде). Перед нафтохіміками Калуша стоїть завдання завоювати визнання та пробитися на світовий ринок. В Україні необхідно буде створювати підприємства з переробки СПВХ, тобто з’являться нові робочі місця.

Довкілля не постраждає?
У жителів Прикарпаття, звісно, виникли побоювання, що нові хімічні виробництва в Калуші завдадуть шкоди довкіллю. Фахівці запевняють: технологічний процес буде повністю автоматизований, у тому числі й системи безпеки праці, захисту навколишнього середовища, що спрацьовують в разі виникнення аварійних ситуацій. Скажімо, якщо сталось непередбачуване вимкнення електроенергії, спеціальна програма не допустить викидів шкідливих речовин у повітря. Ця програма налічує п’ять ступенів захисту. Найважливіший з них — автоматизоване вприскування спеціальних інгредієнтів у суміш вінілхлориду і водної фази, щоб заблокувати процес полімеризації і таким чином уникнути подальшого розвитку аварійної ситуації. Роботу установки забезпечуватимуть три незалежні енергоджерела (одне основне і два резервні), тому аварійне припинення енергопостачання є практично неможливим.
Ще один важливий момент стосується охорони навколишнього середовища. В установці в процесі полімеризації накопичується певна кількість газів (домішки вуглекислого газу й азоту), що надходять із сировиною. Навіть наймізерніша їхня частка не потраплятиме в повітря, а спалюватиметься в спеціальній установці. Подібні запобіжні заходи стосуються й водного середовища. На заводі передбачена власна система очистки стічних вод, у результаті на очисні споруди ЗАТ «ЛУКОР» скеровуватиметься вода з вмістом вінілхлориду менш як міліграм на літр і полімеру менше, ніж 10 мг/л, що значно нижче встановлених норм. Досліджується можливість знову повернути в процес до 50 відсотків використаної води, що дасть змогу зменшити навантаження на очисні споруди та сприятиме заощадженню енергоресурсів.

Президентська цеглина в підмурівок
Президент України Віктор Ющенко безпосередньо брав участь в урочистих заходах з нагоди початку будівництва на базі ТзОВ «Карпатнафтохім» заводу з виробництва хлору та каустичної соди. У своєму виступі глава держави наголосив, що йдеться про нове високотехнологічне виробництво, сума інвестицій якого протягом наступних трьох років складатиме 500 млн доларів США. На його переконання, подібні проекти є «хорошим доповненням до сучасних високотехнологічних українських можливостей». Президент також зазначив, що нове підприємство — це результат домовленостей місцевої влади та іноземного інвестора. Не оминув Віктор Андрійович і проблем. Рівень зарплати тут нині становить трохи більше, ніж 1000 гривень — тобто йдеться про 12-е місце серед промислових підприємств Калуша. Президент дорікнув інвесторам, що не можна починати нову справу, заощаджуючи на зарплаті робітників.
«Мені дуже хотілося б, щоб присутність «ЛУКОЙЛ» — однієї з провідних нафтових компаній — позначилася і на соціальному обличчі міста», — висловив побажання Віктор Ющенко, закликавши керівництво компанії співпрацювати у цьому напрямку з місцевою владою.
Урочиста церемонія завершилася встановленням пам’ятного знаку з нагоди початку будівництва підприємства.
В урочистих заходах участь також взяли Секретар РНБО В. Гайдук, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Р. Ткач, Надзвичайний і Повноважний посол Російської Федерації в Україні В. Черномирдін, президент німецької компанії UNDE К. Шнайдерс, генеральний директор ЗАТ «ЛУКОЙЛ-Нафтохім» О. Смирнов, в. о. генерального директора ТзОВ «Карпатнафтохім» С. Чмихалов, народні депутати України від Прикарпаття М. Круць, З. Шкутяк, Є. Гірник, І. Зварич.
Перешкод російському інвестору більше
не буде
Президент України Віктор Ющенко провів робочу зустріч з президентом нафтової компанії «ЛУКОЙЛ» Вагітом Алекперовим. Серед головних тем розмови — подальший розвиток інвестиційної діяльності «ЛУКОЙЛ» у Калуші, налагодження конструктивних взаємин між владою, інвестором та громадськістю, екологічна безпека хімічного виробництва, покращення соціального забезпечення працівників — підвищення їхньої зарплати тощо.
Глава держави дав позитивну оцінку діяльності «ЛУКОЙЛ» на Прикарпатті. «Коли йдеться про вибір між політикою розвитку і стагнації, я прихильник політики розвитку», — зазначив він.
Необхідно також оновлювати обладнання ТзОВ «Карпатнафтохім» з метою підвищення екобезпеки виробництва. І взагалі, всі господарські питання треба вирішувати за круглим столом, запрошувати представників Фонду держмайна та профільних міністерств. З цього приводу Віктор Ющенко запропонував створити спеціальну комісію, котра протягом місяця опрацює основні проблеми: «Я гарантую, що держава буде чітко орієнтована на врегулювання всіх конфліктів у правовому руслі».
Зі свого боку Вагіт Алекперов звернув увагу, що компанія «ЛУКОЙЛ» зважилася на великі інвестиції в українську промисловість, позаяк відчуває підтримку таких кроків з боку Президента України, уряду, місцевої влади, своїх ділових партнерів в Україні та безпосередньо колективу заводу.
«Кожна людина, яка живе в Калуші, має відчути користь від цього проекту», — наголосив Віктор Ющенко, коментуючи зустріч в інтерв’ю журналістам. Він зазначив, що до 2009 року загальна сума інвестицій у проект має сягнути мільярда доларів США, половина з яких припадає на «ЛУКОЙЛ», а решта — на субінвесторів.

Іван ДМИТРІВ, Івано-Франківська область
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».