Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВИРОК САДДАМУ ХУСЕЙНУ ПОСИЛИВ НАПРУГУ
Ірак залишається в центрі уваги світових засобів масової інформації, оскільки звідти регулярно надходять тривожні новини. Як відомо, іракський суд оголосив смертний вирок Саддаму Хусейну. До 26 листопада адвокати мають можливість подати апеляцію. У разі її відхилення Саддама стратять упродовж наступних 30 днів, тобто до кінця поточного року в цій справі так чи інакше має бути поставлена крапка. Якщо рішення суду буде підтверджене, воно оскарженню більше не підлягатиме.

Утім, страта через повішення, а не розстріл, на якому наполягав сам Саддам, тільки додасть Заходу ворогів. Сирія засудила вирок, вітали його тільки Іран та Кувейт, які безпосередньо постраждали від іракського екс-диктатора. Європейський Союз також закликав іракські власті не виконувати смертного вироку.
Але не встигли адвокати подати апеляцію за попереднім рішенням суду, як розпочався черговий процес над Саддамом, цього разу його судять за геноцид проти курдів. Але навіть за бажання двічі поспіль стратити колишнього іракського лідера неможливо... Подібний перебіг подій лише додає люті сунітам.
Американські окупаційні власті рекомендували іракському парламенту ухвалити закон, який дозволив би колишнім членам Партії арабського соціалістичного відродження (БААС), кістяк якої складали вірні Саддаму суніти, повернутися на державну службу. За розрахунками американців, це має пригасити полум’я невдоволення сунітів, але навряд чи додасть радості шиїтській більшості. Уже тепер зрозуміло, що страта Саддама Хусейна не покращить ситуацію з безпекою в Іраку. Ісламська молодь швидко радикалізується, і це стає серйозною проблемою на майбутнє, для наступних поколінь.
Тоді як ЄС та США дебатують з приводу долі колишнього іракського диктатора, загострення громадянської війни в Іраку здається неминучим. Ясно, що основною помилкою було те, що в Іраку не відбувся суд за прикладом Південноафриканської Республіки після падіння системи апартеїду. Там судовий процес над расистами очистив моральну атмосферу в суспільстві, чого не можна сказати про сучасний Ірак.
Однак цих помилок уже не виправити. За результатами поразки республіканців на виборах до Конгресу США президент Джордж Буш відправив у відставку міністра оборони Дональда Рамсфельда. Останній виправдовується тим, що ефективність воєнної операції в Іраку була під сумнівом від самого початку. Виступаючи в Канзаському університеті, Дональд Рамсфельд зазначив, що «війна йшла недостатньо добре і недостатньо швидко». Поки що Буш закликав нового лідера демократичної більшості в палаті представників конгресу США Ненсі Пелосі до «позапартійної політики» щодо Іраку. Утім, президент США відверто зауважив, що заміна міністра оборони не стане прелюдією до виведення американських військ з цієї країни. Тож на думку радикальних правозахисників, дії Джорджа Буша та Усами бен Ладена не надто відрізняються, адже обидва наказують вбивати людей з мотивів ідеології. І кінця цій війні, на жаль, не видно.
також у паперовій версії читайте:
  • ХАНОЙ ВІТАЄ САМІТ АТЕС
  • АВСТРІЙСЬКИЙ ПРОРИВ «ГАЗПРОМУ»
  • ПОЛЬСЬКА ПРИХИЛЬНІСТЬ НЕ ПОЛИШАЄ УКРАЇНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».