Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЕПОХА ВІДЛИГИ
Невже на нас чекає зміна клімату, арктичний лід розтане, а узбережні території затопить вода? Чи збудуться найчорніші сценарії кліматологів?
У морозні 80-ті роки минулого століття Балтійське і навіть Чорне моря взимку замерзали.
Проте останнім часом клімат у приморських місцевостях став м’якшим. Кілька років серед учених ведеться дискусія, чи винна у цьому діяльність людей, чи йдеться лише про природні коливання температури. Кліматологи спостерігають все більше ознак глобального потепління. Останні, найтривожніші повідомлення, надходять з району Північного полюса.

Арктика тане
Завдяки спостереженням з супутників пощастило виявити несприятливі зміни у льодових пустелях Арктики. Вічна мерзлота, яку колись не вдавалось розтопити сонячному промінню навіть влітку, покрилась величезними тріщинами. «Це незвичайне явище,— коментує Марк Дрінквотер із Європейського космічного агентства,— подорож кораблем зі Шпітцбергена або з Північного Сибіру на полюс тепер не здається неможливою. Ще зовсім недавно цей простір було скуто кригою».
Як випливає з досліджень Сона Нгєма з НАСА, за 2004–2005 роки арктична мерзлота зменшилась аж на 14% (за кілька попередніх десятків років вона скорочувалась лише на 0,7% щорічно). Протягом року лід зник із 720 тисяч квадратних кілометрів, тобто майже півтори території України. Шар криги завтовшки три метри змінився сезонним шаром товщиною два метри, що встигає за літо розтопитись.
Зимовий лід також зазнав неабияких втрат. Згідно з іншими спостереженнями з супутників, виконаних Джо Коміссо з НАСА, протягом останніх двох років його обсяг знижувався на 6% щороку. Для порівняння, за попередні десять років він зменшився лише на 1,5%. Менша площа льодового покриття привела до потепління Атлантичного океану (лід відбиває сонячні промені, а вода абсорбує тепло). Це, у свою чергу, веде до швидкого танення льодового покриття. Деякі вчені прогнозують, що до 2010 року воно взагалі зникне.
Як повідомляється у тижневику «Nature», подібні проблеми спіткали й Гренландію. За дослідженнями, проведеними Ізабеллою Гелікон і Джоном Вара з Університету Колорадо в Болдері (США), впродовж останніх двох років Гренландія втратила у 2,5 раза більше льоду, ніж під час попередніх років. Континентальний лід, який становить 11% усього льоду на Землі, втрачає тепер щорічно 248 кубічних кілометрів мерзлоти. Це піднімає рівень моря на 0,5 мм (якби увесь гренландський лід перетворився на воду, рівень морів піднявся б аж на сім метрів).
Кліматичні зміни відчуваються і в Європі. В Альпах тануть льодовики. У Швейцарії протягом останніх двадцяти років вони втратили 15% поверхні. Макс Майш, гляціолог Цюріхського університету побоюється, що до кінця нашого століття швейцарські льодовики зникнуть. У свою чергу, Центрально-Східній Європі почала докучати нестабільність погоди: то вона гаряча і суха (як цьогорічний липень), а то надто волога, з рясними дощами (як у серпні). До таких різких змін украй важко пристосуватись.

Хіба про це не говорили?
Потепління — для декого добра новина. Льодовитий океан стане джерелом надприбутків для фірм, які видобувають нафту, газ і мінерали. Виникне також новий морський шлях між Атлантичним і Тихим океанами. Мешканці норвезького Шпіцбергена тішаться, що отримають більше чистої води для риболовлі.
«Зміни льодового покриття матимуть величезний вплив на природу»,— попереджає Сон Ноєм. А Джо Комісо додає: «Холодна арктична вода, всупереч зовнішній омані, багата на планктон, який розпочинає морський ланцюг харчування. Якщо його бракуватиме, то це відчують всі морські тварини».
Уже зараз потерпають полярні ведмеді, яким все важче знайти їжу. У 1989–2004 роках у канадській затоці Гудзона їхня популяція зменшилась на 20%. Ті, що вижили, на одну чверть легші, ніж їхні предки. На Шпітцбергені відлига спричиняє виникнення льодових острівців, на яких ведмеді дрейфують далеко в море і там гинуть. Джо Комісо говорить: «Танення льоду в Арктиці — найбільший доказ глобального потепління. Цей знак, подібний до мертвої канарейки у шахті, завдяки якій гірники знають, що концентрація метану є надмірною і треба втікати». А Марк Сереззе з американського Національного центру досліджень льоду і снігу зазначає: «Щоправда, кліматичні зміни — складна проблема, котра частково випливає з природних коливань температури. Проте несподівана відлига, яка спостерігається в Арктиці, свідчить, що йдеться про спричинений людиною тепличний ефект». Чи не попереджали про небезпеку цього вчені, політики, громадські діячі?

Сонце охолоджуватиме?
Науковці прогнозують, що протягом найближчих 100 років середня температура на Землі зросте на 2–6 градусів. Це викличе підвищення рівня морів на 10–90 см. Британський вчений Френсіс Кейрнкрос вважає, що необхідну підготовку можна почати вже зараз. Треба споруджувати протиповеневі дамби і забути про будівництво впритул до моря. На думку кліматолога із НАСА Джеймса Хансена, людство на запобігання катастрофи має приблизно десять років. «Якщо не вдасться спинити потепління, під водою опиниться, приміром, більшість Манхеттена»,— попередив вчений. Він переконаний, що у світі побільшає ураганів, спеки, засухи і повеней. Може загинути 50% відомих нам тварин.
Цікаво, що нашим союзником у боротьбі з катастрофою має стати сонце. Як пише «New Scientist», деякі астрономи вважають, що наше світило після 50 років шаленої активності, яка визначається кількістю червоних плям і вибухів плазми, входить у період спокою.
Зниження активності Сонця спостерігались в історії неодноразово і завжди були пов’язані з епохами панування льодовиків на Північній півкулі. Середня температура на Землі тоді знижувалась на неповний градус. Науковці, щоправда, твердять: цього замало, аби затримати спричинений людиною тепличний ефект. Самі Солянкі з Інституту Макса Планка у Катленбургу-Ліндау в Німеччині вважає, що Сонце впливає на глобальне потепління не більш як на 30%. «Та коли Сонце повернеться до норми, то хвиля потепління вдарить з новою силою»,— попереджає Лайф Свальгаард, фізик зі Стенфордського університету в Каліфорнії, який займається комп’ютерним прогнозуванням активності нашого світила. Отже, що робити? Вчені вважають, що проблему нелегко вирішити. Потрібно заощаджувати енергію і зменшити залежність від енергії копалин, бо їхнє використання, тобто спалення, спричиняє викид у атмосферу величезного обсягу вуглекислого газу.
Британський мільярдер Річард Бренсон оголосив, що на боротьбу з глобальним потеплінням він виділяє три мільярди доларів. Десять років доходи від його авіаційної («Virgin Atlantic») й залізничної («Virgin Trains») фірм спрямовуватимуть на ці цілі.
До боротьби з емісією вуглекислого газу прилучилися мешканці Каліфорнії. Губернатор штату Арнольд Шварценеггер звинуватив через суд шість великих автомобільних концернів («General Motors», «Toyota», «Ford», «Honda», «Chrysler» і «Nissan») у тім, що вони винні у потеплінні клімату в штаті й вимагає відшкодування у кілька сотень мільйонів доларів.
Отже, боротьба за життя триває. Його гарантією є баланс у природі, порушити який не можна за жодних умов. Інакше буде катастрофа.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПРАВОСУДДЯ ПО-АМЕРИКАНСЬКОМУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».