Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НАЙКРАЩА ГРА — НЕЗМІННИЙ РЕЗУЛЬТАТ
Здається, таки утримається антирекорд московського «Спартака», встановлений цією командою кілька років тому (йдеться про шість програних у груповому турнірі Ліги чемпіонів УЄФА поєдинків із загальним рахунком 1:18).

Для того, щоб його перевершити (повторити не вийде, оскільки віце-чемпіони України забили два голи), київським динамівцям потрібно пропустити ще шість м’ячів у двох зустрічах — зі «Стяуа» на виїзді й з «Реалом» удома. Після чотирьох ігор у нинішній Лізі чемпіонів уболівальники «Динамо» марно шукають втіхи, тож наведена статистика — один із сумнівних приводів для оптимізму.
Ще одна підстава не надто посипати голову попелом — той факт, що боротьбу за третє місце, а отже, і право навесні виступити в Кубку УЄФА, не програно остаточно. Подякувати за це варто навіть не мадридському «Реалу», який по-королівському щедро милував бухарестський «Стяуа» протягом усього матчу на стадіоні «Сантьяго Бернабеу» (чого вартий хоча б незабитий Руудом ван Ністелроєм пенальті). Самі румуни, а коли бути точним, то воротар Черня і півзахисник Ніколіце придумали єдиний у зустрічі гол у свої ворота. На 70-й хвилині голкіпер у ситуації, яка начебто не віщувала біди, з якогось доброго дива опинився не у «рамці», а десь ліворуч від воріт. Банел Ніколіце, отримавши м’яча поблизу лівого кута штрафного майданчика, наважився на передачу назад, але влучив чомусь у сітку воріт. Матч так і закінчився з рахунком 1:0 на користь мадридців.
Такий самий результат голландський рефері Пітер Вінк зафіксував у Ліоні на пам’ятному для головного тренера «Динамо» Анатолія Дем’яненка стадіоні «Жерлан» (саме на цій арені 2 травня 1986 року капітан «біло-синіх» переможно здійняв над головою Кубок володарів Кубків європейських країн, здобутий після феєричної перемоги над мадридським «Атлетико» з рахунком 3:0). На відміну від мадридського поєдинку, після якого «Стяуа» цілком міг би зарахувати престижну нічию до своєї історії, господарі ліонського матчу одразу дали зрозуміти, хто є «кішка», а хто — «мишка».
По-французькому коректний наставник чемпіонів Франції Жерар Ульє знову згадав на післяматчевій прес-конференції Валерія Лобановського. Дякуємо, мсьє Жерар, ви пам’ятаєте, що зустрічаєтесь з командою, яка має традиції. Прикро, що для багатьох динамівців у слові «Жерлан» є тільки один зміст — стадіон суперника в нинішній Лізі чемпіонів.
Порівняно з київським матчем цих команд Ульє залишив незмінною лише захисну ланку. Як і два тижні тому, в обороні зіграли Клер, Скіллачі, Кріс і Абідаль. На воротарську позицію після травми повернувся Грегорі Купе, у півзахисті разом із Жуніньйо зіграли не Келльстрем і Діарра, а Тьягу і Тулалан. Склад нападників теж змінився — компанію Малуда склали цього разу Гову і Бензема (в Києві виступали Вільтор і Фред). Стандартною залишається ігрова схема: 4 — 3 — 3.
І так небагатий кадровий потенціал Анатолія Дем’яненка став ще меншим після втрати бразильських півзахисників Діого Рінкона і Карлоса Корреа (в обох травми), тому дві зміни були вимушеними. У захисті на правому фланзі замість Мар’яна Марковича зіграв Олег Гусєв, Родольфо і Горан Гавранчич відповідали за центральний плацдарм, на лівому фланзі зараз немає конкурентів Бадр Ель-Каддурі. Пару опорних півзахисників склали Айїла Юссуф і Тарас Михалик, групу атаки — Флорін Чернат, Сергій Ребров, Артем Мілевський і Клебер.
Перша по-справжньому небезпечна атака господарів призвела до забитого м’яча. На 14-й хвилині Карім Бензема і Сідней Гову створили перед штрафним майданчиком «Динамо» невеликий шедевр. Спочатку 19-річний Карім метрах у п’ятнадцяти від штрафного майданчика вийшов переможцем у контактній боротьбі з Артемом Мілевським і відпасував на Гову. Сідней майстерно прикривав м’яча корпусом і зробив кілька мінімальних торкань до кулі, чекаючи виходу партнера на зручну позицію. Бензема добіг до лінії штрафного майданчика і саме в цей момент отримав чудову передачу від Сіднея Гову. Останнім, хто міг би перервати пас, був Горан Гавранчич. Після того, як серб опинився на п’ятій точці, Карім Бензема без проблем переграв Олександра Шовковського — шансів парирувати удар низом у кут голкіпер не мав.
«До кого з гравців є претензії в епізоді, що привів до голу?» — запитали Анатолія Дем’яненка на післяматчевій прес-конференції. «Мені нині важко відповісти на це запитання, бо з тренерської лави не завжди вдається побачити у деталях певний епізод. Щоб відповісти на ваше запитання, мені потрібно переглянути відеозапис матчу. Проте відповіддю частково може бути заміна, яку ми провели в перерві. Діями оборони мав керувати Гавранчич. Але точніше я відповідати не хочу, бо загалом цю відповідь буде побудовано на емоціях. Я не хочу ображати гравця, а зараз можна наговорити зайвого», — відповів надміру коректний тренер. Коли бути відвертим, «наговорити зайвого» щодо Горана Гавранчича непросто — у кожному матчі Ліги чемпіонів з його участю відбувається як мінімум один епізод, що веде до результативного завершення атаки суперника.
Гостинні французи зіграли з «Динамо» не на межі своїх можливостей, натомість кияни провели чи не найкращий свій поєдинок за останні два місяці. Щоправда, на остаточному результаті це позначилося хіба що меншою кількістю пропущених м’ячів. Долаючи незручний для будь-якого суперника захист французького чемпіона (оборона «Ліона» розпочинається одразу після втрати м’яча, і щонайменша неточність завершується в найкращому разі втратою темпу), динамівці спромоглися завдати першого удару в площину воріт аж на 69-й хвилині. Клебер у протистоянні з Абідалем заробив штрафний, і Родріго метрів із тридцяти пробив за дивною траєкторією.
Грегорі Купе відбив м’яча не дуже впевнено — чи «проспав», чи не бачив моменту удару (принаймні, після цього показував комусь з партнерів на свої очі). На 77-й хвилині лише кілька сантиметрів відокремило «Ліон» від першого пропущеного м’яча. На правому фланзі атаки «Динамо» продуктивно зіграли в «стіночку» Гусєв і Юссуф, і Олег без опору увірвався до штрафного майданчика, віддав передачу на кут воротарської зони, де Артем Мілевський першим торканням у протиборстві з оборонцем французів проштовхував м’яча в дальній кут — трохи неточно. Згодом була ще помилка господарів після штрафного у виконанні Валентина Белькевича (білоруський ветеран вийшов на заміну наприкінці гри), і Клебер головою з кількох метрів пробив просто в руки голкіпера. Після цього ліонці вирішили нагадати про свій статус фаворитів і двічі виводили на ударні позиції форвардів, яким забракло влучності.
«Ми боротимемось до кінця, намагатимемось вибороти путівку до Кубка УЄФА», — сказав після матчу Анатолій Дем’яненко. Для цього динамівцям потрібно переграти «Стяуа» в Бухаресті, а згодом зіграти з «Реа-лом» краще, ніж румуни з «Ліоном». Обидва лідери групи оформили участь у плей-оф Ліги чемпіонів. «Ліон» має 12 очок, «Реал» — 9. «Стяуа» свої три очки заробив у Києві, «Динамо» тільки програвало... Час змін настав?

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ТРІУМФАЛЬНИЙ ПОСТУП ФАВОРИТІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».