Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ЗАРПЛАТА В КОНВЕРТІ БУВАЄ, А ОТ ПЕНСІЯ — НІ
Наша газета 6 вересня ц. р. у ст. «Не сплачувати внески — собі дорожче» писала про те, яких збитків зазнають різні підприємства, фірми, які не сплачують своєчасно внески до Пенсійного фонду. Тепер хочеться, так би мовити, подивитися на зворотний бік медалі: як це позначається на працівниках таких підприємств, особливо коли приходить час іти, як кажуть, на заслужений відпочинок. Розповісти про це наш кореспондент попросила начальника Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві Н. Вернигору.

— Отже, Надіє Федорівно, в попередній нашій розмові Ви розповіли про ризики від цього підприємств. Чим ризикують працівники, коли роботодавці не сплачують внески?
— Статтею 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що пенсію обчислюють з урахуванням заробітної плати (доходу) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, і за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. За основу розрахунку пенсій беруть дані персоніфікованого обліку, де міститься інформація про страховий стаж і заробітну плату, з якої сплачено страхові внески. Ці дані формуються в автоматизованій інформаційній системі Пенсійного фонду України. Розмір пенсії за віком залежить від величини страхового стажу та розміру заробітної плати, з якої сплачувались страхові внески до Пенсійного фонду. Під час обчислення пенсії зараховуються лише суми заробітної плати чи доходу, з яких сплачено страхові внески до Пенсійного фонду.
Коли ж за певний час роботи страхувальником (роботодавцем) не були сплачені страхові внески, суми заробітку працівників за відповідні місяці не враховуються при призначенні й перерахунку пенсій, що в свою чергу негативно впливає на їхній розмір.
Так, протягом 2006 року до органів Пенсійного фонду України в Києві зверталися працівники Державного науково-дослідного інституту інформатизації та моделювання економіки Печерського району з приводу призначення й перерахунку пенсій, яким при формуванні даних для обчислення пенсій не врахували суми заробітної плати з березня 2006 року, а також працівники Центрального науково-дослідного інституту навігації та управління, яким з травня 2006 року не враховуються суми заробітної плати при призначенні й перерахунку пенсій, тобто за періоди, за які установи мають заборгованість з обов’язкових платежів до Пенсійного фонду.
Така сама ситуація виникла в поточному році у працівників інших підприємств столиці, які мають заборгованість зі сплати страхових внесків до органів Пенсійного фонду України в м. Києві, зокрема йдеться про ДП «Завод «Генератор», ДП СКБ «Спектр», ТОВ «Карделівський цукровий завод і Согдіана», Акціонерний банк «Аллонж», ТОВ «Смартех Системз», ВАТ «Петровський завод стінових матеріалів і конструкцій», ВАТ НВК ім. Петровського, ВАТ «Атомремонт».
У поточному році з першого підприємства, що знаходиться у зазначеному переліку, до управління Пенсійного фонду України в Оболонському районі м. Києва звернулось 399 громадян з приводу призначення й перерахунку пенсій, яким не були враховані суми заробітної плати за 2006 рік.
— Чи можна порівняти пенсію, яку за цих умов призначили пенсіонерові, з тією, на яку пенсіонер мав би право за умови повної ліквідації заборгованості підприємства перед Пенсійним фондом?
— Звичайно. Так, у вересні 2006 року за призначенням пенсії до районного управління Пенсійного фонду України звернувся П. Петренко, який надав довідку про заробітну плату за 1970–1974 роки та індивідуальні відомості за 2006 рік. Розмір пенсії Петренка, у якого 42 роки стажу, середня заробітна плата впродовж останніх трьох років була 3000-3500 грн, мала б становити 1261,95 грн. Та підприємство, на якому працює пенсіонер, має заборгованість перед Пенсійним фондом з 1 січня 2005 року. Тому в розрахунок пенсії не були включені періоди, за які підприємство не сплатило страхові внески. Виходячи з цього, розмір призначеної пенсії — 1057,80 грн, тобто на 204,15 грн менше.
Інший громадянин, який мав би пенсію в сумі 1575,75 грн (середня зарплата 5 тис. грн), одержав 1420,96 грн. Причина та сама: борги підприємства перед Пенсійним фондом. Зрозуміло, що зменшення розміру пенсій викликає невдоволення, навіть обурення пенсіонерів, котрі не мають впливу на фінансову діяльність підприємств.
— Пенсійний фонд може чимось зарадити?
— Пенсійний фонд постійно контролює процес погашення заборгованості. За позитивних змін — ліквідації заборгованості в сплаті страхових внесків за певний період, пенсійні справи мають неодмінно переглядатися, розмір пенсій повинен збільшуватися.
— Якщо підприємство погасить заборгованість, пенсіонер має шанс одержати більшу пенсію. Що робити, коли зарплата офіційно ніде не фіксується або фіксується лише її частина? Відомо ж бо, що до редакцій газет, управлінь Пенсійного фонду, до інспекції праці нерідко звертаються люди і мало не зі слізьми розповідають історію, яка зводиться до такого. Людина працювала у приватній структурі. Зарплату, причому непогану, виплачували їй у конвертах. Та от настав час оформляти пенсію. І виявилось, що роки праці, коли вона одержувала непогану зарплату в конверті, офіційно ніде не зафіксовані.
— Пенсію обчислюють за даними, накопиченими в системі персоніфікованого обліку за всі періоди страхового стажу з 1 липня 2000 року. Якщо частину заробітної плати було виплачено застрахованій особі в конверті, в базі даних системи персоніфікованого обліку буде відображено занижену заробітну плату. Це може суттєво вплинути на майбутню пенсію громадянина, розмір якої буде відповідно менший.
Приміром, до системи персоніфікованого обліку роботодавець надавав дані тільки про частину заробітної плати у розмірі 500 грн, у той час як розмір її становив 5000 грн, тобто основна частина заробітної плати знаходилась в «тіні». У цьому разі розмір пенсії становитиме 450,40 грн, тоді як пенсіонер мав би право на 1560,15 грн. Ми тут нічим не можемо допомогти.
— Мабуть, тут сама людина має думати про своє майбутнє. Молодий робітник із Запоріжжя розповів, що працює на великій фірмі. Зарплату, причому непогану, всі одержують у конверті. Я йому сказала, мовляв, значить, ця зарплата офіційно ніде не проходить, а отже, ти ризикуєш залишитися без пенсії, коли прийде час.
«А що поробиш? — зітхнув чоловік.-Жити треба. От і мусиш приставати на умови, які тобі диктують. Та й коли то буде — оформляти пенсію?» Або от молода жінка після закінчення технікуму працювала в фірмі на таких самих умовах, поки не розібралася, що й до чого. А розібравшись, звільнилася. Була без роботи, поки не знайшла роботу з меншою зарплатою, але де все відбувається так, як вимагає закон. Очевидно, треба роз’яснювати це людям, особливо молодим.
— Маєте рацію. Адже в умовах перехідної економіки деякі роботодавці намагаються отримати прибуток із найменшими витратами. Ось вони й користуються напруженістю на ринку праці, приймаючи людей без належного оформлення. Часом це влаштовує обидві сторони. Роботодавця через те, що високі податки на фонд оплати праці знижують прибутки підприємства, а найманого працівника, бо це зменшує реальний заробіток. Як результат, останні позбавляють себе соціального захисту, тобто пенсійного забезпечення.
— Проте не завжди робітник свідомо йде на таке. Трапляється, що найманий працівник зустрічається з негативною, навіть злочинною практикою, коли йому пропонують пройти іспитовий термін, стажування, а потім, мовляв, усе буде оформлено, як належить. Зазвичай, людину використовують, як безплатну робочу силу. Одна молода жінка розповіла мені: служба зайнятості відправила її на фірму. Їй там сказали: «Іди в службу зайнятості й оформляй стажування, а потім подивимося, може, й візьмемо тебе». Вона запитала: «Хто мені заплатить за період стажування?» «Фірмачка» з обуренням запитала: «Ти що, боїшся попрацювати безплатно? Тоді ти нам не підходиш».
— Що поробиш? Відсутність цивілізованих трудових відносин, у яких, до речі, винні часто обидві сторони, призводить до того, що наймані працівники позбавлені можливості захистити свої трудові права, соціальні гарантії, а до державного бюджету, бюджетів страхових фондів не надходять у повному розмірі кошти, за допомогою яких можна захистити як працюючих (збільшуючи зарплату), так і пенсіонерів (виплачувати пенсії).
Влада прагне спрямувати стосунки роботодавця й робітника в нормальне русло, встановлюючи чесні правила гри, аби допомогти як бізнесменам, котрі засиділися в «тіні», вийти на світ, так і найманим працівникам одержати соціальні гарантії. У цьому процесі неабиякого значення набуває роль трудового договору між роботодавцем і найманим працівником. Він є механізмом боротьби з «тіньовою» зайнятістю і захисту соціальних прав робітників. Аби не залишитись, як мовиться, біля розбитого корита, кожен, хто вступає в трудові відносини, має знати: підприємець повинен у тижневий термін зареєструвати трудовий договір у центрі зайнятості. Тільки тоді період роботи за трудовим договором заносять до трудової книжки, зараховують до трудового і страхового стажу, коли все зроблено на законних підставах. Якщо хочете бути законослухняним, не використовуйте нелегальну робочу силу, укладайте і своєчасно реєструйте трудові договори з найманими працівниками.
До речі, щоб мати ефективніші важелі впливу на виведення зайнятості з «тіні», варто було б у Трудовому кодексі передбачити регулювання соціально-трудових правовідносин окремих категорій працівників і суб’єктів господарювання, визначити розмір штрафних санкцій за допуск до роботи без оформлення трудових відносин, знизити податкове навантаження, запровадити спрощену й прозору систему оподаткування малих і середніх підприємств.
Найманим працівникам хотілося б побажати, щоб про майбутню пенсію й інші соціальні гарантії вони починали думати замолоду й не піддавалися спокусі одержати сьогодні додаткові гривні, аби в старості втратити значно більше. Не можете домовитися з роботодавцем про офіційне оформлення? Пошукайте чесного роботодавця. Пам’ятайте: пенсії в конвертах не буває. Її слід заробити.
також у паперовій версії читайте:
  • «РАЗОМ ПРОТИ БІДНОСТІ»
  • ПРАЦЮЄШ? ПОКАРАТИ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».