Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
СТАН ЗДОРОВ'Я — ІНФОРМАЦІЯ КОНФІДЕНЦІЙНА
Більше трьох місяців Печерський суд міста Києва розглядав справу, в якій лікар-реаніматолог Світлана Побережець відстояла у суді право багатьох хворих на таємницю особистого життя, а саме — конфіденційність інформації про стан здоров'я особи. Її претензії стосувались форми тимчасового листка непрацездатності, в якому донедавна лікарі були зобов'язані вказувати діагноз і шифр захворювання за міжнародною класифікацією хвороб. Рішення суду набрало законної сили, і відтепер медикам України заборонено вказувати в листках непрацездатності будь-які діагнози.

Приводом для позову став діагноз пані Світлани — «гостра респіраторна інфекція», який було вписано у тимчасовий листок непрацездатності, так званий лікарняний. Таким чином, за словами позивачки, було порушено її конституційні права на приватне життя, адже без її згоди та дозволу інформація про захворювання стала відома великому загалу. Відповідачами в цій справі стали Міністерство охорони здоров'я України, Міністерство праці та соціальної політики України, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Тобто ті державні установи, що затвердили для громадян таку форму лікарняного.
У результаті суд установив, що вимоги позивачки є обґрунтованими. Що це означає для громадян України? По-перше, у короткий термін державні установи мають змінити форму заповнення лікарняного. Отже, стаття 32 Конституції України, в якій йдеться про те, що «ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини» нарешті буде виконана. По-друге, це — приклад того, що пересічні громадяни мають право і можуть щось-таки змінити в Україні.
Пані Побережець рішення суду оцінила як велику перемогу щодо захисту права на приватність усіх пацієнтів України. МОЗ не подавало апеляції, а це означає, що правоту такої позиції підтверджено, говорить вона. Позивачку особливо тішить мотиваційна частина судового рішення: вперше у практиці загальних судів України було ухвалено постанову про те, що доцільність економічної вигоди не може переважати необхідність дотримання конституційних прав людини.
Проте Міністерство охорони здоров'я поки що не квапиться виправляти свої помилки. Протягом встановленого терміну (одного місяця) відповідачі так і не зреагували на рішення суду. Павло Скала, керівник програм з політики і адвокації «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», каже, що, як і раніше, у Києві видають лікарняні листки старого зразка. Більше того, деякі лікувальні установи замість заборонених «лікарняних» видають довідки про хворобу, де не лише розголошується діагноз, а й стоїть печатка — постанова суду цю форму не скасувала. Це також, на думку Павла Скали, є формою дискримінації людини.
— Суспільство не сприймає людей, котрі перебували на лікуванні, наприклад, у шкірвендиспансері або в туберкульозному диспансері. А за наявності печатки лікувального закладу розголошення не уникнути, адже ми не маємо нині жодного прецеденту притягнення до відповідальності посадових осіб за розголошення хвороби, зокрема статусу ВІЛ-позитивного, оскільки багато людей мають доступ до цієї інформації, й довести, хто саме допустив її витікання, практично неможливо,— говорить він.
Натомість відповідачі у справі висувають аргументи на користь наявної системи. Печатка лікувальної установи унеможливить махінації з лікарняними і є необхідною для контролю за правильністю його закриття, продовження, оскільки від цього залежить джерело його оплати або відмова в наданні допомоги щодо тимчасової втрати працездатності, вважають у Фонді тимчасової втрати працездатності.
Як зазначив начальник юридичного управління МОЗ Євген Лоєнко, на виконання рішення суду Міністерство підготувало проект змін до наказу про порядок заповнення лікарняного листка. Там буде прописано, що лікар, за письмовою заявою хворого, не зазначає діагнозу в лікарняному. Наразі ці зміни пройшли узгодження з іншими відповідачами. Слід зазначити, що протягом минулого року в Україні було видано понад 11 мільйонів лікарняних листків.
На думку Романа Романова, координатора програм «Верховенство права» Міжнародного фонду «Відродження», треба навчитися жити за цивілізованими законами. У цьому полягає ідея проекту. Є всі підстави, щоб поважати право людей на приватне життя — про це йдеться в Конституції України, Європейській конвенції, але до цього часу існує низка наказів держустанов, які вимагають надавати приватну інформацію. Цей судовий позов є спробою чинити супротив таким наказам і, отже, є шляхом до демократії, верховенства права.

Надія ДРОНОВА, Віктор ЧУХЛІБ (Укрінформ)
також у паперовій версії читайте:
  • СЕВАСТОПОЛЬСЬКІ ВЕТЕРАНИ ОБУРЕНІ
  • КИМ ЗАМІНЯТЬ «ПОМАРАНЧЕВИХ» МІНІСТРІВ?
  • «ВІДЛІК НОВОГО ЧАСУ»
  • БЮДЖЕТ ВІДКИНЕ УКРАЇНЦІВ ЗА МЕЖУ БІДНОСТІ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».