Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
ОДА ЯНТАРНІЙ ЯГОДІ
Обліпиха — дводомний гіллястий чагарник або невелике дерево, плоди якого густо вкривають, ніби обліплюють кінці гілок, від чого рослина й дістала свою назву. Обліпиха достигає у вересні— жовтні, але ягоди тримаються на кущах, не опадаючи, до березня— квітня. Росте на річкових мілинах і берегах озер та морів, на пісках, скелях, урвищах.

З лікувальною метою використовують плоди обліпихи, коли вони мають жовтогаряче й оранжеве забарвлення. Свіжі плоди, не гаючи часу, переробляють, замороженими їх можна зберігати близько шістьох місяців.
Як зазначають медики, цілі свіжі плоди є полівітамінною сировиною. За вмістом вітамінів обліпиха не знає собі рівних. У її ягодах вітамінів у шість разів більше, ніж у смородині, і в 15 разів більше, ніж в апельсинах. Насіння плодів містить олію, каротин, вітаміни В1, В2, Е, листя рослини — аскорбінову кислоту й дубильні речовини (8%), гілки — дубильні речовини (10%), кора — алкалоїд гіпофеїн.
Основна цінність обліпихи — олія, яку добувають з м’якоті плодів, — універсальний полівітамінний і лікувальний препарат. Для отримання кілограма олії треба переробити 25 кг плодів. Найціннішою є олія, що добувається з насіння обліпихи (жовтого кольору). Лікувальний ефект олії визначається біологічно активними речовинами — каротиноїдами, токоферолами, жирними кислотами, фітостеринами, фосфоліпідами, вітамінами А, С, К, Р, групи В тощо. Обліпихова олія має антибактерійні властивості, високу біологічну активність, сприяє прискоренню епітелізації і стимулює загоєння трофічних і променевих виразок і ран. Вона успішно застосовується в онкологічній, хірургічній, гінекологічній і дерматологічній практиці для лікування різних трофічних порушень — пролежнів, ерозії, опіків, променевих дерматитів, екзем. Обліпихова олія сприяє швидкому розсмоктуванню інфільтратів, знімає еритему, набряки, біль і печіння, припиняє злущення, сприяє епітелізації і зникненню свербіння. Вона допомагає також при ураженнях слизової оболонки порожнини рота, тріщинах, висипках та інших дефектах шкіри і при захворюваннях очей. Має також болезаспокійливу дію, уповільнює перебіг атеросклерозу і вікові зміни в старших людей. Препарати обліпихи мають протиінфарктні, протисклеротичні властивості, поліпшують зір, запобігають утворенню тромбів.
Усередину призначають по 15 г (при атеросклерозі) або по чайній ложці (при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки) три рази на день за 30 хв до їди. Дозу можна збільшити до 0,5 столової ложки 2—3 рази на день при захворюваннях слизових оболонок рота, стравоходу, при виразці шлунка, під час променевої терапії раку стравоходу.
У народній медицині листя рослини у вигляді настою (10 г на склянку окропу) вживають для лікування ревматизму, цукрового діабету та подагри. Відвар готують так: 20 г плодів на 200 мл води кип’ятять 15 хв, настоюють 30 хв, проціджують і приймають протягом дня всередину або у вигляді компресів при лікуванні алергічних захворювань шкіри (дерматиту, екземи), трофічних виразок і променевих дерматитів.
Полівітамінні властивості мають сік, пюре, джем та інші харчові продукти з плодів обліпихи. Для приготування сирого сиропу плоди перемелюють на м’ясорубці з цукровим піском (на 1 кг плодів беруть 2 кг цукру).
Плоди обліпихи — універсальний лікувально-дієтичний продукт, тому її називають царем-ягодою, сибірським бальзамом, зимовою, янтарною, чарівною ягодою.

Ніна ГУЖВА (Укрінформ)
також у паперовій версії читайте:
  • НЕ ХОВАЮТЬ ГОЛОВУ В ПІСОК...
  • «ЧОРТОВА ЯМА»
  • КОЛАГЕНИ Й ГЛАДКІСТЬ ШКІРИ
  • У КОГО БІЛЬШЕ ШАНСІВ НАРОДИТИ БЛИЗНЯТ?
  • ПОСОШОК, СТРЕМЕННА, ЗАКУРГАННА...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».