Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
БІОМЕБЛІ ЗДОРОВ’Я БЕРЕЖУТЬ
«Надумали купити нові меблі для сина-першокласника,— пише до редакції Віра Калиниченко з Херсона.— Знайома говорить, щоб пошукали якісь особливі біомеблі. Що це таке?»
За консультацією ми звернулися до Світлани Насирової — керівника відділу маркетингу і реклами однієї з київських меблевих фірм. Вона відповіла на запитання читача.

Нині складно вибрати меблі. Меблевих салонів і магазинів вистачає у кожному місті. Додайте сюди відділи на ринках, «поклади» диванів, шаф, тумбочок і столів на складах. У широкому асортименті представлені вітчизняні та іноземні товари. На чому спинитись? Як вибирати меблі в світлі вимог гігієни?

1.
На жаль, більшість покупців прагнуть придбати річ подешевше. Проте незабаром удома в декого виникають проблеми: починають прогинатися і випадати стінки і днища шухляд, відшаровуються приклеєні кромки, відриваються металеві ручки, не закриваються дверцята столів, гардеробні штанги не витримують ваги зимового одягу. Що тут скажеш? Мають рацію англійці, котрі стверджують: «Ми не настільки багаті, щоб купувати дешеві речі».
Будь-який майстер-меблевик переконливо скаже: «Найкращі меблі ті, що виготовлені з натуральної деревини». Вона і красива, і стильна, і довговічна. Однак і дорога!
Свого часу виникла ідея створювати стильні меблі не з дерева, а з нових матеріалів — деревинно-стружкової плити (ДСП), деревинно-волокнистої плити (ДВП), дрібнодисперсної фракції (ДДФ). Меблі, виготовлені з цих матеріалів, мають чимало переваг. Наприклад, фасади виробів не жолобляться на відміну від зроблених із натурального дерева. Нові матеріали дають змогу урізноманітнити дизайн. Ще ДСП легко витримує температуру в 100 градусів. Так що сміливо можете ставити навіть гарячу сковорідку на поверхню столу.
Щоправда, і в цих популярних плит є таке, про що варто попередити: вони виділяють шкідливі для здоров’я речовини.

2.
Компетентні експерти дійшли висновку про канцерогенний вплив формальдегідів на організм людини. Надлишок у повітрі формальдегіду подразнює слизову оболонку носа, а за тривалого вдихання цього газу первинна запальна реакція може призвести до захворювання, що медиками класифікується як передракове. Не менш небезпечне і поліуретанове оббиття м’яких меблів. Адже речовини, що містяться у штучній тканині, часто викликають алергійні захворювання, риніти, фарингіти, астму.
Продукція провідних закордонних концернів має екологічний клас чистоти Е1. Тому кращі вітчизняні меблевики воліють купувати матеріал за кордоном і виготовляти меблі з ламінованих плит.
Перш ніж купувати комод, шафу чи комп’ютерний стіл не з натурального дерева, попросіть продавця показати відповідний сертифікат. Інакше, як вважають експерти, через п’ять—десять років у приміщенні, де ви живете чи працюєте, нагромадиться критична маса канцерогену.
Вибираючи меблі, зверніть увагу на те, щоб ніде не було відкритих поверхонь із ДСП. Усе має бути облицьоване меламіном: торцеві стінки, внутрішні поверхні й задні ділянки шафи. А торці деталей мають бути заклеєні меламіновою кромкою завтовшки 0,3 мм. Санітарними нормами заборонено використання в житлових приміщеннях меблів із необлицьованими ділянками ДСП.

3.
Нині в моді меблі легкі, прозорі (зі скла), модульні і багатофункціональні. Однак проблема міцності й досі актуальна, у тому числі й з погляду охорони здоров’я. Неприпустимо, якщо під вами розпадеться ліжко. Корпусні меблі, виготовлені з ДСП великої товщини (16 чи 18 мм), міцні й довговічні. Той самий ефект спостерігається, якщо лицьові й задні торці деталей з ДСП облицьовані протиударною кромкою АВS завтовшки 0,5 мм.
Під час купівлі не забудьте перевірити, як працюють петлі на відкидних дверях. До речі, краще, якщо кріпильна фурнітура у виробах буде металевою, а не пластмасовою. Вона і екологічна, й набагато міцніша. Погано, якщо задня стінка шафи кріпиться на цвяхах: згодом вона випаде. Фасади з плити ДДФ, облицьовані з матеріалу на основі паперу, менш довговічні.
Якщо маєте намір придбати м’які меблі, найперше звертайте увагу на каркас. Існує чотири основні критерії визначення якості меблів: каркас, металеві ніжки, наповнювач і міцність оббивки. Каркас обов’язково має бути дерев’яним. Для наповнювача використовують поролон й інші матеріали на основі поліефірів. Якщо вони німецькі чи польські, виходить, відповідають міжнародним вимогам безпеки, а також мають необхідні висновки Мінздраву України. Нарешті, оббивка. Екологічна шкіра з Польщі (є серія сучасних оббивних матеріалів) вирізняється високою проникністю водяних парів, що обумовлює високі гігієнічні властивості меблів, стійкість до стирання і розривання, м’якість, еластичність. Ознайомтеся у крамницях зі зразками тканин. Якщо тканина двобічна — це говорить про хорошу якість. Коли з вивороту тканина наклеєна на якусь основу, то, напевно, слугуватиме недовго.

4.
У тому, що меблі для дитини мають бути екологічними, нікого переконувати не доводиться. Якщо у вас є можливість, краще придбати дерев’яні меблі. Якщо ні, то зверніть увагу на екологічні показники.
Стіл, стільчик, полички і шухляди мусять бути такого розміру, щоб дитина могла сама ними скористатися.
Доцільно купувати якнайбільше мобільних елементів. Діти надто люблять меблі на коліщатах. Вони самі викочують тумбочку, стілець, потім повертають їх на місце. Дитячі меблі повинні бути покриті стійкими фарбами, що витримують вологе прибирання. Плануючи інтер’єр дитячої кімнати, потрібно подбати і про гіпоалергенність. Одним із найпоширеніших видів алергії є реакція «на пил», а точніше на мікроскопічного пилового кліща, що живе в тканинних ворсистих покриттях. Тому на підлогу краще нічого не класти — ні килимів, ні паласів. Матрац для ліжка потрібний напівтвердий, завтовшки не менш як шість сантиметрів.
Для дітей до десяти років не варто вибирати шафи зі скляними дверцятами. Вони можуть розбитися. Глибину шаф роблять мінімальною — малому зручно складати туди речі. Висота книжкових полиць має відповідати розмірові підручників і зошитів (28 см). Пам’ятайте, що мала дитина боїться замкнутого простору і незатишно почувається в кімнаті, захаращеній меблями.
В оточенні меблів людина проводить велику частину життя. Ось чому важливо ретельно вибрати їх.

Тетяна ХЛЄБНИКОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІФТИ Й КОМУНІКАЦІЇ ОБСЕРВУЄ КОМП'ЮТЕР
  • ГУРАЛЬНІ ПІДПІЛЬНІ — НАПОЇ СУМНІВНІ
  • ТИРАЖУЮТЬ «ЕЛІТА-ЦЕНТРИ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».