Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
УРЯД БУДЕ ПІДКОНТРОЛЬНИМ І ПІДЗВІТНИМ?
Законопроект «Про Кабінет Міністрів України», розроблений Секретаріатом Президента, визначає Кабінет Міністрів України найвищим органом у системі виконавчої влади, підконтрольним і підзвітним Верховній Раді України, відповідальним перед Президентом, а також підконтрольним і підзвітним Раді національної безпеки та оборони.

Про це йдеться у законопроекті, текст якого є в розпорядженні УНІАН.
Зокрема, одна зі статей законопроекту передбачає, що уряд підконтрольний Раді національної безпеки та оборони. Кабмін має координувати з РНБО свою діяльність у сфері національної безпеки та оборони.
Крім того, міністерства безпосередньо підзвітні й підконтрольні Президентові. Уряд відповідальний перед Президентом і постійно інформує главу держави про свою діяльність.
До членів Кабінету Міністрів висувають низку вимог. Зокрема, міністрами та віце-прем'єр-міністрами можуть бути призначені лише громадяни України, які мають вищу освіту. Щодо судимостей, законопроект містить обмеження лише для осіб, які були засуджені за вчинення умисного злочину, і така судимість не була погашена в установленому порядку.
На членів Кабінету Міністрів, а також на заступників міністрів не поширюватиметься трудове законодавство. Ці посади за законопроектом належать до політичних. Політична відповідальність для таких посад визначається як можливість дострокової відставки. Крім того, заступників міністрів пропонують відправляти у відставку разом із відповідним міністром. А кількість заступників міністрів обмежується трьома.
Кількість міністрів, що входять до складу Кабінету Міністрів, законопроектом не визначено. Проте законопроектом передбачено наявність міністрів, що не очолюватимуть міністерства.
Пропонується запровадити посаду державного секретаря Кабінету Міністрів, що відповідатиме нинішній посаді міністра Кабінету Міністрів, а також державних секретарів міністерств, які обиратимуться на конкурсних засадах.
Державні секретарі повністю організовуватимуть діяльність міністерств — роботу апарату; забезпечуватимуть розробку документів, законопроектів, програм, актів і наказів; забезпечуватимуть виконання законів, актів Президента та Кабінету Міністрів; формуватимуть штат і структуру міністерств; управлятимуть майном та складатимуть кошторис міністерств тощо.
На міністра покладається обов'язок очолювати відповідне міністерство; давати доручення державному секретарю та іншим посадовим особам міністерства; представляти міністерство на заходах і засіданнях відповідного рівня; подавати на розгляд Кабміну питання, підготовлені міністерством і таке інше.
Як повідомлялося, Президент України Віктор Ющенко має намір до кінця тижня внести на розгляд парламенту власний законопроект про Кабінет Міністрів. За повідомленням прес-служби глави держави, про це він заявив 17 жовтня під час робочої зустрічі з Головою Верховної Ради Олександром Морозом.
Президент нагадав, що в підготовленому урядом документі не враховано більшості зауважень, висловлених Секретаріатом Президента, і міститься низка положень, які не узгоджуються з Конституцією України. Відтак глава держави прийняв рішення до кінця цього тижня внести на розгляд Верховної Ради власний проект закону «Про Кабінет Міністрів».
13 жовтня уряд надіслав на розгляд Верховної Ради законопроект про Кабінет Міністрів. Секретаріат Президента неодноразово критикував урядовий проект закону про Кабмін.
також у паперовій версії читайте:
  • МІНІСТРИ МУСЯТЬ ПРАЦЮВАТИ
  • ЩО БУДЕ З КОРУПЦІЄЮ?
  • КОНСОЛІДАЦІЯ НЕМОЖЛИВА
  • ЛУЦЕНКА СПОКУШАЮТЬ...
  • ТОМЕНКО ХОЧЕ ПЕРЕЖИТИ ЗИМУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».