Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ВИРОК САДДАМУ ОГОЛОСИТЬ ІСТОРІЯ
Добігає кінця судовий процес над Саддамом Хусейном. Він розпочався торік з тривалих дискусій щодо визнання легітимності трибуналу, який за умов іноземної окупації судить колишнього лідера Іраку. У цьому сенсі Хусейнові довелося згадати навички правової діяльності, якої він понад сорок років тому навчався на юридичному факультеті Багдадського університету.

Початок суду став справжнім уроком демократії для багатьох іракців. Перші слухання, які транслювалися телебаченням, скидалися на справжнє шоу. Однак дуже скоро організатори судового процесу переконалися, що екс-диктатор намагається перетворити лаву підсудних на трибуну звинувачень. Досі прихильники Саддама задоволені тим фактом, що Хусейн не «зламався», перетворився «хлопчаком для биття». Стратегічна мета підсудного полягає в боротьбі за місце не в житті, а в історії. З огляду на це основною помилкою американців стало його перетворення на потенційного героя арабського опору.
Утім, у сучасному Іраку, який стрімко втягується у вир громадянської війни, суспільна цікавість до процесу над Саддамом помітно послабла. Повсякденні проблеми пересічних громадян відвертають їхню увагу від суду, результат якого є передбачуваним. При цім все частіше люди згадують часи Саддама як епоху, коли обстановка була набагато ближчою до хай і жорстокого, але порядку, ніж нинішня ситуація суцільної війни всіх проти всіх.
Основною проблемою судових слухань на останньому етапі є ставлення до адвокатів підсудного. Приблизно в середині судового процесу, відчувши неефективність самозахисту, Хусейн погодився на участь у засіданні професійних правників. Дехто з них заплатив своїм життям за виконання функцій захисту. Через фактичну визначеність вироку адвокати намагаються максимально затягти процес, відмовляючись від участі в засіданнях. Зазначена тактика стає останньою спробою Хусейна остаточно підготуватися до неминучої страти. Експерти прогнозують, що це покарання спостигне його до кінця поточного року. Однак і з могили Хусейн може взяти реванш, адже формування мирного громадського устрою в Іраку зайшло в глухий кут. Це стає моральним випробуванням для нащадків багатьох жертв Саддама, який має підстави не вважати себе переможеним морально. Проте історія свого остаточного вироку ще не оголосила.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • СТИХІЙНІ ЛИХА У США Й КАНАДІ
  • КНДР ОСТАТОЧНО ВІДКИНУЛА РЕЗОЛЮЦІЮ РБ ООН
  • НА КАРТІ СВІТУ З'ЯВИЛАСЯ НОВА ІСЛАМСЬКА ДЕРЖАВА?
  • ВИБОРИ В ЕКВАДОРІ
  • МІНІСТРИ КРАЇН СНД ЗІБРАЛИСЯ В МІНСЬКУ
  • ІЗРАЇЛЬСЬКОГО ПРЕЗИДЕНТА ОБВИНУВАЧУЮТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».