Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
«СОФІЇВСЬКІ ЗОРІ»: ТАЛАНОВИТО, АРТИСТИЧНО, СУЧАСНО
Нещодавно старовинне місто Умань (на мапі України воно точно в центрі) пережило справжню стихію у вигляді навали гостей. Спершу невеличке місто (78 тисяч жителів) відвідали 18 тисяч паломників-хасидів, потім одразу величезним десантом висадився фестиваль «Софіївські зорі», який не тільки збігся з Днем міста, а й став його мистецько-культурним стрижнем-окрасою. І не стільки тому, що у фінальній частині фестивалю взяли участь понад 500 учасників, а й завдяки напрочуд високому художньому рівню.

З-поміж них тільки риновірусів відомо близько 100 різновидів! Здебільшого ГРВІ вражають дітей. Як же захистити дитину від вірусного захворювання, а в разі зараження — від ускладнень, розповіла завідувачка кафедри інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика, доктор медичних наук, професор Людмила Чернишова.

Чи слабшає імунітет
Побутує думка, що причиною частих застудних хвороб є знижений імунітет. Однак вивчення імунної системи за допомогою новітніх методів цього не засвідчило. І поки що немає певних відомостей про те, що часті ГРВІ в дітей зумовлені певним типом імунодефіциту. Скоріш це пояснюють тим, що є величезна кількість різновидів вірусів, які до того ж постійно видозмінюються. Перехворівши одним штамом вірусу, дитина отримує до нього специфічний імунітет, який, однак, є нетривалим і аж ніяк не може вберегти від іншого штаму вірусу, не кажучи вже про окремий вид.
Респіраторні віруси в осінньо-зимовий період інтенсивно розмножуються, тому що люблять прохолоду та вологість. З настанням холодів діти дедалі більше перебувають у приміщеннях, що сприяє передаванню вірусів, особливо в дошкільних закладах та школах.

Чим небезпечні ГРВІ
Респіраторні вірусні інфекції небезпечні тим, що змінюють мікроекологію носоглотки та верхніх дихальних шляхів. Цим вони створюють умови для активізації тих мікробів з умовно-патогенними властивостями, які є в респіраторній системі і зазвичай нічим не шкодять. Як наслідок, виникають різноманітні бактеріальні ускладнення ГРВІ, переважно в дітей до 5-річного віку.
У пацієнта може розвинутися синусит, етмоєдит, гайморит, отит, аденоїдит, тонзиліт тощо, у кожної десятої дитини імовірними є рецидиви хвороб. Рецидивний отит, наприклад, здатен призвести до зниження слуху і навіть до порушення в сприйнятті навчальної програми, погіршення успішності.
З-поміж усіх ГРВІ найважчий перебіг має грип. Він може спричинити пневмонію, трахеїт, крупи (стеноз гортані), інфекційний токсичний шок, загострення хронічних легеневих захворювань — бронхіальної аст-ми, муковісцидозу.

Як запобігти респіраторним вірусним інфекціям
Для цього потрібно підвищити рівень специфічного імунітету. Найкращим методом, який позитивно зарекомендував себе, є вакцинація. На жаль, вакцини розроблено лише проти грипу, від інших респіраторних інфекцій захисту поки що немає. Нагромаджено досвід застосування інфлуваку, який є найменш реактогенним препаратом серед усіх зареєстрованих вакцин проти грипу в Україні. Він практично не призводив до ускладнень, навіть у дітей з групи ризику — з атиповими захворюваннями, імунодефіцитами та ін. Переконавшись в ефективності щеплень дітей проти грипу на практиці, ми видали інформаційний лист для лікарів дошкільної та шкільної мережі, щоб ті сповіщали батьків про можливість захистити дітей від грипу, бо попри корисність, вакцинації проти цієї хвороби ще немає в календарі щеплень.
Як дитячий імунолог я вважаю, що з імунітетом, особливо дитини, потрібно бути вкрай обережним і в міру можливості намагатися не втручатися в роботу цієї системи.
З-поміж профілактичних засобів для місцевого застосування дітям рекомендуємо мазь оксолін (для обробки слизової носа), інтерферон-лаферон (краплі в ніс).
Запобігти ГРВІ допомагають і загальні профілактичні заходи — провітрювання приміщень, загартовування, відмова батьків від шкідливих звичок (дослідження довели, що від ГРВІ і їхніх ускладнень значно частіше потерпають ті діти, де в сім’ї курять. У сезон респіраторних інфекцій корисно збагачувати раціон харчування вітамінами, фітонцидними засобами (часник, цибуля). Також рекомендується споживати кисломолочні продукти. Учені довели, що лактобацили та ацидофільні палички, які вони містять, стимулюють вироблення інтерферону.
Ну, й не забуваймо про те, що одягатися в холодну пору слід відповідно погоді, щоб не переохолоджуватися.

Яка тактика лікування
Лікування застудних хвороб, зважаючи на можливі важкі ускладнення, має відбуватися лише під ретельним контролем лікаря. Попри те що рекламується багато лікарських засобів проти застуди, медикаментозних засобів для лікування ГРВІ в дітей не так уже й багато. Маємо добрий досвід застосування вітчизняного препарату римантадину, його дозволяється призначати дітям з 7 років. Останнім часом з’явилися оселтамівір (таміфлю), занамівір. Їх можна застосовувати з 12 років. Основною ж тактикою лікування дітей, особливо до 5 років, є контроль лихоманки та симптоматичне лікування.
Контролювати лихоманку означає не допускати підвищення температури вище +380С. Якщо лікар визначив у дитини так звану судомну готовність, жарознижувальні засоби потрібно призначати й при нижчій температурі. Наші закордонні колеги доводять, що жарознижувальні засоби хворим дітям слід вживати регулярно (тричі на день) незалежно від того, на скільки градусів підвищується температура. Вони пояснюють це тим, що важкість перебігу ГРВІ здебільшого обумовлена саме високою температурою. З-посеред дитячих жарознижувальних медикаментозних засобів віддають перевагу ібупрофену, рідше застосовують німісулід, парацетамол. А от препаратів ацетилсаліцилової кислоти (аспірину) застосовувати не рекомендується, оскільки вони можуть спричинити небезпечне ускладнення з високим ризиком летального — синдром Рея.
Згадуване вище симптоматичне лікування спрямоване на зменшення або полегшення кашлю та нежитю. Для цього є багато медикаментозних препаратів. Лікуючи кашель у дітей, слід намагатися сприяти розрідженню й відходженню слизу, тому лікарі призначають муколітики та відхаркувальні засоби. Бажано не застосовувати засобів, які припиняють кашель, бо він є захисною реакцією організму при ГРВІ.
У лікуванні нежитю в дітей важливо відновити носове дихання. Для цього краще застосовувати краплі у вигляді масляних розчинів, але не довше, ніж чотири дні. Обов’язковою умовою ефективного лікування ГРВІ в дітей є споживання великої кількості компотів, соків, чаїв, тому що на тлі високої температури може виникнути зневоднення.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • ЖІНОЧЕ ОБЛИЧЧЯ КІНО УКРАЇНИ
  • ТЕПЛИЙ ПОГЛЯД
  • НЕ МИНАЄ ЛЮБОВІ...
  • МІСЯЦЬ ЯПОНІЇ В УКРАЇНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».