Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ХУДНУТИ? НІ, НЕ ТОВСТІШАТИ!
Практично не існує жінок, які б хоч раз у житті не сиділи на дієті, намагаючись схуднути. Та дієти зазвичай ґрунтуються на тому, що значно обмежують наш денний раціон, котрий шкодить організму. Окрім того, вони не завжди дають бажаний результат. А от що потрібно робити для того, аби схуднути надовго, без шкоди для себе і без стресів, розповідає лікар-дієтолог Світлана Фус.

— Світлано Вікторівно, почнемо з того, коли людині потрібно починати худнути?
— Почнемо з того, що худнути не потрібно ніколи, тому що не треба набирати вагу. Існують певні фізіологічні процеси в організмі, які детермінують вагу. Генетично у кожної людини закладена вага, потрібна їй для того, аби організм міг нормально функціонувати. У деяких людей ця межа трохи завищена, отже, вони більше схильні до повноти ніж інші. Це пов'язано і з генетикою, і з спадковими чинниками, і з обміном речовин. Тому, важливо враховувати свою фізіологію.
Енергія, що надходить в організм, має дорівнювати енергії, що ним витрачається. Як тільки енергія починає надходити в організм у надлишковій кількості, з'являється зайва маса, котра концентрується у вигляді жирів.
— Якщо людина набрала вагу, коли настає критичний момент, за якої ваги потрібно починати худнути і стежити за своїм харчуванням?
— Найперше, не забувайте, що надлишкова вага — чинник ризику для багатьох патологій. Тому схуднути потрібно не лише для того, аби виглядати привабливо, а й для того, щоб бути здоровим. Існує кілька шкал визначення надлишкової ваги. Найпростіша — від зросту віднімається 100 або 105 (для тих, у кого зріст вищий 170 см) і в результаті виходить ідеальна вага тіла. Більш точне поняття — біомасовий індекс, коли зріст ділиться на масу в квадраті. Для жінок він становить від 19 до 24, а для чоловіків — від 20 до 25. Усе, що вище від того, — зайва маса тіла.
— Як належить харчуватися, щоб схуднути, не завдаючи шкоди своєму організмові й психіці?
— Потрібно правильно розподіляти продукти. Це, між іншим, не обтяжливо для людини. Коли ми бажаємо схуднути, починає-мо мудрувати, на яку б дієту «сісти». Якщо людина постійно думає, що вона має обмежувати себе в їжі, це психологічно на неї тисне. Коли людина «сідає» на якусь дієту, особливо одноманітну, у неї починається вітамінно-мінеральний голод. Це намагаються компенсувати обсягом їжі. Певна річ, дієта не приносить бажаних результатів. Коли ж їжа сприймається позитивно, людина худне швидко і з задоволенням. Для цього варто думати так: «Мені можна і те, і те, і те, а не можна лише...». В ідеалі думати про дієту не потрібно! Слід змінити тип харчування. Тоді організм правильно використовуватиме отриману енергію і людина втрачає кілограми без шкоди для психіки і здоров'я. Дотримуючись таких трьох принципів у споживанні продуктів, можна не товстішати взагалі.
Принцип перший. У харчуванні не поєднувати продукти, які є несумісними за своєю природою. Це ускладнює травлення, продовжуючи термін перебування їжі в шлунку. За рахунок цього певна частина погано перетравлених жирів, білків і вуглеводів накопичується в жирових клітинах. Висновок: харчування має бути роздільним. У цей термін я вкладаю ось що. Існують групи продуктів, які завжди потрібно їсти окремо від інших. Це, приміром, фрукти. Їх споживають не після їжі, не на десерт, а окремо. Це має бути легка фруктова закуска. Далі — фруктові соки. Добре, якщо це натуральні фреші, без додавання цукру або консервантів. Такі соки є корисними, але не можна ними зловживати. У кожного соку кількість цукру концентрована. Особливо це стосується пакетних соків. Цей надлишковий цукор згодом накопичується у вигляді жирових клітин.
Для того щоб не ускладнювати процес перетравлювання їжі, білкові продукти поєднують з рослинними. Це означає, що м'ясо, птицю, або рибу потрібно їсти з овочами. Те саме стосується каш. Їх треба споживати з овочами. Молочні продукти теж варто споживати окремо. Одначе кисломолочні продукти можна поєднувати з ягодами — фруктові кислоти доповнюють дефіцит, який може виникати внаслідок споживання цих продуктів.
Принцип другий. Їжа є носієм кислотних і лужних еквівалентів. Відповідно до цього всі продукти розподіляються на три групи. Перша — продукти, що в кінцевому результаті травлення мають кислотну золь, друга — лужну і третя — нейтральні продукти. Залежно від того, які продукти переважають у харчуванні, організм використовує певні сили на те, щоб стабілізувати кислотність свого внутрішнього середовища. До кислотних продуктів належить: м'ясо, каші, кисломолочні продукти тощо. Вони сильно окислюють наш організм. Лужні продукти — це овочі, фрукти і молоко. Основний принцип такий: уся їжа, яку ми споживаємо протягом дня, має давати в результаті нейтральне середовище. Це означає, що на кожний кислий еквівалент має бути два лужних. Якщо людина з'їдає сто грамів м'яса, вона має з'їсти двісті грамів овочів. Протягом дня раціон можна доповнити фруктами або соками.
Принцип третій, якого завжди слід дотримуватись, харчування має бути дробним. Їсти потрібно невеликими порціями не менше, ніж п'ять разів на день, для того, щоб не переобтяжувати шлунок. Найгірше для вашої фігури — це одне велике приймання їжі, до якого входить все: солодке, кисле і гірке. Зазвичай такою у людей буває вечеря.
Для нормального функціонування організму слід споживати 2-2,5 кілограма їжі. Розподілятися вона мусить так. Кисломолочний сніданок, на обід — м'ясо і овочі, вечеря — м'ясо і овочі. Між ними дві закуски — одна фруктова і одна така, яку потребує організм: солодке або ті ж фрукти, словом те, що ваша душа забажає. Потрібно привчати себе до того, що не можна їсти менш як за три години до сну.
Ще один важливий момент — це вода. Люди не люблять пити. Звичайна питна вода має бути в раціоні у великій кількості. По-перше, вода поповнює запаси клітин організму, по-друге, сприяє виведенню токсинів. Зауважте, що мінеральна і питна вода — різні речі. Вода має бути чистою, не хлорованою, пропущеною через систему очищення, фільтри. Чи корисна дистильована вода? Потрапляючи в шлунок, вона миттєво змішується зі шлунковим соком і одразу перестає бути дистильованою.
— Які фізичні навантаження потрібно давати організму?
— Схуднути без фізичного навантаження неможливо. Найкраще, що може бути, це — аеробні вправи. Не поспішайте у фітнес-центри. Ви лише нарощуватимете м'язову масу, а жирові клітини нікуди не подінуться. Лазні й сауни корисні для вашої шкіри, та й всього організму загалом. Однак це — не засіб для схуднення. Тут ви втрачаєте воду і лише незначну частину жирових клітин.

Євгенія МАЗУР
також у паперовій версії читайте:
  • ЕЛІКСИР, ЩО ЙОГО НЕ ТРЕБА ВИНАХОДИТИ
  • ЗБАГАТИВСЯ АРСЕНАЛ ОНКОЛОГІВ
  • ГОСТИНА З ЖОВТИМ ВІДТІНКОМ
  • ВІАГРА І ЧОЛОВІЧИЙ СОН

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».