Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
БРАЗИЛІЯ: ЛУЛА ВТРАЧАЄ ПІДТРИМКУ
Країну спіткала несподіванка. Усупереч прогнозам усіх центрів дослідження громадської думки, лівих поглядів глава держави 60-річний Луіс Ігнасіо да Сілва не зміг перемогти в першому турі виборів, тому 29 жовтня йому доведеться змагатися з 53-річним соціал-демократом Джеральдо Алкміном. Напередодні голосування перемогу прогнозували чинному президентові, який відчутно покращив життя бразильців. Однак фінансові скандали негативно вплинули на рейтинг Лули, як називають його співгромадяни.

«За» проголосувало 48,6% виборців, суперник отримав майже 42% голосів. У бідних північно-східних районах президента підтримало майже 67% виборців, але в Сан-Пауло, найбагатшому і найбільш населеному штаті Бразилії, президентські перегони виграв Алкмін, отримавши 54% голосів. У виборах взяло участь приблизно 126 мільйонів громадян — у Бразилії обов'язковим є голосування для людей віком 18–70 років і добровільним — для 16–18-річних.
Політолог Бенісіо Шмідт з університету міста Бразиліа причину успіху Алкміна вбачає у відмові Лули від участі в теледебатах, а також у тому, що його штаб учинив перед виборами великий скандал, намагаючись за будь-яку ціну дискредитувати опозицію. Поліція затримала двох осіб, пов'язаних з Партією трударів Лули. Вони мали при собі 800 тисяч доларів, призначених на закупівлю аудіоплівок і фотографій для компрометації Джеральда Алкміна і його партійного колеги Хосе Серру, до речі, обраного на посаду губернатора штату Сан Пауло. Лула назвав дії своїх прихильників «обридливими» і звільнив з ПТ вісім осіб разом з координатором його виборчої кампанії. Проте багато виборців вважають його обурення нещирим.
Напередодні виборів Алкміну прогнозували результат в межах 36%. Тепер у другому турі Лула вже не є однозначним фаворитом, і боротьба за перемогу почнеться спочатку. Фернандо Абрусіо з престижної дослідницької фундації «Джетіліо Варгас» з Сан-Пауло припускає: «Кампанія може поділити країну, зашкодити співпраці в парламенті, бо буде безкомпромісною».
Напередодні другого туру Алкмін витягне «на денне світло» всі афери останньої каденції: фонди невідомого походження на виборчу кампанію, купівлю голосів депутатів від опозиції, зловживання з тендерами та конкурсами в органах самоврядування.
Передбачається, що лівий президент Лула вирушить у великий передвиборний тур країною і звернеться по підтримку до незаможних, яким він, як глава держави, надав значну допомогу: почалась електрифікація найбідніших регіонів, реалізується програма «Нуль голоду».
Після завершення першого туру, натхнений результатом, Алкмін заявив, що переможе в другому й утворить «порядний, чесний і ефективний уряд».

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПІВНІЧНА КОРЕЯ ДАЛІ ЛЯКАЄ СВІТ
  • РОСІЯ—ГРУЗІЯ: ДО СПОКОЮ ДАЛЕКО
  • У НІГЕРІЇ — МАСОВЕ ВИКРАДЕННЯ
  • В УГОРЩИНІ ОПОЗИЦІЯ БОЙКОТУВАТИМЕ ДЮРЧАНЯ
  • ПУТІН КОМЕНТУЄ ВБИВСТВО ПОЛІТКОВСЬКОЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».