Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА МОЛОДЬ
КРЕДИТ ДОВІРИ
Люди старшого покоління, яким довелось жити за соціалізму, пам’ятають, яким усталеним було тоді життя. Школа, безплатне навчання у вузі. Після випуску — направлення на підприємство. (Хоч це й не всім вузівським випускникам подобалось. Багато хто прагнув поринути у вир самостійного пошуку роботи. Нині їхні діти повною мірою «насолоджуються» цим пошуком). Потім отримання статусу молодого спеціаліста, гуртожитку. А після створення сім’ї і народження дитини молоде подружжя заселялось у невелику квартирку готельного типу. І чекало в черзі дво- чи трикімнатного помешкання.

Чекати доводилось років 10–15 (залежно від потужності підприємства, яке забезпечувало житлом своїх працівників). Але результат був надійним.
Нині ж соціального, тобто безплатного, житла споруджується вкрай мало, а в деяких регіонах не будується зовсім. Черги ж на нього не зменшуються, а, навпаки, ростуть. Дочекатись квартири за 10–15 років, як колись,— нереально. Єдиний вихід — купити помешкання. Але, на жаль, більшість наших співгромадян не може похвалитись пристойними заробітками.

Фонд плюс програма
Допомогти молодим сім’ям вирішувати житлову проблему має Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Він діє вже більш як сім років, і в ньому молоді люди можуть взяти пільговий кредит на придбання чи будівництво житла. Позичальниками фонду стали понад 25 тисяч молодих сімей з усіх регіонів країни. Пільгові кредити отримали більш ніж вісім тисяч, а скористались програмою часткової компенсації банківських кредитів на житло понад 17 тисяч молодих сімей. І це при тому, що програму впроваджено лише близько двох років тому.
Ідея компенсаційної програми виникла тому, що за весь період роботи фонду з державного та місцевих бюджетів для пільгових молодіжних кредитів виділено лише 570 млн грн. Тож отримали їх лише вісім тисяч сімей, тоді як нині на квартобліку, за офіційною статистикою, перебуває більш як 90 тисяч таких родин. Аби надати їм пільгові кредити, необхідно 15 млрд грн. Бюджет стільки коштів виділити не в змозі. Тому фонд дістав доручення розробити кілька небюджетних програм, за допомогою яких можна було б інвестувати молодіжне будівництво.
Завдяки програмі часткової компенсації банківських кредитів за два роки вдалось залучити 1852 млн грн небюджетних коштів. Суть її полягає в тому, що з держбюджету молодим сім’ям виділяються цільові адресні компенсації банківських кредитів на житло.
Ця програма стала досить цікавим інноваційним механізмом, але, як засвідчила практика, він потребує удосконалення. Зафіксовані певні збої, які, за словами фахівців, виникли тому, що під час бюджетного процесу-2006 обгрунтовані пропозиції фонду, з якими він звернувся до Мінфіну та бюджетного комітету Верховної Ради, не були враховані в повному обсязі, тому на компенсаційну програму у нинішньому році передбачено лише 30 млн грн, тоді як за попередніми розрахунками вона потребувала 122,5 млн грн. Від початку 2006-го почала утворюватись компенсаційна заборгованість, яка в травні сягала 4–5 місяців. І молоді сім’ї, згідно з угодою, мали самі виплачувати банківські відсотки.
За поданням фонду Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту на виконання цієї програми додатково перерозподілило 30 млн грн з інших програм пільгового кредитування. І ситуація потроху почала виправлятись — заборгованість погашається. Правда, поки що нові угоди з компенсаційних кредитів не укладаються. Аби повністю погасити заборгованість і дати «зелене світло» подальшому кредитуванню, треба внести зміни до держбюджету. Пропозиції щодо них фонд уже передав до Мінфіну.

Рейтинг пріоритетів
Але більш популярною серед молодих сімей є програма пільгового кредитування, бо її умови дуже вигідні. Кредит надається з державного чи місцевого бюджету на 30 років під 3% річних, якщо немає дітей. Коли в сім’ї народжується одна дитина, кредит стає безвідсотковим. Якщо народжується двоє дітей, 25% кредиту списується, за наявності трьох дітей списується 50% кредиту.
Для молодих сімей, які постійно живуть на селі, працюють у сільському господарстві, переробних галузях і в соціальній сфері села (лікарі, вчителі), передбачена ще одна пільга — додаткове погашення 25% кредиту. Уже є приклади ефективності таких пільг. Наприклад,
у Херсонській області сільський вчитель-початківець, який виховує трьох дітей, упродовж 30 років повертатиме лише 25% кредиту, який отримав на спорудження житлового будинку.
Така державна політика підтримки молодіжного житлового будівництва сприяє підвищенню народжуваності. Про це свідчить обнадійлива статистика. Серед молодих сімей, що дістали підтримку фонду, народжуваність сягнула 29 дітей на тисячу осіб (у середньому в Україні — дев’ятеро дітей на тисячу осіб).
Держава має по-особливому турбуватись про молодих людей, надавати їм кредити довіри — на житло, на освіту, здобуття професії. А молодь віддячить — підвищенням професійної кваліфікації, продуктивною працею на державу, народжуваністю дітей.
Нині пільговий житловий кредит може отримати молода сім’я або самотня молода людина до 35 років, яка перебуває на квартобліку. Ставлення до платоспроможності претендентів досить ліберальне (на відміну від комерційних банків). У березні нинішнього року була запроваджена рейтингова комп’ютерна програма вибору претендентів на пільгові кредити. З тим, як формується рейтинг, можна ознайомитись на відкритому web-сайті фонду. Згідно з пріоритетами, визначеними урядом, особливо високі рейтинги мають сім’ї з дітьми та молоді вчені.

Олена КОСЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • РІЧ НЕ В ДОВІДЦІ
  • ШУЛЕР «ПІД ЧЕСНЕ СЛОВО»
  • ЗОЛОТІ СЛОВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».