Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
РОСІЯ: ЗА КРОК ДО ВИБОРІВ
Рівно рік залишився до початку активної фази думської виборчої кампанії в Росії. Градус політичної боротьби в країні неухильно підвищується. У центрі політичних дискусій — проблема спадкоємця президента Володимира Путіна. Попри неодноразові заяви про небажання втретє поспіль балотуватися на найвищу посаду, багато хто гадає, що це не є його останнім словом.

Нещодавно Центральна виборча комісія Російської Федерації заборонила проводити референдум про третій термін президентства Путіна. Однак оглядачі зазначають, що залишено шпаринку, аби зміни до Конституції, які потрібні для цього, в останній момент могла ухвалити Державна дума.
Водночас у стінах російського парламенту поширено аналітичну записку, яка стосується сценаріїв можливих дій США в російських виборчих кампаніях 2007 та 2008 років. Прогнозується бойкот будь-якого обраного керівництва. Російські аналітики припускають посилення тиску в паливно-енергетичних питаннях, а також підтримку сепаратизму від Карелії до Поволжя та Ямало-Ненецького автономного округу. Важливою складовою подальшої дестабілізації може стати використання потенціалу соціального протесту.
Передбачається ставка на тандем ліберала Володимира Рижкова та «лівого» Дмитра Рогозіна. Водночас Михайло Касьянов має бути використаний для дискредитації виборчого процесу як такого. А Кремль ще не визначився з офіційним «наступником» президента. Популярність віце-прем'єр-міністра Дмитра Медведєва та міністра оборони Сергія Іванова дорівнює приблизно одному відсотку. Кремль перейшов у контрнаступ, запропонувавши вустами заступника глави адміністрації президента В'ячеслава Суркова ідею так званої «суверенної демократії», але вона все ще надто нагадує попередню концепцію «керованої демократії». Тож за наявності невирішених гострих внутрішньополітичних проблем імовірною є чергова спроба консолідації російських громадян навколо зовнішніх загроз, від яких їх має вберегти потужна влада.
Певніше за все потенціал російських націонал-державників знову зосередиться на провокаціях проти України, Грузії та інших «незручних» країн пострадянського простору. Зокрема, події в Грузії, пов'язані з арештом звинувачених у шпигунстві російських офіцерів, розглядаються Кремлем як початок реалізації сценарію дестабілізації становища в Росії. Інші «дзвоники» пролунали в карельському містечку Кондопога, де нещодавно сталися сутички з етнічними «кавказцями». Етнополітичні суперечності дестабілізують зсередини систему російського федералізму.
Додаткову тривогу викликає майже тотальна залежність російської економіки від високих цін на газ та нафту. Причому, на думку білоруського президента Олександра Лукашенка, бізнесові інтереси «Газпрому» все частіше суперечать національним інтересам Росії. Офіційний Мінськ прогнозує, що запровадження з 1 січня 2007 року європейських цін на газ фактично означатиме крах російсько-білоруського економічного союзу.
Отже, багато економічних та політичних факторів, які впливатимуть на перебіг виборчих кампаній у Росії лишаються невідомими, але вже тепер зрозуміло, хоч би яким був новий російський уряд, він не матиме стабільності путінської доби.
також у паперовій версії читайте:
  • ГРУЗИНСЬКИЙ АКЦЕНТ «БИТВИ ЗА КАВКАЗ»
  • ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ: ЗА ДВОМА ЗАЙЦЯМИ
  • ХРОНІЧНЕ БЛИЗЬКОСХІДНЕ УСКЛАДНЕННЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».