Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
СИТУАЦІЯ НАВКОЛО ТАРИФІВ: КОМЕДІЯ НЕПОРОЗУМІНЬ? «ДУРІСТЬ»? КОРУПЦІЯ?
Лідер БЮТ Юлія Тимошенко вважає, що Голова Верховної Ради України Олександр Мороз і Пре-м’єр-міністр Віктор Янукович стримують передавання на підпис Президентові закону про мораторій на підвищення цін на житлово-комунальні послуги, оскільки бояться викриття корупції в цій сфері.

На брифінгу пані Тимошенко сказала: про необґрунтованість підвищення тарифів свідчать дві цифри. Те, що за останній місяць світова ціна на газ знизилась на 32%, а світова ціна на нафту — на 12%. Водночас, «у зв’язку з таким зниженням світових цін, Україна підвищує тарифи в два-три рази, залежно від регіону».
Лідер БЮТ зауважила, що саме тому ВР подолала вето Президента щодо встановлення мораторію на підвищення цін на комунальні послуги. Вона наголосила, що потрібно розібратись, з’ясувати, чому такі необґрунтовані підвищення тарифів відбуваються нині в країні. «У нас є підозра, що в основі цього спонтанного підвищення тарифів на комунальні послуги лежать суто внутрішньоукраїнські корупційні моделі»,— сказала вона, додавши, що саме тому слід терміново підписати закон про встановлення мораторію. «Але після того, як ВР проголосувала за закон, Мороз за домовленістю з Януковичем штучно, антиконституційно практично зупинили передачу закону, ухваленого парламентом, на підпис Президенту. Зрозуміло: якщо такий мораторій буде запроваджено і почнеться вивчення спонтанного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, будуть викриті серйозні зловживання, які мають місце в цьому секторі»,— вважає Тимошенко.
Як ми розповідали раніше, Верховна Рада 22 вересня подолала вето Президента на закон про мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Глава держави заявив, що підпише цей закон, але висловив сумніви, що уряду до снаги його виконати.
Водночас на розширеному засіданні Кабміну 28 вересня віце-прем’єр-міністр, міністр будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства Володимир Рибак, звертаючись до присутнього на засіданні Олександра Мороза, заявив, що Кабмін закликає Верховну Раду скасувати мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення. За його словами, на реалізацію цього потрібно 7,8 мільярда гривень, яких у державному бюджеті немає.
30 вересня Голова ВР повідомив, що депутати порушили Конституцію України, подолавши вето на закон, і що він не підпише цей документ.
Учора у Верховній Раді було оголошено перерву у засіданні на вимогу фракцій «Наша Україна» і БЮТ.
Як зазначив спікер, ці фракції попросили перерву для з’ясування питання про направлення на підпис Президентові Закону «Про встановлення мораторію на підвищення житлово-комунальних тарифів».
Представник фракції «Наша Україна» Олексій Кучеренко повідомив із парламентської трибуни, що «Наша Україна» ухвалила заяву, в якій йдеться про необхідність передати на підпис Президенту зазначений вище закон. Тобто, що досить цікаво — «НУ» ситуативно зблокувалася з БЮТ, принаймні у зазначеному питанні.
У свою чергу Мороз нагадав, що цей закон був ухвалений в січні цього року, і Президент застосував право вето на цей документ. Він також наголосив, що рішення про підвищення цін на житлово-комунальні тарифи ухвалював попередній склад уряду. «Це не робилось зусиллями Мороза»,— сказав він.
Голова ВР підкреслив, що на минулому тижні депутати подолали вето Президента, незважаючи на існування двох висновків Конституційного Суду щодо неконституційності подібних рішень і того, що Верховна Рада не має права розглядати подібні речі.
Спікер заявив, що на підставі листів двох профільних комітетів, які надійшли одразу після голосування, і в яких говорилось про повернення до розгляду цього питання, він завтра (сьогодні — «ДУ») запропонує включити до порядку денного інформацію тимчасової слідчої комісії, яка вивчала питання щодо підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги та природний газ, а також інформацію Кабінету Міністрів про те, що робиться ним для зниження тарифів, і що уряд пропонує, зокрема, стосовно цін на газ і електроенергію, «а не політичні сентенції з приводу мораторію».
На переговорах з фракцією БЮТ спікер парламенту не надав жодного аргументу з приводу того, чому він не подає на підпис Президентові закон про мораторій на підвищення житлово-комунальних тарифів. Про це, виступаючи з парламентської трибуни після перерви, заявив народний депутат Олександр Турчинов.
Він зазначив, що фракція БЮТ вимагає від Мороза виконати свої обов’язки і подати закон на підпис Президентові, «а не бути представником уряду в парламенті».
Ситуація з подоланням вето Президента на закон про накладення мораторію на підвищення житлово-комунальних тарифів є «дурним популізмом». Про це в інтерв’ю парламентським журналістам заявив народний депутат, член фракції «Регіони України» Тарас Чорновіл, передає кореспондент ForUm’у. «Цей закон — справді дурний популізм, на якому ми попалися. Я чесно говорю, ми зробили дурість»,— сказав він, зауваживши, що цей документ порушує пряму норму Конституції, яка забороняє депутатам втручатися у фінансову сферу органів місцевого самоврядування.
Слово «дурість» у контексті теми було вжито у ще одному коментарі. Екс-пре-
м’єр-міністр, народний депутат Юрій Єхануров заявив журналістам: «Я гадаю, що це взагалі була некваліфікована робота уряду і некваліфікована робота експертних служб Верховної Ради. Я маю на увазі не самого парламенту, а фракцій ВР. А зараз цю дурість потрібно виправляти».
також у паперовій версії читайте:
  • УРЯДУ НЕ ТАЛАНИТЬ З ПРОФЕСОРАМИ?
  • КАБМІНУ НЕКОМФОРТНО, АЛЕ...
  • КОЗИР ТРЕБА ВІДДАТИ, АБО ЯКИЙ КАРТЯР З ПАНА АЗАРОВА
  • НАСТАВ ЧАС РОЗІБРАТИСЯ
  • У ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ БРАТИМУТЬ «АНАЛІЗИ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».