Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
У ДВОБОЇ З НІКОТИНОМ
Знання про шкоду куріння обмежуються відомою фразою про те, що крапля нікотину вбиває коня, і побоюваннями померти від раку. Останнє не позбавлено підстав: цигарковий дим містить близько трьох тисяч відомих складових елементів, 16 із яких можуть стати причиною розвитку пухлини. Нікотин, у свою чергу, спричиняє найсильнішу залежність.

Існує чимало методик, розроблених з метою допомогти людям полишити курити. Медики рекомендують використовувати їх у комбінації, що дає змогу посилити ефект. Якщо людина не позбавлена сили волі й має твердий намір відмовитися від куріння, лікарська допомога, зазвичай, не знадобиться. Однак деяким людям упоратися із цим не під силу. Їм варто звернутися до фахівця або пройти курс медикаментозного лікування.
Психотерапія. Потрібно з’ясувати, чи «бажає» курець полишити курити або хоче «захотіти полишити». Часто невдалі спроби лікування бувають тому, що у людини відсутнє усвідомлене бажання полишити. Психотерапевт має дізнатись, так це чи ні, й встановити, на якій стадії знаходиться курець. Психотерапія або інші психологічні заходи мають використовуватися для того, щоб підвести курця до стану «бажання полишити».
Гіпноз. Відомі дві методики впливу гіпнозом, вони можуть застосовуватися окремо або в комплексі. За однією з методик гіпнотерапевт «уводить» пацієнта в стан глибокої релаксації, й твердження про те, що куріння шкідливе і неприємне для організму, вводиться у підсвідомість. За вдалого проведення сеансу після повернення зі стану глибокої релаксації курець не відчуває потягу до паління. Пропонується провести три або чотири сеанси такої гіпнотерапії. Успіх у цьому випадку мають лише 10–30% пацієнтів, які проходять курс лікування. За іншою методикою лікар «занурює» пацієнта в гіпнотичний стан, під час якого гіпнотерапевт «спілкується» з підсвідомою частиною психіки людини, де виникає і зміцнюється шкідлива звичка. Нікотин, створюючи відчуття деякого благополуччя, маскує смуток, провину або страх, які «заганяються» в підсвідомість і можуть залишитися непоміченими під час медикаментозного лікування. Отже, слід установити наявність у пацієнта цього психологічного впливу, з яким треба впоратись до того, як людину відлучать від цигарки.
Лікування замінниками нікотину. Такі алкалоїди, як лобелін (що отримують з лобелії — рослини сімейства дзвоникових) і цитизін (що входить до складу насіння рокитника і термопсиса), діють на вегетативну нервову систему, а також на обмінні процеси в організмі подібно до нікотину. Водночас у курця зникає потяг до сигарет. Але за припинення куріння організм людини починає відчувати нестачу в деяких корисних для життєдіяльності сполуках, які раніше вбиралися через цигарковий дим. Забезпечення постачання організму підвищеною кількістю необхідної речовини в спеціальних добавках дає змогу скоротити деякий дефіцит у організмі. Тому корисним було б уведення добавок внутрівенно.
Дієта. Спеціально розроблена дієта для виведення токсичних речовин із організму допомагає позбутися нікотину, що впливає на нервову систему і накопичився у жирових прошарках. Чим швидше нікотин виводиться з організму, тим швидше скоротиться дефіцит у деяких речовинах, що містяться у тютюні й активно використовуються організмом.
Фізичні вправи. Важливим є запровадження спеціальної програми фізичних вправ для контролю дихання і збільшення поглинання кисню. Куріння скорочує об’єм легень і споживання організмом кисню, збільшення якого поліпшує самопочуття людини. Такі методики, як цигун, тай цзи, йога і основні вправи аеробіки, найкорисніші.
Дихальні вправи. Донедавна найвизнанішими методами, що поновлюють діяльність легень і кровотоку стосовно використання і насичення організму киснем, вважалися йога і цигун. Ці способи і нині лишаються вельми корисними за правильного їх використання. У світовій медичній практиці блискуче зарекомендував себе новий метод, розроблений російським лікарем Бутейком, який носить його ім’я. Метод дихання відрізняється від традиційної йоги. Він стимулює поверхневе дихання, яке в результаті змінює кислотно-лужний баланс організму і позбавляє від потягу до паління. Цей метод стає все більш популярним і доступним, до того ж, навчитися можна за кілька сеансів. Дослідження, що проводилися раніше, засвідчили величезний потенціал, закладений у цьому виді лікування.
Масаж. Масаж, особливо мануальний дренаж лімфи і шиатсу, сприяє виведенню нікотину з тканин, що, в свою чергу, допомагає відновити роботу організму.
Акупунктура. За спільного використання з іншими методами акупунктура є корисною в позбавленні від залежності. Навіть якщо цей метод використовується сам по собі, він дає хороші результати. Акупунктура може мати загальний характер або бути аурикулопунктурою (голкоуколювання в активні точки вушної раковини).
Замінники, що поповнюють нікотин. Нікотиновий пластир, жувальна гумка або імплантати допомагають за відсутності сприйнятливості до інших методів, але не треба забувати, що при їх використанні нікотин продовжує надходити в організм, впливаючи на нервову систему і не позбавляючи від залежності. Якщо курець не звільнений від причини, що зумовила залежність, в такому разі йдеться про просту заміну одного сполучення на інше. Як тільки закінчується дія замінника, залежність від цигарок, що не піддалась лікуванню, повертається.

Ніна ГУЖВА (Укрінформ)
також у паперовій версії читайте:
  • ПІВТОРИ ХВОРОБИ — НА ОСОБУ
  • БОМБА СПОВІЛЬНЕНОЇ ДІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».