Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
МІСТО НАРЕЧЕНИХ

Продавці пригадують багато випадків, коли навіть іноземці приходили до них, щоб замовити сукню на весілля. Особливо багато замовників приїздить з Греції, Македонії, Сербії. Чому так подобається нареченим асеновградске вбрання?
Тому що місцеві майстрині не лише втілюють нові модні віяння, а й суворо дотримують давніх балканських традицій у виготовленні фати й суконь. Колись багаті міські купці прагнули, щоб їхні доньки мали найдорожчі й найгарніші весільні сукні. Це було питанням честі. Кожен купець вимагав від швачки оригінального крою фати й пишноти сукні. Тим часом майстерність місцевих кравців удосконалювалась, починаючи ще з середини ХІХ століття. І скоро вже в усій країні люди знали, що, готуючись до весілля, наречена обов'язково має поїхати до Асеновграда, щоб замовити там вінчальне вбрання. Ця традиція зберігається донині.


ДОСЛІДЖЕНО УНІКАЛЬНЕ ПОХОВАННЯ
У давнину в наших краях жили велетні. Про це нагадала знахідка львівських археологів, які дослідили унікальні поховання висоцької культури ХIII — початку ХII століття до нашої ери поблизу села Жукова Бережанського району на Тернопільщині.
Як розповів кореспондентові Укрінформу кандидат історичних наук, співробітник Інституту українознавства імені І. Крип`якевича НАН України Микола Бандрівський, найбільше вразило фахівців культове перепоховання черепа, наповненого вугіллям, з ритуальними посудинами навколо нього. Це перша такого роду знахідка в Україні. Адже подібний сакральний обряд, що був поширений у стародавній Європі ще в період раннього заліза, у висоцькій культурі влаштовували лише для знаті.
Утім, археологів не менше здивували розміри черепа та знайдених поруч кісток давнього чоловіка, котрий, ймовірно, статурою легко затьмарив би славетних Кличків. Це був 24-річний молодик зростом близько двох метрів. Схоже, що його поховали в родовому склепі, де раніше вже спочивала жінка віком близько п'ятдесяти років.

також у паперовій версії читайте:
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • МАНДРИ
  • ДИВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».