Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ : ЩО? ДЕ? КОЛИ?
СЛОВО ПАПИ РИМСЬКОГО — НЕ ГОРОБЕЦЬ
Далеко не знаковий візит Бенедикта ХVІ до рідної Баварії, як відомо, несподівано перетворився на черговий християнсько-ісламський скандал. Здавалося, що після напруження, викликаного данськими карикатурами на Пророка, яке спостерігалось на початку поточного року, такий інтелектуал, як Папа Римський Бенедикт ХVІ, відповідальніше поставиться до пошуку цитат для свого виступу. Але цього не сталося.

В університеті Регенсбурга понтифік звернувся до слів візантійського імператора Минуїла ІІ Палеолога, який за часів занепаду Візантійської імперії зауважив, що Мухаммед не приніс нового в релігійне життя, а відзначився лише поширенням ідеї «священної війни» та сприяв поширенню насильства у світі. Оскільки теологічна промова відбувалася наступного дня після п’ятої річниці терактів 11 вересня, мабуть, добирати слова таки слід було ретельніше. В умовах гарячих емоцій, які вирують в ісламському світі, подібний вислів високої духовної особи напнули свіжим вітром вітрила мусульманських радикалів.
Чергова образа ісламських постулатів віри не могла лишитися поза увагою — минулого тижня масові акції протесту охопили Кашмір, Пакистан, Афганістан, тобто відкриті «фронти» зіткнення цивілізацій. Крім того, ісламські радикали погрожують смертю самому Бенедикту ХУІ. Історія із замахом, який 1981 року Алі Агджа вчинив на Іоанна Павла ІІ, свідчать, що це не марні слова. Іракський осередок «Аль-Каїди» скористався нагодою знову пригрозити «священною війною». Ісламісти запропонували Заходу обирати між «ісламом і смертю». «Аль-Каїда» пообіцяла «захопити Рим, як свого часу Константинополь».
Реагуючи на хвилю критики, Бенедикт ХVІ заявив, що ця цитата не віддзеркалює його поглядів на іслам, який він поважає як впливову світову релігію. Але змінити негативне враження мусульманського світу подібними вибаченнями навряд чи можна.
Ватиканська дипломатія тепер має докласти чимало зусиль, аби підготувати запланований на листопад візит Бенедикта ХVІ до Туреччини. Зрозуміло, ще не факт, що ця поїздка за нинішніх обставин взагалі відбудеться. Якщо візит буде скасований, це додасть аргументів турецьким ісламістам, які вважають Європейський Союз перешкодою на шляху перетворення Туреччини на велику ісламську державу. У такому разі ризикований вислів у промові Бенедикта ХVІ насправді був продуманим і працював на тих європейських політиків, які понад усе бояться появи в «закритому християнському клубі», яким є Європейський Союз, мусульманської Туреччини. А це означає, що європейські заклики до толерантного діалогу цивілізацій є нещирими й європейці можуть відчути вплив цієї образи на вулицях своїх міст, де мусульман вистачає. Необхідно, аби толерантне ставлення до інших було не лише гаслом, а реальними діями, тоді замість зіткнення, можна буде вести мову про діалог цивілізацій, що й є офіційною доктриною Ватикану.

Андрій МАРТИНОВ

РОЗМОВА ПРО «КОЛЬЧУГИ» — БОРОТЬБА З КОНКУРЕНТОМ?
Україну звинуватили у продажу комплексів радіотехнічної розвідки «Кольчуга» Ірану з метою скомпрометувати на світовому ринку озброєнь. Про такий висновок експертів Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння розповів його директор Валентин Бадрак, коментуючи публікацію в британському тижневику «Джейнс діфенс уїклі», про яку ми розповідали в минулому номері «ДУ».

«Україні не вигідно продавати «Кольчуги» або іншу військову техніку Ірану й державам, які перебувають під санкціями США. Збитки країни в економічній і політичній площині будуть неспівставні порівняно з короткочасною вигодою від будь-якого контракту у військовій сфері»,— сказав він.
Водночас експерт зазначив, що Іран має великі перспективи для українського ОПК. За його словами, перелік пріоритетів, нещодавно оприлюднений, у сфері розробок озброєнь і військової техніки цієї країни добре вписується у те, що розробляє і могла б поставити Україна. «Через це Іран було обрано об'єктом для інформаційного удару по нашій країні — цю публікацію ми оцінюємо не інакше, як таким чином»,— сказав Валентин Бадрак.
За його словами, якщо перелічити держави — конкурентів України на ринку зброї в Південно-Східній Азії за схожою номенклатурою вироблюваних озброєнь і військової техніки, такий аналіз може швидко вказати на держави, зацікавлені в дискредитації України в цьому випадку.
Експерт заявив, що Україна як постачальник озброєнь нині все більше турбує держави-конкуренти на цьому ринку, котрі не розраховували, що Україна зможе зберегти після Пакистанського контракту в 1999 році (Україна поставила 320 танків Т-80 на суму близько 640 мільйонів доларів) такі позиції лідера. За останні п'ять років Україна не знижує обсягів продажу озброєнь.
також у паперовій версії читайте:
  • Є ЧОРНОМОРСЬКИЙ ГАЗ!
  • КУДИ ЙДЕ ІРИНА ГЕРАЩЕНКО?
  • НОВИЙ ПОГЛЯД НА МІЛІЦЕЙСЬКЕ СВАВІЛЛЯ
  • ХАБАРНИКА — МІНІСТРОВІ У «ПОДАРУНОК»
  • ХРАМ ПОЗА КОНФЕСІЯМИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».