Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ШАХТАР» — «ОЛІМПІАКОС»: МАТЧ КУБКА УЄФА?
Сьогодні о 21.45 на полі регіонального спорткомплексу «Олімпійський» у Донецьку розпочнеться матч другого туру групового турніру Ліги чемпіонів УЄФА «Шахтар» — «Олімпіакос». У столиці Донбасу гратимуть найсправжнісінькі чемпіони України і Греції, крім того, цей поєдинок може частково дати відповідь на запитання про учасника Кубка УЄФА від групи D. Надто вже сильні суперники донеччан і пірейців, хоча ні «Рома», ні «Валенсія» не є чемпіонами.

Римляни стали другими в першості Італії тільки після того, як внаслідок корупційного скандалу були оштрафовані «Ювентус», «Мілан» і «Фіорентина». Валенсійці завершили попередню іспанську першість на третій позиції — одразу після «Барселони» і «Реала». У першому турі міжнародного змагання «Рома» на своєму полі за якихось півтайма вщент зруйнувала те, чого Мірча Луческу і його команда досягали більш як годину ігрового часу. Боротьба на стадіоні «Олімпіакоса» була запеклішою, і все одно «Валенсія» спромоглася наприкінці гри довести, що недаремно приїхала до афінського передмістя по три очки.

Та не всі учасники змагання в четвертому квартеті Ліги чемпіонів УЄФА згодні з рейтингами й прогнозами. Норвезький наставник грецького чемпіона Тронд Сольєд ще перед початком турніру висловив сподівання, що італійську команду можна обійти. Він повторив свої слова й після того, як літак з футболістами «Олімпакоса» на борту приземлився в міжнародному аеропорту Донецька. «Валенсія» — це номер один, бо вони загалом кращі. Після іспанців я поставив би «Рому». Далі — ми, і тільки згодом — «Шахтар». А взагалі я не думаю, що в нашій четвірці є заздалегідь відомий фаворит. Вихід з групи «Шахтаря» чи «Олімпіакоса» не буде чимось особливим. Обидві ці команди можуть здивувати», — стверджує Тронд Сольєд.
Цікаво, що норвезький фахівець уже був у Донецьку два роки тому з іншою командою. У серпні 2004 року Сольєд, який очолював бельгійський «Брюгге», не отримав особливих підстав для оптимізму: на голи Джуліуса Агахови, Чипріана Марики, Андрія Воробея і Брандао гості спромоглися відповісти тільки м'ячем Бошко Балабана, який на 50-ій хвилині зрівняв рахунок. На виїзді дублями обмінялися «бельгійський» Настя Чех і «український» Звонімір Вукич, тож путівку до групового раунду ліги чемпіонів УЄФА вдруге у своїй історії отримав донецький клуб.
Тронд Сольєд згадав про тодішній візит, сказавши, що «все, як і тоді, тільки от суперник став ще сильнішим». «Я не думаю про реванш, я думаю про те, як перемогти в середу», — так парирував норвежець запитання про особисті претензії до «Шахтаря».
Про серйозність намірів «Олімпіакоса» в Донецьку свідчить той факт, що команда прибула на місце зустрічі не за день до матчу, як це зазвичай буває, а ще в понеділок увечері. Футболісти і тренери за традицією розташувалися у фешенебельному готелі «Донбас палас».
Головний тренер чемпіонів Греції привіз в Україну двадцятьох виконавців. Місце у воротах у сьогоднішньому матчі отримає, напевно, досвідчений Антоніос Нікополідіс, а коли він буде неготовий, то за останній рубіж відповідатиме хорват Томіслав Бутіна. У захисті можуть зіграти греки Гіоргіос Анатолакіс, Анатасіос Костулас, Анастасіос Пантос, Христос Пацацоглу, марокканець Абдеслам Уадду, бразилець Жуліо Сезар, француз Дідьє Домі. Півзахисники: уругваєць Нері Альберто Кастільйо, серби Мілош Марич і Предраг Джорджевич, івуарієць Марко Не, відомий за виступами в «Барселоні» бразилець Рівалдо, греки Григоріос Георгатос, Єрокліс Столтідіс і Янніс Таралідіс. Для гри в нападі Тронд Сольєд обиратиме серед трьох форвардів — кіпріотів Янніса Оккаса і Міхаліса Константіну та еквадорця Фелікса Борхи.
У грецьких чемпіонів є підстави для оптимізму перед зустріччю з «Шахтарем», адже в національному чемпіонаті «Олімпіакос» ще не втратив жодного очка. У п'ятому турі пірейці в першому афінському дербі переграли АЕК — 1:0. Матч відбувався в непростих погодних умовах — під зливою, й «Олімпіакос» продемонстрував посередній футбол, у жодному компоненті гри не переважаючи суперника. Єдиний у матчі гол півзахисник АЕК Емерсон забив у свої ворота. У володіннях Антоніоса Нікополідіса футболісти АЕК не спромоглися створити особливої небезпеки, хоча майже весь другий тайм грали в більшості — по перерві другу жовту картку отримав Предраг Джорджевич. Склад «Олімпіакоса» в останньому перед побаченням з «Шахтарем» матчі був таким: Нікополідіс, Кафес, Столтідіс, Кастільйо (Марич, 64), Оккас (Жуліо Сезар, 64), Джорджевич, Георгатос, Константіну (Борха, 90), Уадду, Пантос, Анатолакіс.
Звісно, 15 очок у п'ятьох матчах — достатній для лідерства в чемпіонаті Греції здобуток. На три пункти відстає суперник запорізького «Металурга» в Кубку УЄФА «Панатінаїкос», який, до речі, в останньому турі був сильнішим за ще одного знайомця донецьких команд — ПАОК (2:1). Нагадаю, що торік «Металург» подарував ПАОК путівку до групового турніру Кубка УЄФА (1:1 — у Салоніках, 2:2 — в Донецьку), а «Шахтар» на своєму полі переграв цього суперника з мінімальним рахунком 1:0 завдяки голу Брандао.
Зважаючи на статус дербі, склад пірейців у зустрічі «Олімпіакос» — АЕК може вважатися орієнтиром перед протистоянням з гірниками. Привертає увагу той факт, що до Донецька не прилетів правий півзахисник «Олімпіакоса» Пантеліс Кафес, який дістав ушкодження в останній грі, а правого захисника грецької команди поляка Міхала Жевлякова травмовано вже давно. Тож для Тронда Сольєда саме правий фланг може стати найпроблемнішим місцем у сьогоднішній грі. До того ж не відомо, чи зможе вийти на поле Рівалдо, який через проблеми зі здоров'ям пропустив протистояння з АЕК.
До речі, саме бразильського півзахисника виокремив зі складу «Олімпіакоса» чеський захисник гірників Томаш Хюбшман, коли його попросили поділитися думкою про опонента: «Наш суперник у другому турі Ліги чемпіонів — важкий. В «Олімпіакосі» є хлопці, які добре вміють грати у футбол. Наприклад, Рівалдо — один з найкращих півзахисників у світі. У складі є також гравці, які виступають за національні збірні, вони мають велике бажання перемагати — це важливо».
«Олімпіакос» — один з найстабільніших учасників групової стадії Ліги чемпіонів УЄФА. Щоправда, крім сезону 1998/1999 років, коли команді вдалося пробитися до чвертьфіналу турніру, особливо пишатися нічим. За останні десять років цей клуб жодного разу не переміг у виїзному матчі найпрестижнішого клубного турніру континенту — 21 поразка, 7 нічиїх. Натомість гірники вдома грають успішно, здобувши в шістьох матчах чотири перемоги, найпам'ятніша з яких — над «Барселоною» в грудні 2004 року (2:0).
Перед матчем з «Олімпіакосом» наставник донецького клубу Мірча Луческу не має особливих кадрових проблем. На післяматчевій прес-конференції в Дніпропетровську румунський фахівець сказав, що кільком футболістам він дав можливість відпочити, аби краще підготуватися до гри в Лізі чемпіонів. Навіть у заявці на матч з «Дніпром» не було Франселіно Матузалема й Дмитра Шуткова, а Маріуш Левандовськи і Брандао так і залишилися на лаві для запасних. Відбув дискваліфікацію й бразильський півзахисник Фернандіньйо, він теж готовий вийти сьогодні на поле.
Матч другого туру Ліги чемпіонів «Шахтар» — «Олімпіакос» обслуговуватиме голландський арбітр Ерік Браамхаар. Допомагатимуть йому лайнсмени Патрік Геррітсен і Війнанд Рутгерс. Ерік Браамхаар народився 13 жовтня 1966 року. Він не є прибічником жорстких заходів, вдається до попереджень тільки тоді, коли для цього є вагомі підстави. «Ніколи не цікавлюся перед грою, хто з футболістів може пропустити наступний матч, якщо я покажу йому жовту картку. Така інформація не повинна відвертати увагу від подій на полі», — вважає голландський рефері.
В іншому матчі в Іспанії зустрінуться лідери групи D — «Валенсія» і «Рома». Суперники перебувають у доброму гуморі, адже римляни в останньому поєдинку чемпіонату Італії на виїзді декласували грізну колись «Парму» з рахунком 4:0, а «Валенсія» привезла повноцінне очко з барселонського стадіону «Камп ноу» — 1:1. Успішно зіграти в гостях з командою Франка Райкарда вдається не кожному супернику. Обидва клуби — серед лідерів своїх національних чемпіонатів: «Рома» з трьома перемогами і однією поразкою лише на одне очки відстає від «Інтера» (саме міланці і «скривдили» столичних футболістів), а «Валенсія» разом з «Барселоною» і «Реалом» очолює турнірну таблицю Прімери — 10 очок після чотирьох матчів.
також у паперовій версії читайте:
  • ОРІЄНТИР — ФРАНЦУЗЬКА ЗБІРНА
  • ЧЕРСТВИЙ АУТСАЙДЕРСЬКИЙ ХЛІБ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».