Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
...І ЧОТИРИ ЯЛИНКИ З НАГУЄВИЧІВ
Привітні, засмаглі обличчя акторів, усмішки й жарти, а біля службового входу — плакат-вітання колективу з успішними гастролями у Львові. У такій оптимістичній обстановці розпочалися перші у 87-му театральному сезоні збори трупи Національного драматичного театру імені Івана Франка.

Художній керівник Богдан Ступка у своєму виступі говорив про літні гастролі в Харкові та Львові, про зміни в складі трупи, плани на новий мистецький рік. Щиро, під бурхливі оплески трупи керівники театру привітали яскравого представника середнього покоління франківців, знаного актора театру й кіно Олексія Богдановича з присвоєнням йому високого звання народного артиста України.
Що ж чекатиме на тих, хто захоче відвідати гостинний і затишний франківський дім? Перша пре-м’єра нового сезону — вистава «...посеред раю, на майдані...» присвячена 150-річчю Івана Франка. П’єсу на замовлення театру написав наш сучасник, київський драматург Володимир Клименко (його літературний і сценічний псевдонім — KLIM), а поставив цьогорічний лауреат Національної премії України імені Т. Шевченка, художній керівник Львівського театру імені Леся Курбаса Володимир Кучинський. У виставі прозвучать незнані сторінки Франкової поезії, дізнаємось про деякі досі невідомі життєві колізії цієї непересічної особистості. Побачимо вишукану поетичну історію про страдницьку душу митця, у якій немає дійових осіб з конкретними іменами та прізвищами. Натомість є образи-натяки, асоціації, такі, приміром, як Хтось, хто нагадує Франка, Поважна жінка, Невідома.
Ще однією спробою розповісти сценічною мовою трагічну історію двох королев має стати вистава «Віват, королево!» (п’єса англійського драматурга Роберта Болта в постановці Юрія Кочевенка). Виставу задумано і як бенефіс заслуженої артистки України Людмили Смородіної.
Театр звернеться до світової класики: режисер Юрій Одинокий працюватиме над комедією П. Бомарше «Весілля Фігаро», Андрій Приходько візьметься за постановку «Фауста» Й. В. Гете. Литовського режисера Лінаса Зайкаускаса, відомого роботами в Київському театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра, запрошено для втілення на франківській сцені п’єси Б. Брехта «Кавказьке крейдяне коло».
Поповнять репертуар й українські класичні перлини. На франківській сцені з’являться драма І. Карпенка-Карого «Безталанна» (у постановці Петра Ільченка) та інсценівка повісті М. Коцюбинського «Тіні забутих предків» — її представить на суд глядачів український актор і режисер, який живе в Канаді — Григорій Гладій.
Такі основні плани театру, вони ще можуть зазнати коректив. На зборах трупи франківці згадали і вшанували хвилиною мовчання незабутніх акторів, які недавно переступили межу Вічності. Це — народні артисти України Степан Олексенко, Віталій Розстальний, заслужений артист Володимир Горобей. Світла їм пам’ять. А символом продовження життя є хлопці та дівчата (різного віку, національностей і навіть рас) — 24 студенти першого, експериментального акторського курсу Богдана Ступки в Київському університеті театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого. І чотири маленьких ялиночки, привезених з батьківщини Івана Франка — села Нагуєвичі. Одразу ж після зборів актори посадили їх біля пам’ятника письменникові поруч із театром.

Тетяна КРОП
також у паперовій версії читайте:
  • КОСТЮМ ЯК ЗНАК ЧАСУ
  • ТЕАТР «КОЛЕСО»: ЩО В АФІШІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».