Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
«ВІРТУОЗИ ПЛАНЕТИ» ПОЛОНИЛИ МУЗИЧНИХ ГУРМАНІВ
У Києві відбувся фестиваль класичної музики, аналогів якому у світі поки що немає. «Віртуози планети», що об’єднали молоду світову еліту академічної музики, запропонували киянам три вечори свята, на якому панували мистецтво, краса і витончений смак.

Ця безпрецедентна акція — ініціатива Фонду міжнародного конкурсу юних піаністів імені Володимира Горовиця. Конкурс, започаткований вже досить давно, здобув певний авторитет у музичному світі, недавно він увійшов до WFIMC — Всесвітньої федерації міжнародних музичних конкурсів. Мабуть, саме цей досвід надихнув президента фонду й конкурсу Юрія Зільбермана на заснування такого фестивалю, який міг би зібрати переможців найбільш відомих та престижних світових конкурсів. На такі заходи зазвичай з’їжджаються агенти та імпресаріо, які спостерігають за народженням нових талантів, бо знають, що саме тут гратимуть найкращі молоді музиканти світу. Тому вже сьогодні виконавці (деяким з них не виповнилося й двадцяти), мають широкі ангажементи, солідні гонорари, виступають на найкращих сценах. «Ми розуміли, що, запросивши переможців саме цих конкурсів, стопроцентно «влучимо в яблучко», бо це гарантовано будуть великі музиканти» — пояснює Юрій Абрамович.
У першому ж фестивалі, присвяченому 50-річчю WFIMC, взяли участь 14 виконавців з Франції, Гонконгу, Угорщини, Німеччини, Японії, Італії, Кореї, України. Багатьом з запрошених приїхати до Києва не вдалося з причин дуже щільного гастрольного графіку, але перспектива зіграти на столичних сценах з найкращими оркестрами країни зацікавила. Фестиваль проходив у залах Національної філармонії і Національної опери України, молодим віртуозам акомпанували Національний академічний симфонічний оркестр під орудою заслуженого діяча мистецтв України і Росії Володимира Сіренка й симфонічний оркестр Національної філармонії — диригент заслужений діяч мистецтв України Микола Дядюра.
На жаль, перший фестиваль не мав широкого анонсування, з причин, як завжди, пов’язаних із фінансами. Тож далеко не всі, кого б це могло зацікавити, знали про факт й умови заходу. Прикро, бо такого локального зібрання зірок, нехай поки що не «першого ешелону», але, безперечно, високого рівня, раніше в Києві, мабуть, і не було. Виконавці демонстрували крім справді віртуозного володіння інструментом та високого професіоналізму дивовижну в такому віці глибину відчуття. П’ятнадцятирічна піаністка з Гонконгу Вай Чун Чін Речел вразила неймовірно сильним, «дорослим» виконанням Бетховена, щодо японки Юкі Мануели Янке — знавці запевняли, що це ледве не перший раз, коли в неймовірно складному концерті Паганіні чисто й блискуче прозвучали всі віртуозні пасажі. Підкорили публіку й французький кларнетист Олів’є Пате, і скрипаль з Угорщини Антал Залаї, і німецька віолончелістка Марі-Елізабет Хеккер.
Кожен вечір слухачі мали змогу насолоджуватися кількома концертами, що становлять золотий фонд світової музичної культури. Звучав Моцарт, Бетховен, Гуммель, Чайковський, Рахманінов, Шостакович. До речі, 10-ою симфонією останнього диригував почесний гість фестивалю — головний диригент Філадельфійського камерного оркестру — Ігнат Солженіцин (син відомого письменника). Завершальний вечір фестивалю присвятили фортепіанній та вокальній музиці — справжнім фурором став виступ піаніста Альберто Нозе з Італії та угорського баритона Габора Бреца. У цьому контексті вітчизняні виконавці здавалися не такими яскравими, навіть наша визнана зірка Володимир Гришко, участь якого в «фестивалі молодих», до речі, дещо здивувала (хоча основним вимогам заходу — перемогою у міжнародних конкурсах — відповідала).
Тож, незважаючи на всі перешкоди, свято музики й культурного єднання під назвою «Віртуози планети» вдалося. Головна мета організаторів у майбутньому — зробити цей фестиваль щорічним музичним заходом в Україні і тим самим піднести престиж країни як висококультурної держави, що цінує і підтримує класичне мистецтво.

Аля ФІЛІППОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕБЮТ 19-РІЧНОГО РЕЖИСЕРА З УЖГОРОДА
  • ЖАННУ Д’АРК ГРАЄ РОВЕСНИЦЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».