Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
КОМУ УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА — НЕ УКАЗ?
Прем'єр-міністр України Віктор Янукович пояснює повернення в Секретаріат Президента України семи указів глави держави процесом імплементації конституційної реформи. Про це він повідомив журналістам у Москві після зустрічі з главою уряду Росії Михайлом Фрадковим.

«Процес, який відбувається в Україні, — конституційна реформа, — це процес природний, триває розподіл повноважень, наповнення реформи змістом»,— сказав український Прем'єр.
Янукович зазначив, що дуже важливе значення для впровадження реформи матиме нова законодавча база, якої поки що немає.
Кажучи ж безпосередньо про повернені укази Президента, прем'єр додав: «Це робочий момент, ніякої сенсації тут немає».
Укази Президента України набувають чинності після підписання та опублікування. Про це вчора на прес-конференції на військовому полігоні «Широкий лан» наголосив Віктор Ющенко.
«Я погано ставлюся до таких бюрократичних стосунків між двома інститутами — хтось хоче показати першість чи надає надмірне значення у врегулюванні таких процесуальних стосунків. Я такої тональності не вітаю і думаю, що вона безперспективна»,— сказав глава держави.
«Ми виходимо з того, що всі укази, підписані Президентом, є чинні з моменту підписання, опублікування»,— додав він. Президент наголосив, що всі моменти, коли підписання указів має узгоджуватись з Прем'єром, має визначатися відповідно до Конституції.
«Це ні в якому випадку не говорить про те, що указ, підписаний в рамках конституційних повноважень Президента, не є дійсним без контрасигнації прем'єр-міністра»,— наголосив Ющенко. За його словами, такий підхід не відповідає Конституції.
«Президент підписує указ, що я і роблю, а далі Прем'єр-міністр у певних випадках скріплює його своїм підписом. Я роблю свою роботу і ухвалюю рішення, решта — це технічна бюрократична процедура. Я думаю, що в уряді достатньо людей, які повинні забезпечувати виконання цієї процедури, а не робити національне шоу навколо цього»,— наголосив глава держави.
Як відомо, перший заступник міністра Кабінету Міністрів України — керівник правового управління Кабміну Олександр Лавринович 21 вересня повідомив, що сім указів Президента України повернуто в Секретаріат через порушення конституційної процедури їх оприлюднення.
У супровідному листі до повернутих указів секретаріат Кабміну зазначив, що офіційному оприлюдненню актів глави держави мала передувати процедура їх контрасигнації. Проте згадані укази надійшли на скріплення підписом Прем'єр-міністра після офіційного оприлюднення, що нівелює процедуру їх контрасигнації. (Контрасигнація — скріплення актів глави держави підписами прем'єр-міністра, а також міністра, відповідального за указ та його виконання).
Міністр юстиції Роман Зварич заявив, що право повертати укази Президента України у зв'язку з порушенням неіснуючої «конституційної процедури їх оприлюднення» не надано жодній посадовій особі.
За словами пана Зварича, «з часу ухвалення Конституції процедура набуття чинності актів Президента встановлена тільки указом Президента від 10 червня 1997 року.»
За словами міністра юстиції, процедура контрасигнації, передбачена частиною четвертою статті 106 Конституції України («акти Президента України, видані в межах повноважень, передбачених пунктами 5, 18, 21, 23 цих статей, скріплюються підписами Прем'єр-міністра України і міністра, відповідального за акт і його виконання»), досі не має законодавчого віддзеркалення, що викликає неоднозначне розуміння її змісту і відсутність практики її використання. Тим паче, Основний Закон не визначає конституційної процедури обнародування указів Президента.
Проте очевидно, що зі зміною форми правління на парламентсько-президентську це питання стало актуальним, що не могло залишитися поза увагою Міністерства юстиції. Саме тому проектом Закону України «Про Кабінет Міністрів України» пропонується детально визначити процедуру скріплення актів Президента підписами Прем'єр-міністра і міністра, відповідального за акт і його виконання, присвятивши цьому питанню окрему статтю, сказав Роман Зварич.
також у паперовій версії читайте:
  • ОПОЗИЦІЯ «ПІДНІМЕ ПРАПОР, ЗАТОПТАНИЙ ЗРАДНИКАМИ»
  • ПРО МИТНИЙ СОЮЗ НЕ ЙДЕТЬСЯ?
  • ГЛАВА ДЕРЖАВИ ПЕРЕВІРИТЬ ЗАКОННІСТЬ ДІЙ ПРЕМ'ЄРА
  • СЛІДСТВО ВЕДУТЬ ЗНАВЦІ...
  • «ПОМАРАНЧЕВИХ» МІНІСТРІВ ЗНОВУ ЛЯКАЮТЬ
  • ЄВРОСОЮЗ ЖАДАЄ ВІД УКРАЇНИ ВИЗНАЧЕНОСТІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».