Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ТРІУМФ «АСТАНИ» — ГІДНИЙ ПРИКЛАД?
Лідер казахстанської велокоманди «Астана» Олександр Винокуров став переможцем третьої в календарі Міжнародного союзу велосипедистів (UCI) супервелобагатоденки «Вуельта а Еспанья», а його співвітчизник Андрій Кашечкін завершив змагання на третій позиції. На такий тріумфальний дебют нової «стайні» навряд чи сподівалися навіть у Казахстані, але цей результат — з розряду підготовлених експромтів.

Варто пам’ятати, що казахстанцям було нелегко довести чиновникам UCI, що саме їхня команда гідна посісти місце іспанської «Ліберті сегурос», яка припинила своє існування через фінансові проблеми. Коли керівники відомої на Піренеях страхової компанії вирішили, що постійні допінгові скандали у велоспортивному світі шкодять репутації, президент федерації велоспорту Казахстану (він же — прем’єр-міністр найбільшої країни в Центральній Азії) Даніял Ахметов розпочав реалізацію давньої мрії. Щоправда, залагодження всіх формальностей унеможливило участь «Астани» в більшості перегонів 2006 року, натомість до останньої супервелобагатоденки підготуватися вдалося так добре, що до командної тактики казахстанців виявилися неготовими всі її основні конкуренти.
Надмірна зосередженість на допомозі одному-єдиному лідеру стала слабким місцем колективів «Іллес Балеарс», «Сі-Ес-Сі» і «Соньє Дюваль», які традиційно для піренейських випробувань віддали перевагу іспанцям Алехандро Валверде, Карлосу Састре і Хосе Анхелю Гомесу Марчанте відповідно. А от у складі «Астани» потенційних переможців виявилося одразу двоє. Коли протягом другого тижня змагань у «золотій» майці лідера «Вуельти» їхав перший номер рейтингу Міжнародного союзу велосипедистів Алехандро Валверде, на п’яти йому намагався наступати Андрій Кашечкін, якому допомагав Олександр Винокуров. Коли ж на одному з гірських етапів Кашечкін дещо відпустив Валверде, гонитву за лідером продовжив Винокуров.
Саме постійна присутність у чільній п’ятірці генеральної класифікації двох сильних гонщиків примушувала іспанців побоюватися результативних атак і від Олександра Винокурова, і від Андрія Кашечкіна. Зрештою, проґавили досвідченішого, і після вісімнадцятого — останнього гірського етапу завадити перемозі Винокурова могла тільки випадковість. Для того щоб наздогнати лідера, Алехандро Валверде мав би відіграти 53 секунди або на рівнинному фініші дев’ятнадцятого етапу (річ практично нереальна, бо одного з лідерів перегонів конкуренти у відрив просто не відпустять), або в гонці з роздільним стартом на двадцятому. На біду першого номера міжнародного рейтингу, «розділка» ще з юніорського віку була козирем Олександра Винокурова.
Максимум, на який спромігся Валверде,— відіграв чотири секунди на стартовому відтинку 28-кілометрової дистанції навколо містечка Рівас. Згодом Винокуров не тільки повернув невеликий гандикап, а ще й «привіз» супернику 19 секунд, збільшивши відрив до 1 хвилини 12 секунд. Валверде до свого активу може долучити лише те, що вдалося зберегти другу позицію в загальному заліку, оскільки Андрій Кашечкін відстав від Винокурова більш ніж на хвилину.
Останній етап на всіх трьох супервелобагатоденках традиційно вважається «етапом дружби», адже рівнинні профілі не сприя-ють великим відривам, а часові проміжки в генеральній класифікації достатньо солідні для того, щоб сподіватися на суттєві зміни. Тож мадридський фініш нічого й не змінив — Олександр Винокуров залишив у себе «золоту» майку!
Єдиний український учасник «Вуельти» Володимир Густов з команди «Сі-Ес-Сі» в останній «розділці» виступив непогано, показавши 37-й результат серед 134 учасників. У загальному заліку Густов фінішував 54-м.
Приклад «Астани» міг би спонукати українців до створення власної професійної велокоманди, адже по-справжньому талановитих гонщиків у нас не бракує: Ярослав Попович і Сергій Гончар уже не перший рік на видноті, високі результати час від часу демонструють й інші вітчизняні спортсмени. На жаль, у нас немає такого, як у Казахстані, президента федерації велоспорту... Чи дочекаємося?

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • «МЕТАЛУРГ» — НЕ «ХАПОЕЛЬ»
  • ГЕШКО РЯТУЄ ЄВРОПУ
  • МАЙЖЕ НЕПОТРІБНА ПЕРЕМОГА
  • ПОЛІЦІЇ ДОПОМОЖЕ «ФОРМУЛА-1»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».