Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПРО НЬОГО ВГОЛОС НЕ ГОВОРЯТЬ, АЛЕ ПОТЕРПАЄ ЧИ НЕ КОЖЕН ТРЕТІЙ
Підступність цього захворювання полягає в тому, що, починаючись спроквола, згодом воно може заподіяти безліч незручностей, страждань та болю. Що ж це за недуга і як її оминути, ми попросили розповісти начальника клініки абдомінальної хірургії і гастроентерології Центрального військового госпіталю України в місті Києві, полковника медслужби Валерія Конєва.

— Валерію Георгійовичу, що таке геморой?
— Це збільшення гемороїдальних вузлів, що відбувається внаслідок застою крові в малому тазі. Це захворювання трапляється приблизно у 33—37% населення. Щодо вікового показника, то його не діагностують лише в дітей. Геморой часто починає розвиватися вже в підлітковому віці, хоча ця недуга більше характерна для людей зрілого віку.
— Що її провокує?
— Виникненню геморою «сприяє» сидячий спосіб життя, м’яке крісло на робочому місці, малорухомість. До групи ризику належать також вагітні жінки, ті, хто має варикозне розширення вен, бо геморой теж вважають венозним захворюванням.
— Чим зумовлена його поява у вагітних?
— Фізіологічна перебудова організму, що відбувається в жінки під час вагітності, позначається й на всіх її внутрішніх органах, окрім того, розвиток плоду порушує кровопостачання органів малого тазу, що може спричинитися до хвороби. У такому випадку вагітній необхідно одразу ж звернутися до лікаря. Нині для лікування геморою на ранніх стадіях є безліч ефективних препаратів. З цієї причини не варто відкладати вирішення проблеми на «потім», тому що під час пологів вона може ще більше дошкуляти.
— Які хиби в харчуванні можуть призвести до захворювання?
— Гостра їжа з приправами, рафіновані продукти, алкогольні напої, особливо коньяк, гальмують роботу товстого кишківника.
— Чи можна говорити про успадковану схильність до захворювання?
— Так, безумовно. Якщо геморой є в батьків, є велика ймовірність того, що хвороба вразить і їхніх дітей.
— Що є симптомами хвороби?
— Воно має кілька форм: гостру і хронічну, для якої характерний млявий перебіг. Про гостру говорять у тому випадку, коли на тлі загального благополуччя раптово починається сильний біль, і людина, в якої раніше не було нічого подібного, виявляє в себе збільшені гемороїдальні вузли. Але гострий геморой буває рідше, частіше трапляється м’яка хронічна форма. Наслідком хронічного геморою є випадіння гемороїдальних вузлів, кровотечі.
— Які є види захворювання?
— Розрізняють внутрішній, зовнішній і комбінований геморой. При внутрішньому гемороїдальні вузли поступово збільшуються і згодом починають випадати. Зовнішній геморой може починатися з гострих тромбозів, з утворення зовнішніх вузликів. При наявності і внутрішніх, і зовнішніх гемороїдальних вузлів говорять про комбінований вид.
— Чи легко можна діагностувати хворобу?
— Для цього вдаються до спеціальних й інструментальних досліджень: проктологічний огляд, ректороманоскопія (дає змогу безболісно оглянути до 30 см товстої кишки, візуалізувати поліпи, виразки, злоякісні пухлини з можливістю забору матеріалу для гістологічного дослідження); фіброколоноскопія (передбачає огляд усієї товстої кишки з можливістю прицільної біопсії); іригоскопія, бактеріологічне дослідження калу.
— Як лікується геморой?
— Передусім зупинимося на консервативних методах лікування. Насамперед треба усунути фактори, що привели до геморою. Обов’язковим елементом лікування є врегулювання дієти. У раціоні харчування не повинно бути гострих, пряних, копчених продуктів, здоби, алкоголю. У той же час потрібні в достатній кількості овочі, чорнослив, курага, грубий чорний хліб (краще з висівками). Для лікування обов’язково застосовують препарати-венотоніки (що впливають безпосередньо на вени), ефективним є місцеве лікування. Нині в продажу є багато венотоніків, зокрема «Ветролек», «Циклотрифон», «Ескузан». Місцеве лікування — це сидячі ванночки, застосування різних мазей і ректальних свічок.
— Розкажіть про те, як роблять сидячі ванночки.
— При загостренні захворювання сидячі ванночки роблять 2–3 рази на день по 10–15 хв. Для цього використовують прохолодну чи злегка теплу воду, в яку додають марганцівки (або екстракту хвої).
Вибір мазей теж досить багатий: «Ультрапрокт», «Проктолітин», «Клівінол», «Пастеризан», «Геморрон» тощо. Сказати, яка з них краща, досить складно, кожен лікар призначає ту мазь, ефективність якої підтверджено його особистим медичним досвідом.
— У яких випадках вдаються до оперативного втручання?
— Сюди належить геморой з кровотечею; той, який не піддається консервативному лікуванню; геморой з випаданням; геморой з таким ускладненням, як тромбози; комбінований геморой.
— Які ноу-хау застосовують в оперативному лікуванні геморою?
— Останнім часом дуже багато з’явилося нових методик західного зразка — так званих малоінвазивних: лазеротерапія, кріотерапія (лікування холодом), накладання латексних шайб, склеротерапія (введення у хвору ділянку склерогуючої речовини, під впливом якої гемороїдальний вузол порожніє). Використання таких методик робить процес лікування не тільки менш хворобливим, але й досить швидким. Медичні центри, що застосовують подібні способи оперативного лікування, — це стаціонари одного дня. Та є одне «але» — такому лікуванню підлягають тільки неускладнені форми захворювання.
— У чому полягають особливості хірургічного втручання в складніших ситуаціях?
— Суть операції в тому, що гемороїдальні вузли висікаються, гемороїдальні ніжки перерізаються, а місце розрізу прошивається.
— Розкажіть докладніше про новий вид великих оперативних втручань з приводу геморою.
— Операція за методом лікаря Лонга, що набув популярності в країнах Заходу, в Україні поки що тільки освоюється. Чому нова технологія так повільно впроваджується у вітчизняну проктологію? Тому що для виконання операції за методом Лонга необхідний спеціальний індивідуальний апарат, що коштує досить дорого — 550 доларів.
Перевага апарату «Етикон» полягає в тому, що він має спеціальне пристосування, яке дає змогу не травмувати високочутливу ділянку заднього проходу і прошивати пряму кишку в нечутливому місці. Той, хто хоче більш швидкого загоєння і неболісного післяопераційного періоду, усе-таки купує необхідний апарат.
— Чи безпечним є самолікування геморою?
— Самолікуванням у жодному разі займатися не можна, тому що під маскою геморою можуть критися інші захворювання. Мені відомі приклади, коли пацієнти лікувалися самотужки, а згодом у них виявили рак. Випадків раку прямої кишки тепер є багато, тому звертаю особливу увагу на те, що є приховані симптоми онкологічного захворювання. Якщо спостерігаються кровотечі, виділення слизу, запори, потрібно обов’язково звертатися до фахівця-проктолога. Відомо, що 80% пухлин прямої кишки, що мають на початковій стадії подібну з гемороєм клінічну картину, можуть бути діагностовані під час першого огляду. Маскуватися під геморой можуть і такі захворювання, як неспецифічний виразковий коліт і поліпи.
Про лікування геморою в домашніх умовах можна говорити тільки у випадку, якщо пацієнт уже побував у лікаря і той йому поставив діагноз.
— Розкажіть про методи профілактики цієї хвороби.
— Насамперед потрібно усунути ті фактори, що можуть спровокувати захворювання. Якщо людина має сидячу роботу, то періодично вона повинна робити перерви, під час яких рекомендується ходити, виконувати фізичні вправи. Якщо є схильність до запору чи проносу, рекомендується відрегулювати харчування таким чином, щоб процес травлення нормалізувався. При запорі варто зменшити кількість гострої їжі, копченостей, алкогольних напоїв, так званих рафінованих продуктів харчування, м’яса, шоколаду, кави й збагатити свій раціон овочами і фруктами.
Особливу увагу потрібно звертати на кількість споживаної рідини. Встановлено: щодоби ми втрачаємо близько 500 мл рідини з видихуваним повітрям. Крім того, близько 1,5 л рідини організму необхідно для утворення усіляких внутрішніх соків. І якщо, страждаючи через запори, людина зауважила, що вона не впріває і має недостатньо сечі, це означає, що її організмові не вистачає рідини. У такому випадку в раціоні треба збільшити кількість води, соків, чаю.
Особам, які потерпають від запорів, рекомендую ранком натщесерце випивати склянку води кімнатної температури (краще без газу) і з’їдати столову ложку меду. Це поліпшує перистальтику і сприяє швидшому просуванню їжі травним трактом. З цією ж метою натщесерце застосовують соняшникову олію чи олію насіння гарбуза. (До речі, олія насіння гарбуза дуже корисна чоловікам, яким за 40. Для зміцнення чоловічої сили її рекомендують вживати по столовій ложці 2–3 рази на день).
Якщо людина має схильність до проносів, обов’язково слід проконсультуватися з фахівцем, тому що такий розлад може бути спричинений дисбактеріозом, іншими порушеннями в роботі кишківника.
І в жодному разі не слід засиджуватися в туалеті. Раніше хірурги говорили таке: хто справляє фізіологічну потребу зі швидкістю курки, той не страждає на геморой. Тому кишечник варто привчити саме до такого режиму.
І на завершення — інформація для жінок. Прекрасна половина ладна жертвувати власним здоров’ям заради краси: жінки вдягають корсети, пояси, синтетичну білизну, щільні колготки, що обтягають живіт і стегна. Все це теж сприяє застоюванню крові в малому тазі. Тому потрібно бути більш завбачливими у виборі спіднього одягу.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • САМОТНІСТЬ ЯК ФАКТОР РИЗИКУ
  • ТЕСТ-РЕКОРДСМЕН

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».