Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ВУЕЛЬТА»: ФІНІШ УЖЕ БЛИЗЬКО...
...А в генеральній класифікації все ще надто заплутано, щоб упевнено стверджувати, що нинішній лідер іспанець Алехандро Валверде вкотре підтвердить свій статус першого за рейтингом Міжнародного союзу велосипедистів гонщика. Головна іспанська велобагатоденка саме цими днями визначає найдостойнішого, а найкращий спортсмен команди, повна назва якої «Кас-д'Епань — Іллес Балеарс», ще остаточно не довів свого права залишити в себе золоту майку і під час урочистого недільного в'їзду до Мадрида.

Учора, сьогодні й завтра на 16–18-му етапах — критичний час для визначення «гірського короля». Самі профілі етапів ніби натякають слабшим учасникам «Вуельти», які більше тяжіють до рівнинних спринтів: багато хто до фінішу не доїде. Напередодні посередині не такої вже й довгої (всього 145 кілометрів) дистанції велосипедисти долали дві вершини першої категорії, а для завершення дистанції поблизу астрономічної обсерваторії на Калар Альто потрібно було опанувати підйом найвищої категорії, на останньому кілометрі якого градієнт становить вісім відсотків. Сьогодні між Адрою і Гранадою (167 кілометрів) буде трохи легше: дві вершини першої й одна третьої категорії, завтра «гірняки» матимуть останній реальний шанс суттєво поліпшити ситуацію в генеральній класифікації, бо на фініші етапу знову доведеться підкоряти найскладніші природні рельєфи.
На чолі генеральної класифікації нині перебувають «універсальні солдати» — вони приїздять разом з основною групою під час з'ясування стосунків між спринтерами, добре почуваються в гонці з роздільним стартом, не поступаються фахівцям на гірських трасах. За підсумками двох тижнів змагань шанси виграти «Вуельту»-2006 зберігає п'ятірка лідерів. Головна інтрига полягає в тому, чи переможець представлятиме країну-організатора багатоденки (так, нагадаю, було на сімох з останніх восьми гонок), чи вперше тріумфуватиме на «Вуельті» казахстанський представник. У квінтеті претендентів — іспанські перші номери команд «Іллес Балеарс» (Алехандро Валверде), «Сі-Ес-Сі» (Карлос Састре) і «Соньє-Дюваль» (Хосе Анхель Гомес Марчанте). Сила нової команди професійного туру «Астана» в тому, що молодший Андрій Кашечкін і досвідчений Олександр Винокуров допомагають одне одному, що в горах дуже потрібно. Настільки ж сильним помічником може похвалитися хіба що Алехандро Валверде (росіянин Володимир Карпець цілком міг би бути лідером котроїсь із команд), але сила казахстанських суперників саме в тому, що обидва вони можуть претендувати на золоту майку.
Визначальним випробуванням другого тижня «Вуельти» була гонка з роздільним стартом — 33 кілометри в околицях містечка Куенца. Саме на «розділку» для поліпшення своїх шансів у генеральній класифікації сподівався Олександр Винокуров, але ця траса виправдала його надії не до кінця. Він і справді став найкращим серед лідерів, програвши п'ять секунд британцеві Девіду Міллару («Соньє-Дюваль») і швейцарцю Фабіану Канчелларі («Сі-Ес-Сі»). Та Алехандро Валверде проїхав усього на вісім секунд гірше, таким чином, другий у генеральній класифікації Андрій Кашечкін (26 секунд відставання від Міллара і Канчеллари) ще трохи відстав від іспанського майстра. Восьмим завершив змагання у швидкісній витривалості Карлос Састре (плюс 46 секунд до часу переможців), тринадцятим був Хосе Анхель Гомес Марчанте (1 хвилина 15 секунд).
Тож у чільній п'ятірці радикальних змін, на які сподівався Винокуров, не сталося. Лідерський одяг зберіг Валверде, відрив якого від Кашечкіна навіть дещо зріс (з 35 до 48 секунд). На третьому місці залишився Карлос Састре (але й від нього співвітчизник-фаворит ще трохи «від'ї-хав» — 1 хвилина 25 секунд замість 52 секунд). Олександр Винокуров, скоротивши відставання від Алехандро (до 1 хвилини 38 секунд), виграв четверту позицію в Марчанте.
Єдиний український представник на «Вуельті» Володимир Густов за підсумками п'ятнадцяти етапів перебував у «золотій середині» — на 66-му місці в генеральній класифікації серед 156 учасників.
У той час як на іспанському турі ім'я переможця ще неочевидне, тижневий «Тур Польщі» вже завершився. Як ми і припускали, чудова українська сімка учасників змагання ставила перед собою лише тактичні завдання на окремих етапах: пріоритетним є чемпіонат світу, який стартує 20 вересня. Здається, саме з цієї причини найкращі українські велогонщики Ярослав Попович і Сергій Гончар навіть до фінішу не доїхали. За підсумками триденного штурму вершини Карпач (відрізнялися тільки дистанції і маршрути, а не зміст гірських етапів польського туру) найкращим з наших співвітчизників у генеральній класифікації став Денис Костюк з команди «Інтел-Екшн» — 22-ге місце, 5 хвилин 5 секунд відставання від переможця змагання німця Штефана Шумахера з «Герольштайнера». Колега Ярослава Поповича по американській команді «Дискавері ченнел» Володимир Білека фінішував 38-м, 45-м став Юрій Кривцов (команда «Ag2R»).

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • «БАРОН» РОЗПОЧИНАЄ ПРОЩАННЯ
  • БУТИ ЧИ НЕ БУТИ
  • ДОПІНГ — ЗАПОРУКА УСПІХУ?
  • ВІЧНИЙ СЛІД НА НЬЮ-ЙОРКСЬКОМУ БЕТОНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».