Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СЕКСОПАТОЛОГ ІГОР СУДАРИКОВ: НІ МАРГІНАЛЬНІСТЬ, НІ ПУРИТАНСТВО
Що означає професія сексопатолога в Україні і які проблеми вирішують її представники, мало хто знає. Головний сексопатолог Київської області, кандидат медичних наук, старший науковий співробітник, уролог, андролог Ігор Судариков розповів про деякі особливості своєї професії.

Сексопатологія як наука виникла в ті часи, коли людство опанувало цивілізовані форми спілкування. Інтимні стосунки є однією з найважливіших складових людських взаємин, тому визначити точну дату зародження цієї науки практично неможливо. Нам відомі приклади застосування сексологічної науки в стародавньому Єгипті, у Давній Індії й у більш пізніх культурах, наприклад, у давньоримській або давньогрецькій. У середньовіччі ця наука була загнана в глухий кут і сам факт зацікавленості нею міг мати негативні наслідки. А вже період Відродження, коли відновився інтерес до людського тіла, до анатомії, до стосунків між людьми, можна назвати ренесансом і для сексології, яка згодом оформилася в медичну науку сексопатологію.
Сексопатологія — це універсальна наука на перетині багатьох дисциплін — психології, психотерапії, хірургії, ендокринології. Тобто майже кожна медична галузь так чи інакше пов'язана з цією наукою. Для того, щоб професійно займатись цією проблемою, потрібно мати дуже глибокі знання в багатьох сферах медицини. Нині дуже активно починає формуватися мережа сімейних лікарів, і вони не можуть обминути елементарних знань із сексопатології.
Що стосується сексології і сексопатології в Україні, то ми ще не зовсім пережили радянські часи. Тоді таких проблем не обговорювали в мас-медіа, у школах та у ВНЗ. Відповідно, це позначилось на рівні цієї науки в країні. Останнім часом маємо справу з іншою крайністю — надмірним висвітленням питань інтимного життя. Масове засилля інтимних сцен у кінематографі, у розважальних передачах надто вульгаризує саме поняття стосунків між статями. Тому прагнемо до певної гармонії — має існувати табу на всі маргінальні прояви висвітлення цієї тематики в ЗМІ, оскільки молодь, особливо діти, психологічно ще не підготовлені до масованого напливу подібної інформації, а старше покоління сприймає її як непристойність. Але поступово, крок за кроком, потрібно знижувати пуританські настрої в суспільстві, аби молодь гармонійно розвивалася й мала доступ до інформації, що стосується інтимного життя.
Стався певний гендерний зсув на користь жіноцтва. Кожна дівчина зі шкільної лави знає, що є такий лікар — гінеколог, що є репродуктивне здоров'я й мережа жіночих консультацій, але чоловіче населення відстає. Будь-який чоловік, перш ніж звернутися до лікаря, довго думатиме, який саме лікар йому потрібен. На сьогодні маємо кілька спеціальностей, представники яких опікуються чоловічими проблемами: урологія, сексопатологія і молода в нашій країні наука — андрологія. Андрологія — це наука про чоловіка. Багато урологів і сексопатологів займаються саме андрологією, навіть не усвідомлюючи, якою саме спеціальністю володіють. У недалекому майбутньому андрологія отримає статус незалежної дисципліни, яку вивчатимуть і в середніх, й у вищих медичних навчальних закладах.
Сексуальність чоловіка і жінки дуже різні. У жінок вона емоційно забарвлена, для них пріоритетним є саме ставлення до партнера. Тому й проблеми, які можуть виникати в молодих людей під час перших інтимних стосунків, доволі різні. У дівчат вони більше пов'язані з психологічним аспектом. У хлопців проблеми першого сексуального досвіду анітрохи не менші, ніж у жінок. Якщо зустріч закінчилася невдало, то молодий чоловік може зациклитися на цій проблемі. Відомий учений Зиґмунд Фрейд описав симптом, який дослівно звучить так — «тривожне очікування поразки». І саме воно може стати причиною того, що молода, здорова людина починає боятися, уникати сексу, перетворюючись на зовсім безпорадного чоловіка. Тобто острах закріплюється вже на рівні рефлексів, і вивести з цього стану чоловіка доволі важко. Рання діагностика і вчасне адекватне лікування можуть докорінним чином змінити життя людини. Тож потрібно доносити більше інформації до молоді, зокрема до хлопців. Виправданим заходом є читання лекцій на цю тематику.
Лекції на сексуальну тематику повинні проводитися окремо для дівчат і для хлопців. І починати такі заняття потрібно в класі сьомому. Але в цьому віці для того, щоб вони не призвели до гіперсексуальності, дівчат і хлопців потрібно привчати до взаємоповаги. Потрібно закладати основи поведінки, стосунків між людьми і між статями. Не потрібно акцентувати увагу на фізіологічних аспектах інтимного життя. Це можна подати як біографії відомих історичних постатей, показати, яким чином у них складалися стосунки з коханими людьми і як це впливало на їхнє життя. А про суто фізіологічні аспекти можна інформувати вже більш дорослих дітей — в 10–11 класі. Тоді потрібно вводити основи сексуальної гігієни, розповідати про можливі ускладнення, про вагітність, про засоби контрацепції. Ці відомості можна подавати також на уроках етики, естетики. Але така інформація має поступово вводитись в шкільну програму, для того, щоб стосунки між хлопцями і дівчатами не були вульгарними, примітивними, грубими.
Як головний сексопатолог Київської області я прочитав чимало лекцій у школах і маю зазначити, що учні виявляють великий і щирий інтерес до цієї теми. Молодь у сільській місцевості, у невеликих містах, вирізняється коректністю і щодо лектора, і щодо оточення, і до самих себе. Я не помітив жодного глузування. І всі лекції завершуються тим, що я роздаю свої візитні картки з «телефоном довіри», за яким абсолютно безплатно й анонімно можна проконсультуватися й отримати відповідь на всі запитання, домовитися про обстеження, якщо необхідно (телефон: 592-06-67).
Проблема чоловічого безпліддя є однією з найголовніших. Вона довго замовчувалась. У традиціях народів жінку вважали головною винуватицею проблем із народженням дітей. Тепер у цивілізованому світі доведено, що майже в половині випадків безплідного шлюбу винні чоловіки. Тому будь-яка пара, перш ніж планувати народження дитини, має пройти обстеження. І якщо показники аналізу не відповідають нормі, це означає, що потрібна додаткова діагностика й корекція. Нинішня ситуація, не лише в нас, а й у всьому світі, є катастрофічною. Жахливий стан довкілля, нераціональний спосіб життя, епідемії призводять до мутації біологічних клітин. Тому різке погіршення демографічної ситуації в державі передовсім пов'язане саме з цією проблемою. У більшості випадків чоловіча безплідність може корегуватися ще в ранньому дитинстві. Наприклад, таке захворювання, як інфекційний паротит, відоме в народі як свинка, призводить до цілковитої стерилізації чоловіка. Фахівці з дитячої андрології займаються саме такими випадками, намагаючись насамперед їм запобігти. Окрім того, не дарма в усіх цивілізованих країнах масово починають боротися з курінням та вживанням алкоголю — це один з методів захисту людської популяції від самознищення.

Євгенія МАЗУР
також у паперовій версії читайте:
  • ВІЛ ПОХИТНУВСЯ?
  • ЦЕЙ ПІДСТУПНИЙ ЦЕЛЮЛІТ
  • НЕ СЛІД СПЕРЕЧАТИСЬ З БІОРИТМАМИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».