Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ТАЄМНИЦЯ СМЕРТІ ДИКТАТОРА
Виявляється, для родичів Беніто Муссоліні існує таємниця його загибелі, тому внук диктатора, Гвідо, звернувся до прокуратури міста Комо з проханням дозволити ексгумацію тіла.
Досі побутує щонайменше 19 версій смерті Муссоліні.

Гвідо звернувся по підтримку своєї вимоги до прем'єра Романо Проді. Його кузина Алессандра, відома спочатку у світі кіно, а потім у політиці, навпаки, не хоче тривожити останки діда.
Прокуратура зважила на позицію Алессандри й попередньо відмовила в ексгумації, а остаточне рішення ухвалить 15 вересня.
Гвідо Муссоліні — 69 років. Він працює на сироварні і дотепер про нього мало хто чув. Недоброзичливці підозрюють, що за цим екстравагантним зверненням стоїть тільки прагнення до сенсації. Так чи інакше загадка смерті Беніто Муссоліні знову опинилася в центрі уваги світових медіа.
Згідно з офіційною версією, конвой диктатора, що пробирався до Швейцарії, 26 квітня 1945 року був затриманий партизанами. Це сталось у невеликому селі Джуліно ді Меццегра. А за два дні дуче разом з коханкою Кларою Петаччі розстріляли перед брамою вілли над озером Комо.
Наказ про розстріл віддав комуністичний Національний комітет визволення, а одним з виконавців вироку був Вальтер Аудізіо, якого називали «полковником Валеріо». Потім тіла Муссоліні і Петаччі перевезли до Мілана, де 29 квітня повісили на площі Лоретто.
Проте від самого початку ходили чутки, ніби Аудізіо стріляв у мертві тіла, бо насправді Муссоліні вбили британські агенти, принагідно відібравши в нього портфель з документами, які компрометували Вінстона Черчілля. За іншою версією, Муссоліні вдалось утопити документи в озері Комо. Думки щодо того, чи британцям вдалось їх знайти у воді, розходяться.
Урбано Лаззаро, один з партизанів, які схопили Муссоліні, 11 років тому заявив, що Муссоліні мали публічно стратити в Мілані, але дорогою Клара Петаччі намагалась вирвати зброю з рук одного з охоронців. Партизани відкрили вогонь. Петаччі і Муссоліні загинули.
Існує ще кілька інших версій смерті дуче. Недавно телебачення передавало дві програми за участі свідків подій. Вони стверджували, що Муссоліні був застрелений лідером італійських комуністів Луїджі Лонго.
Час від часу обставини життя й смерті диктатора стають темою обговорення з нашаруванням сенсаційності. Зокрема, він був героєм багатьох фільмів, у тому числі «Муссоліні і я» з Бобом Хоскінсом у головній ролі. Беніто Муссоліні похований на цвинтарі в Предаппіо, де народився. Неподалік стоїть перетворена на музей вілла «Кардена». Тут можна купити пам'ятки, пов'язані з часами фашизму і самим дуче. Це місце часто відвідують італійські неофашисти.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕТВЕРТИЙ ДОПИТ ПРЕЗИДЕНТА ІЗРАЇЛЮ
  • У МЕКСИЦІ НЕ ВЩУХАЮТЬ ПРОТЕСТИ ОПОЗИЦІЇ
  • ТОНІ БЛЕР МОЖЕ СТАТИ ПЕРСОНОЮ НОН-ГРАТА?
  • У КОНДОПОЗІ Й ДОСІ НЕСПОКІЙНО
  • АВАРІЇ НА ШАХТАХ У РОСІЇ Й ІНДІЇ
  • СААКАШВІЛІ СТАВ ЛЮДИНОЮ РОКУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».